'Türkiye'de tıbbi atık yönetiminde sıkıntılar yaşanıyor'

'Türkiye'de tıbbi atık yönetiminde sıkıntılar yaşanıyor'

Uluslararası Katı Atık Birliği Tıbbi Atık Çalışma Grubu Üyesi, Birleşmiş Milletler Gelişme Programı Tıbbi Atık Projesi Danışmanı ve Dünya Sağlık Örgütü Tıbbi Atık Tesislerinin Güvenli Yönetimi kitabı editörü Ruth Strınger, hastanelerden çıkan tıbbi atıkların yüzde 75'nin bertaraf edildiğini söyledi. Tıbbi atıkların kalan yüzde 25'lik kısmının kaynağında yanlış ayrıştırma yöntemiyle çevreye bırakıldığını belirten Strınger, hastanelerden çıkan atıkların insan sağlığına etkisinin gözardı edilemeyeceğini kaydetti. Türkiye'de tıbbi atık yönetiminde yaşanan farklı sıkıntıları gözlemlediğini ve çalışmalarında bunu dünyadaki örnekleriyle karşılaştırdığını açıklayan Strınger, atıklardan kilogram ve ton başına gelir elde edilebileceğine işaret etti.

Adana Büyükşehir Belediyesi'nce organize edilen ve yabancı uzmanların da katıldığı iki günlük 'Uluslararası Özel Atık Zirvesi' Hilton Oteli'nde gerçekleşti. Tıbbi atıklaşmış ve enfeksiyona neden olan her türlü organizmaya (patojen) karşı çok dikkatli olunması gerektiği uyarısında bulunan Strınger, bu konuda dünyadaki yasa ve yönetmeliklerin hazırlanmasından ziyade, bunların doğru el ve zamanda hayata geçmesinin önemli olduğunu ifade etti. Atıklarda geri dönüşümün çok önemli olduğunun altını çizen Strınger, "Atıkları doğaya bırakılan bir nesneden ziyade geri dönüşümü sağlanan bir materyal olarak ele alınması lazım. Bizlerin uyguladığı sistemler arasında yakmayla birlikte minimize ediyoruz, atıkları. Atık yönetimi bir çok noktada birbirine bağlı bir konu. Güvenli taşıma, güvenli saklama ve sonunda bertarafı en önemli husus. Bertaraf tesisi sağlık ve güvenlik açısından doğru kontrol edilmeli. Avrupa Birliği (AB) direktifleri doğrultusunda mutlaka yasalar değişmekte, yapılmakta. Bunların uygulanması önemlidir. Mutlaka finans, zaman, cihazlar, personel eğitimi üzerinde durulmalı." dedi.

Dünyada atık yönetiminin beli oranda iyi doğru uygulanmadığını vurgulayan Ruth Strınger, sadece para yatırarak bu işin yapılamayacağını hatırlattı. Doğru şehirde ve doğru bertaraf teknolojinin seçilmesine değinen Strınger, tıbbi atıkta doktordan hastanedeki en alttaki personele herkese görev düştüğünü anlattı. Tıbbi atıkların dünya üzerinde gittikçe arttığını dile getiren Strınger, atık yönetimindeki adımlardan biri kaçırıldığında bir üst merdivene çıkılamayacağına bildirdi. Gelecek tespitler için mutlaka hastanelerde toplanan tıbbi atıklarla ilgili verilerin toplanmasını öneren Strınger, bilimsel konuşma ve yazışmalardan daha ziyade bunların somut olarak şehre yansıtılmasının önemli olduğunu sözlerine ekledi. Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, korunmaya ve şefkate muhtaç bir dünyada yaşandığını söyledi. Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanı Mehmet Çelebi Akkuş, günümüzde çevre sorunları ve çözümlerinin şehirlerin ekonomik kalkınmasında belirleyici etkiye sahip olduğunu aktardı. Kanuni Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Osman Serindağ, Pozantı Belediye Başkanı Mustafa Çay ile çok sayıda kurum temsilcisi katıldığı organizasyonda, uzmanlar "Türkiye ve Dünyada Tıbbi Atık Uygulamaları, Özel Atıkların Yönetimi, Tıbbi Atık Çalıştayı" başlıklı oturumlarda sunumlar yapacak. CİHAN
<< Önceki Haber 'Türkiye'de tıbbi atık yönetiminde sıkıntılar yaşanıyor' Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER