İZMİR (CİHAN)- Türkiye'de yaklaşık 2 milyon kişinin kalp yetmezliği yaşadığı, bu sebeple tuz, yağ ve şeker kullanımına dikkat edilmesi gerektiği vurgulandı. Doğru beslenmenin hastalıkları azalttığını aktaran uzmanlar, obeziteden kaçınılmasını, tansiyonun kontrol altında tutulmasını ve her gün düzenli egzersiz yapılmasını önerdi.
İzmir Ekonomi Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Öğretim Görevlisi Melahat Kızıl, Türkiye'de ölümlerin yüzde 39,8'inin dolaşım sistemi hastalıklarından kaynaklandığını belirterek, "Ülkemizde kalp krizi oranları, dikkat çekici boyutlardadır. Özellikle kişiler hastaneye ulaştırılıncaya kadar yaklaşık yüzde 20, hastaneye ulaştıktan sonra ise yüzde 10'unda kalp krizi, ölüm nedeni olarak görülmektedir. Kalbi besleyen koroner arterlerin çeşitli nedenlerle kalbi besleyememesi sonucu ortaya çıkan tablo, kalp krizini oluşturuyor. Sigara içmek, sağlıksız beslenmek, aşırı kilo, egzersiz azlığı, yüksek tansiyon, sürekli stres, hipertansiyon, diyabet gibi etkenler risk faktörlerini oluşturuyor. Bu nedenle doğru beslenme ve egzersizin, hayatımızda büyük bir rol oynaması gerekiyor." dedi.
Kalp krizi geçirdiği anlaşılan bir hasta için öncelikle 112 Acil Sağlık'a haber verilmesi gerektiğini kaydeden Kızıl, hastanın mutlaka dinlendirilmesi, hareket ettirilmemesi gerektiğini söyledi. Sıkı giysilerin gevşetilmesinin faydalı olacağını aktaran Kızıl, "Kalp krizi yaşadığı düşünülen hasta için öncelikle 112 aranmalıdır. Ülkemizde 112 sisteminin gelişmesi ve paramediklerin sisteme girmeleri sonucunda ölüm oranları önemli oranda azalmıştır. İlk yardım eğitimleri ve halkın bilinçlendirilmesi sonucunda, ölüm ve sakat kalma oranları daha da azalacaktır." diye konuştu. CİHAN