Reuters: HDP’nin ardından Cumhuriyet gazetesi için çıkan tutuklama kararlarının “Türkiye’nin müttefikleri arasında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın muhaliflere hoşgörüsüzlüğüyle ilgili endişeleri artırdığını, Avrupa ile çatışmaların yaşandığı Suriye- Irak arasında tampon bölge görevi gören NATO üyesi Türkiye’nin siyasi yönelimi konusunda Batılı müttefiklerin endişelerini tırmandırdığını” belirtti.
AFP: HDP’nin ardından Cumhuriyet gazetesi için çıkan tutuklama kararlarının Türkiye’nin Batılı müttefiklerini alarma geçirdiğini aktardı, “15 Temmuz darbe girişiminin ardından yürürlüğe sokulan OHAL’in Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın muhaliflerine karşı kullanılması sebebiyle uluslararası alarm durumu büyüyor” dedi. Gerilim tırmanırken Türk yetkililerin sosyal medya ve mesajlaşma servislerine kısıtlama getirerek şimşekleri daha da fazla çektiğini, internet kullanıcılarının VPN’ye başvurmak zorunda kaldıklarını belirtti.
BBC: Cumhuriyet gazetesindeki tutuklamaların “Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı eleştirenlere yöneltilen suçlamalar dizisindeki son halka” olduğunu söyledi. Son dönemde aldığı basın özgürlüğü ödüllerine dikkat çekerek Cumhuriyet gazetesinin hâlâ Erdoğan’ı eleştirebilir durumda kalan az sayıdaki medya organından biri olduğunu vurguladı.
Bild: Almanya’nın en çok satan, Axel Springer Yayın Grubu’na bağlı gazetesi “Diktatör Erdoğan, bunun sonu nereye varacak” başlığını attı, “Basın özgürlüğünün ortadan kalkması, sürekli OHAL, işkence, bunun sonu neye varacak” diye sordu. Tam sayfa ayrılan haberde “Başkan Erdoğan her geçen gün gittikçe diktatörleşiyor“ denildi. “Sonu nereye varacak” ara başlığında ise “Erdoğan Kürtlere savaş açmıştır. HDP parlamentoda 6 milyona yakın seçmeni temsil ediyor. HDP’li milletvekillerinin gözaltına alınmasının ardından Diyarbakır’da patlama oldu. Türkiye bu denli bir iç savaşa sürüklenmemişti ve Avrupa kararını vermek zorunda.”
Corriere della Sera: İtalya’nın en çok satan gazetesi haberi, Sebahat Tuncel’in polis tarafından sürüklendiği fotoğrafla birlikte manşetten verdi. Gazete, “Baskı: Kürt yanlısı liderler hapiste” üstbaşlığı ile “Türkiye’de tutuklamalar. Avrupa’dan suçlama: Demokrasi yara aldı” başlığını kullandı.
Wall Street Journal: ABD’nin iş dünyasının gazetesi “Kürt liderlerin tutuklanması Türkiye’yi sarstı” başlığı altında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın siyasi muhalefete karşı bu son hamlesinin Kürt yanlısı siyasilere yönelik bugüne kadarki en önemli adım olduğunu, Türkiye’yi daha fazla istikrarsızlığın beklediğini, nitekim TL’nin dolar karşısında rekor değer kaybettiğini sıraladı. Gazete internet erişiminde sorun yaşandığını, sosyal medyaya erişimin engellendiğini, Başbakan Binali Yıldırım’ın buna güvenlik gerekçesi gösterdiğini aktardı.
Washington Post: ABD’nin ana akım gazetesi “Türkiye’de baskının çapı genişledi” başlıklı haberinde HDP’li vekillerin tutuklanmasının insan hakları savunucuları tarafından Türkiye’nin bitmeye yüz tutan demokrasisine son saldırı olarak kınandığını, Washington ve AB başkentlerinin yanı sıra BM’den de kınama yağdığını belirtti.
New York Times: ABD basınının amiral gemisi, Kürt medyası ve siyasetine yönelik baskıları tüm ayrıntısıyla sıralayarak Ömer Taşpınar’ın “Kürt sorununun daha da kötüye gitmesi sayesinde Erdoğan’ın elinde OHAL’i süresiz uzatmayı meşrulaştıracağı sebepler olacak. MHP ile ittifakı daha güçlendirip başkanlık sistemi için anayasal değişikliğe gereken Meclis çoğunluğunu elde edecek” görüşünü aktardı.
‘Bunu dünyaya nasıl açıklayacaklar’
‘Cartooning for Peace’ (Barış için Karikatür) inisiyatifi Türkiye’deki gazeteciler, çizerler ve ifade özgürlüğü için bir kampanya başlattı. Tutuklanan gazetemiz çizeri Musa Kart’ın “Bunu dünyaya nasıl açıklayacaklar? Sadece karikatür çizdiğim için bugün gözaltına alınıyorum. Yıllardır bu ülkede yaşadıklarımızı karikatüre dönüştürmeye çalışıyorum. Ama inanın şu an kendim bir karikatürün içerisinde yaşıyorum, öyle hissediyorum” sözleri hatırlatılan sitede, dünyanın dört bir yanından çizerlerin Türkiye ile ilgili karikatürleri paylaşıldı.