Turkey Tribunal Güney Afrika medyasında: Türkiye devleti sistematik işkenceyle suçlanıyor

Okuma Süresi 3 dkYayınlanma Çarşamba, Ekim 6 2021
Isviçre’nin Cenevre şehrinde 20-24 Eylül tarihleri arasında düzenlenen Turkey Tribubal, Güney Afrika’nın prestijli gazetesi Mail&Guardian’a da haber oldu.


Türkmen Terzi/Johannesburg  
Isviçre’nin Cenevre şehrinde 20-24 Eylül tarihleri arasında düzenlenen Turkey Tribubal, Güney Afrika’nın prestijli gazetesi Mail&Guardian’a da haber oldu. “Turkey Tribunal, devleti sistematik işkence yapmakla şuçluyor” başlıklı yazıda, “bağımsız halk mahkemesi”nin görüşlerinin yasal bir bağlayıcılığının olmadığı ama bir farkındalık ve hesap verilebilirlik için bir çağrı olduğu yazıldı.

Güney Afrikalı gazeteci Emsie Ferreira’nin kalema aldığı yazı, Afrika’nın ilk internet haber yayını olan ve kıtanın en çok okunan gazetesi sloganıyla haftalık çıkan Mail&Guardian’ın, baskısında ve online haber portalında yer aldı.

Haberde, Türkiye konulu uluslararası tribunalın, 2016'daki darbe girişiminden bu yana işkence ve kaçırmalardan gazetecilere ve yargıya yönelik zulme kadar uzanan insan hakları ihlallerinin sistematik hale geldiğini tespit ettiği için Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne başvuruya hazırlıyor denildi.

Güney Afrikalı eski Anayasa Mahkemesi Hakimi Johann van der Westhuizen’ın da aralarında olduğu altı hakimin, dört gün boyunca 16 mağduru dinlediği ve 65 sayfalık bir sonuç bildirisi yayınladığı ifade edildi.

Haberde, halk mahkemesinin, Türkiye’de yaşanan işkence olayları ve zorla kaçırmaların insanlığa karşı suç olarak kabul edilebileceği görüşüne de yer verildi. Turkey Tribunal’ın gerekli şüphecilik olarak adlandırdığı resmi istatistiklere dayanarak, her yıl Türk makamlarına karşı yaklaşık üç bin işkence şikayeti yapıldığını, ancak bunların en fazla yüzde birinin sanıkların mahkum edilmesiyle sonuçlandığını tespit ettiği de yazıda belirtildi.

Mail&Guardian yazarı Ferreira, Türkiye’de en sık hedef alınan grupların Kürt sempatizanları veya Türk hükümeti tarafından terör örgütü ilan edilen ve lideri Fethullah Gülen'in Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından iki günlük darbe giri

Bu haberler de ilginizi çekebilir