Ölümlü ve yaralanmalı kazalar yüzde 14,8 ile en çok cuma, yüzde 13,7 ile en az salı günleri meydana geldi. 2014 yılında meydana gelen 168 bin 512 trafik kazasında 3 bin 524 kişi hayatını kaybetti, 285 bin 59 kişi yaralandı. Uzmanlar, kazaların özellikle tatil dönemlerinde arttığına dikkat çekerken bilinçsizce yapılan ilk yardımların da sakat kalmaya ve hattâ ölüme yol açtığını vurguluyor.
İzmir Ekonomi Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Öğretim Görevlisi Melahat Kızıl, kazayı gören kişilerin hemen 112’ye haber vermek yerine iyi niyetle yaralıları karga tulumba hastaneye yetiştirmeye çalıştığını söyledi. Kızıl, “Bilinçsizce yapılan bu tür yardımlar, ne yazık ki kişilerin ölümüne ya da sakat kalmasına neden oluyor. Trafik kazalarında ölenlerin 42,7’si sürücü, yüzde 40,3’ü yolcu, yüzde 17'si ise yaya. 3 bin 524 vatandaşımız yaşamını kaybederken 285 bin 59 kişi de yaralandı. Bu veriler de dikkate alındığında, bu insanların yakınındaki kişiler temel ilk yardım eğitimi almış olup hemen uygun müdahale yapmış olsalardı, bu ölüm ve yaralanmaların birçoğu önlenebilirdi.” dedi.
12 Eylül’ün Dünya İlk Yardım Günü olarak kutlandığını belirten Melahat Kızıl, şunları söyledi: “İlk yardım, ciddi yaralanmaları azaltmak ve hayatta kalma şansını arttırmak için yardımcı olan, çok önemli bir ilk adımdır. Herhangi bir şekilde ani olarak hastalanan veya kazaya uğrayan kimseye, olay yerinde bilinçli ilk yardımcıların müdahale etmesi ve hayat kurtarma zincirinin ilk adımlarının başlatılması çok önemlidir. Dünya Sağlık Örgütü'ne göre ölümcül bir rahatsızlığı olan kişi, eğer 5 dakika içinde hastaneye yetiştirilirse yüzde 70 oranında kurtarılabiliyor. Bu oran 25 dakika içinde yüzde 50'ye, 1 saat içinde ise sıfıra düşüyor. Bu nedenle bir an önce ilk yardım yapılıp 112’nin aranması hayati önem taşımaktadır.”
Türkiye’de kişilerin genellikle temel ilk yardım konusunda eğitimli olmadığını ifade eden Kızıl, eğitimlere katılmanın, hasta ve yaralılara yanlış ilk yardım uygulamalarını ve ölümleri azaltacağını bildirdi.