Vali Tekmen yaptığı açıklamada, Türkgözü
Gümrük Kapısı'ndan yapılan ihracat ve ithalat tutarlarına çevre illerden yapılan ihracat ve ithalat tutarlarının da dahil olduğunu ifade etti. Tekmen, çok düşük tutarda ihracat yapılmasına rağmen yapılacak yeni yatırımlarla ve bulunacak dış pazarlarla bunun artırılabileceğini, sınır ticaretinin geliştirilmesi için çalışmaların sürdüğünü kaydetti.
Ardahan Yalnızçam
Kış Sporları ve Yayla
Turizm İyileştirme
Projesi'nin kabul edilen 5+5 milyon euroluk AB desteğinin 2010 yılı içerisinde tahakkuk etmeye başlamasıyla
bölgenin turizm ve
spor merkezi haline geleceğini müjdeleyen Vali Tekmen, "Bununla birlikte
Çıldır Gölü üzerinde yaz aylarında
tekne turları, göl kenarında yürüyüş ve
piknik,
kano, yelken sporları, kış aylarında ise donan Çıldır Gölü üzerinde atlı kızak sporları, buz sporları ve
balık tutmak gibi mevsime göre alternatifler
yerli ve
yabancı turistlerin hizmetine sunulacak." şeklinde konuştu.
KURA'DA BULUŞALIM PROJESİ ÜLKELER ARASINDA KÖPRÜ OLACAK
Ardahan Üniversitesi'nin dâhil olduğu
Kafkas Üniversiteler Birliği ve
Gürcistan ile
Azerbaycan topraklarından da geçen Kura Nehri simgesiyle 'Kura'da Buluşalım' sloganıyla bir proje başlatıldığını hatırlatan Vali Tekmen, bu proje kapsamında ülkeler arasında tarihi ve kültürel değerlerde bir araya gelinmesinin amaçlandığını dile getirti. Vali Tekmen, "
Sınır işbirliği önemi açısından Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşarlığı'na konu hakkında bilgi verilerek, ülkemizin Gürcistan ile ilişkilerinin geliştirilmesi adına projemizin başlatılması hususunda gerekli çalışmaların yapılması için bildirimde bulunulmuştur. Nihai program her üç ülkede birlikte ve bireysel yapılacak detaylı çalışmaların birleştirilmesiyle tamamlanacaktır." diye konuştu.
Bakü-Tiflis-
Kars (BTK) Demiryolu projesinin
Asya ile
Avrupa'yı birbirine bağlayacağını belirten Vali Tekmen, bölgedeki
taşıma potansiyelinin de değerlendireceğini söyledi. Tekmen, bu proje ile Asya ile Avrupa arasındaki eski tarihi
İpek Yolu üzerinde bulunan ve birbiri ile tarihten gelen dostlukları, kültürel ve
ekonomik beraberlikleri olan
Türkiye, Gürcistan, Azerbaycan devletleri ve milletleri arasındaki ilişkilerin daha da kuvvetleneceğini vurgulayarak, bunun ticaretin geliştirilmesine katkıda bulunacağının altını çizdi. Demiryolu projesinin tarihi İpek Yolu'nu tekrar canlandırma, bölge ülkeleriyle ekonomik, sosyal ve kültürel ilişkileri daha da pekiştirme projesi olduğunu vurgulayan Tekmen, "Günümüzün İpek Yolu olacağı düşünülen Bakü-Tiflis-Kars projesinin son durağı olacak Yukarıcanbaz istasyonu bu projenin mihenk taşı konumundadır. Yapılacak 3 istasyondan ikisi olan Taşbaşı ve
Güvercin, Kars sınırlarında yer alırken, Yukarıcanbaz istasyonu Ardahan ili Çıldır ilçesi sınırları içerisinde yer alıyor. Bu nedenle proje Ardahan ve Çıldır için ayrı bir öneme sahiptir." açıklamasında bulundu.
(CİHAN)