Türkiye’nin İnsan Hakları Karnesi
Türkiye’de yaşanan son 12 yıllık insan hakları ihlalleri, BM İnsan Hakları Komitesi’nin 142. oturumunda ele alındı ve komite, çalışmalarını 8 Kasım 2024’te tamamlayarak sonuç raporunu yazdı. Süreç, Türkiye’nin 3 Ağustos 2022 tarihinde Komite'ye sunduğu devlet raporu ile başladı. Ardından BM İnsan Hakları Komitesi, STK’lara çağrıda bulunarak ihlal raporlarını kendilerine iletmelerini istedi. Aslında BM bu soruşturmasını yaparken STK’lar bir nevi muhakkik gibi kullanıyor. Tabii STK’lardan alınan her bilgiyi incelemeden, gerekiyorsa revize yaptırmadan dikkate almıyor ve bu inceleme sürecinin takip edildiği resmî web ortamında yayınlamıyor.
STK Raporları ve İşkence İddiaları
İşkenceye Karışan İsimler
İlgili STK raporlarından alınan aşağıdaki kesitte; Binbaşı (E) Barış Dedebağı'nın Ankara Etimesgut'taki Tümen Komutanlığında, emekli Albay Ali Türkşen'in görev yaptığı Beykoz'daki Sualtı Taarruz ve Savunma Kışlası'nda işkence olayına karıştıkları isimleriyle birlikte açıkça ifade ediliyor. Ayrıca zorla kaybetmeler sonucunda işkence üssü haline dönüşen MİT çiftlik yerleşkesi ve yerleşkede sorumlu sıfatıyla bulunan Kemal Eskintan’ın adı ve soyadının ilk harfleri rapora girmiş oluyor.
Diğer İddialar
İlgili STK raporlarından alınan başka bir kesitte ise Orgeneral Akın Öztürk’ün işkence görüntülerinin devletin resmi haber ajansında (Anadolu Ajansı) hem de kendi logosu kullanılarak yayımlanmasının pervasızlığı gündeme getiriliyor. Ayrıca Orgeneral Akın Öztürk’ün teşhis ettiği isimlerden Elif Sümercan (E.S.) koduyla işkence şüphelisi olarak raporda geçiyor.
İşkenceye şahit olanlar anlattı
BM İnsan Hakları Komitesi’nin Türkiye’ye yönelik eleştirileri ve STK raporlarında yer alan işkence iddiaları, Türkiye’nin insan hakları karnesinin yeniden sorgulanmasına neden oldu. Komite’nin sonuç raporu, Türkiye’deki insan hakları ihlallerine yönelik önemli tespitler içeriyor ve uluslararası kamuoyunun dikkatini çekiyor.