Antalya'da hizmet vermeye başlayan Destek Patent'in Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Yamankaradeniz, Türkiye'de patent ve marka konusunda değerlendirmelerde bulundu. Daha verimli markalaşma ve patent başvurusu için yasal düzenlemelere ihtiyaç duyulduğunu söyledi.
Basın mensuplarıyla buluşmasında Türkiye ve Antalya'nın 2015 marka ve patent raporuna ilişkin veriler paylaşan Yamankaradeniz, "2014'te 15 bin 943 olan toplam patent ve faydalı model başvurusu, 2015 yılında 17 bin 541'e yükseldi. 2014 yılında 111 bin 544 olan toplam marka başvurusu, 2015 yılında 110 bin 679 olarak gerçekleşti. Marka tescil başvurularında yaşanan düşüşe rağmen, ülke olarak marka ve patent başvurularında geçtiğimiz yıllara göre gelişim gösterdiğimizi söylenebilir." şeklinde konuştu.
Antalya'nın da marka ve patent başvurularında geçtiğimiz yıllara oranla artış kaydettiğini belirten Yamankaradeniz, "Antalya, 2015'teTürkiye geneli patent sıralamasında, 67 başvuru ile 11'inci sırada yer alırken, marka sıralamasında ise 3 bin 71 başvuru ile İstanbul, Ankara, İzmir ve Bursa'nın ardından Türkiye 5.'si oldu." dedi.
Patent ve markanın geçmişi hakında bilgiler sunan Yamankaradeniz, yeni patent kanununun, belirlenen ekonomik hedeflere ulaşması için oldukça gerekli olduğunun vurguladı. Yamankaradeniz, "Hızlı düşünüp, hızlı hareket etmemiz gereken konuların başında gelen patent kanunu, ülkemizin küresel rekabette yerini alabilmesi için en önemli koşullardan birisi. Türkiye'nin ihtiyaçlarına cevap verebilecek şekilde hazırlanan yeni patent kanunu, Türkiye'de marka, patent, endüstriyel tasarım ve tescil süreçlerinin iyileştirilmesini kapsıyor. Yeni patent kanunu, patent başvuru rakamlarına oldukça olumlu yansıyacaktır." diye konuştu.
Yamankaradeniz, yeni patent kanununda işçi buluşlarının da gözardı edilmemesi gerektiğini sözlerine ekledi. CİHAN