Dünya gençleri salonu barış mesajlarıyla süslerken, Barış Korosu da, seyircilerle birlikte 'Bütün dünya kardeş olsa' şarkısını seslendirdi. Zaman zaman duygusal anların yaşandığı törende, halkın cep telefonu mesajlarıyla şiir ve şarkı dalında belirlediği 5'er finalist sahneye çıktı.
İstanbul Gösteri Merkezi'ni tıklım tıklım dolduran binlerce insan da gözyaşları içinde
Türkçenin şampiyonlarını alkış yağmuruna tuttu. Finalde, geçen sene
trafik kazasında
vefat eden Moğolistan'daki Türk okullarının genel müdürü Adem Tatlı da unutulmadı.
'Vefa Ödülü' Adem Tatlı'ya
Geçtiğimiz ağustos ayında
vefat eden Yadigâr Eğitim Kurumları Genel Müdürü Adem Tatlı (39) adına Vefa Ödülü verildi.
TBMM Başkanı
Bülent Arınç'ın eşi
Münevver Arınç, Adem Tatlı'nın eşi Aysel Tatlı ve oğlu Ömer Faruk Tatlı'ya
ödülü takdim ederken duygulu anlar yaşandı. Eşinin 'Öyle şeyler yap ki arkanda izin olsun. İz bırakanlardan olmak lazım' sözünü hatırlatan Aysel Tatlı, "Büyük iz bıraktığını düşünüyorum." dedi.
Tatlı'nın eşi Aysel ve oğlu Ömer Faruk'a ödülünü
Meclis Başkanı Bülent Arınç'ın eşi Münevver Hanım verdi. "
Allah sizi cennette kavuştursun." derken Münevver Arınç'ın sesinin titremesi, seyircileri ağlattı.
Tatlı'nın anısına geçen seneki olimpiyatın şampiyonu Ukraynalı Elvira Saranayeva da, 'Önden Giden Atlılar' isimli şiiri okudu.
Ödül vermek için sahneye çıkan konuklar ise, Türkçe öğreten 'kahramanlara' şükranlarını sundu.
Meclis Başkanı Arınç'ın, "30 yıldır siyasetin içindeyim. Bunun hülasasını bir tarafa koysanız onu 50 ile çarpsanız şu çocuklar için yapılan hizmetin yanında sıfır derecesinde kalır." sözleri seyircilerden büyük alkış aldı. Arınç, konuşmasından sonra öğrencilere, Meclis Türk Dilini Teşvik Özel Ödülü verdi.
İstanbul Gösteri Merkezi'nde ünlüler geçidi
Muhteşem görüntülere sahne olan İstanbul Gösteri Merkezi'nin çok önemli konukları vardı.
Başta Meclis Başkanı Arınç olmak üzere bir çok siyasetçi ve
sanatçı tarihi organizasyonu büyük bir gururla izledi. Jüri üyeleri de büyük final öncesi en az yarışmacılar kadar heyecanlıydı.
Türkçenin şampiyonları Kırgızistan ve Makedonya'dan
Türkçe
Olimpiyatları'nın finali, 5 kıtadan gelen öğrencilerin okuduğu
İstiklal Marşı'yla açıldı.
Şiir dalında Kırgızistan'dan Aida Risbekkizi 'Kepez' isimli şiiriyle birinci olurken, onu
Türkmenistan'dan Ajayip Allaşova ve Mozambik'ten İnranek Kalau izledi. Şarkı yarışmasında ise zirveye Makedonya çıktı. Havsa Mula 'Yastayım' şarkısıyla birinciliği elde ederken, ikinci Pakistanlı Sheessyed, üçüncü Ganalı Edna Yeboah Darko oldu. Olimpiyatlara katılan 550 öğrenciye, işadamlarından biner dolar ödül geldi. Törene katılanlar arasında
İslam Konferansı Örgütü Genel Sekreteri
Ekmeleddin İhsanoğlu, DP lideri
Mehmet Ağar ve
Milli Eğitim Bakanı
Hüseyin Çelik de yer aldı.
Türkçenin şampiyonlarına tebrikler
Dünyanın 100 ülkesinden gelen 550 öğrenci, 5.
Uluslararası Türkçe Olimpiyatları'nda tarihe geçti. 10 gün süren olimpiyatlar muhteşem final töreniyle sona ererken, dünya gençleri tüm güçleriyle barış istedi. Ek sandalyelerle kapasitesi 7 bine çıkarılan İstanbul Gösteri ve
Kongre Merkezi'ni tıklım tıklım dolduran seyirciler, öğrencilerin bu isteklerine eşlik etti.
Konuşmacılar, dünyanın dört bir tarafına yayılarak Türkçe öğreten 'kahramanlara', onlara
destek olan işadamlarına ve bu işin 'mimarına' şükranlarını sundu.
Finalde olimpiyatlara katılan 550 öğrencinin tamamına işadamlarının biner dolar ödül vereceğinin ilan edilmesi ise öğrenciler arasında sevince sebep oldu.
Avrupa'nın en büyük gösteri merkezine sığmayan vatandaşlar, töreni dışarıda kurulan ekranlardan izledi. Saygı duruşu ve
İstiklal Marşı ile başlayan final törenine
TBMM Başkanı Bülent Arınç,
Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik,
Ulaştırma Bakanı
İsmet Yılmaz,
Demokrat Parti Genel Başkanı Mehmet Ağar, eski İçişleri Bakanı
Abdülkadir Aksu ile çok sayıda milletvekili, vali, belediye başkanı, bürokrat, sanatçı, sporcu,
işadamı ve vatandaş katıldı. 4 saati aşan finalde
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın
kutlama mesajı alkışlarla dinlend. Özellikle şiirler okunurken ve eğitimci Adem Tatlı'ya vefa ödülü verilirken salondakiler gözyaşlarına hakim olamadı.
Kötülük, çocukları yenemedi
Çocuklar dünyayı temsil eden ağacın altında güzellikler içinde oynarken 'kötülük' onlara benlik duygusu hatırlatarak kavgalarına sebep oldu.
Türk tarihinin ilk yazılı belgeleri olan Orhun kitabelerinin sembolik olarak iki yana yerleştirildiği sahnede ilk olarak iyilik ve kötülüğün temsil edildiği gösteri sunuldu. Gösteride, kötülüğün bütün çabalarına rağmen birlik olan çocuklara mağlup olması anlatıldı. Çocuklar sevgiyle kötülüğü yendi.
Çocuklar arkaları
çiçek desenli tabloları çevirince BARIŞ yazısı ortaya çıkarken, seyirciler alkışlarıyla öğrencilerin barış mesajına destek verdi. 'Barış' gösterisinden sonra Ülkü Kaya yönetimindeki Dünya Barış Korosu sahneye çıktı. 5 Haziran'da kasetleri çıkacak olan ve her ülkenin yerel kıyafetleriyle sahne aldığı Dünya Barış Korosu'nun şarkısı ilgiyle dinlendi. Koro, Türkmenistanlı öğrencilerin gitarla söylediği 'Urfanın Etrafı Dumanlı Dağlar' türküsüne eşlik ederken, öğrenciler de çiğ
köfte yoğurup protokole ikram etti.
Türkçemiz dünyada sevgi, hoşgörü, uzlaşma dili olsun
Törenin açılış konuşmasını yapan Türkçe Olimpiyatları Tertip Komitesi Başkanı Prof. Dr. Mehmet Sağlam, amaçlarını şu sözlerle özetledi: "Güzel Türkçemiz dünyada sevgi, hoşgörü, uzlaşma dili olsun, kültürler arasında
işbirliği dili olsun, dünyaya huzur gelsin, barış gelsin."
Millet ile devletin el ele vermesi halinde 'gerçekleştirilemeyecek mucize' olmadığını kaydeden Sağlam, tercüme olmaksızın 100 ülkeden 550 kişinin konuşup anlaşabildiği başka bir organizasyon olmadığını vurguladı.
Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik de, hükümet ve başbakan adına seyircileri selamlarken, 100 ülkenin Türkçe ortak paydasında buluşmasının önemine işaret etti. Çelik, organizasyonun büyüyerek bütün dünyayı içine alacak şekilde coşkuyla devam etmesini diledi. Anadil Türkçe Şarkı ve Şiir yarışmasında dereceye giren öğrencilere ödül veren Demokrat Parti Genel Başkanı Mehmet Ağar ise, "Dünyanın dört bir tarafından gelmiş pırlanta gibi çocuklar gönül tellerimizi titrettiler." dedi.
Ulaştırma Bakanı İsmet Yılmaz da konuşmasında, "72 millete bir nazarla bakmak bizim kültürümüzdür. Aslımız budur, olmamız gereken de budur." diye konuştu. Eski İçişleri Bakanı
Abdülkadir Aksu ise, "Bu işin büyük mimarı, büyük insana huzurlarınızda saygılar sunuyorum." diye konuştu. İslam Konferansı Örgütü Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu da şunları söyledi: "Bu güzel tabloyu oluşturan binlerce insanı tebrik etmek istiyorum ve bunu dizanyn eden o büyük insana da buradan saygılar gönderiyorum" İbrahim Asalıoğlu / İstanbul
Halk, cep telefonlarıyla finalistleri seçti
Yarı finalde belirlenen 10'ar şiir ve şarkı halkın cep telefonu mesajlarıyla 5'e indirildi.
Ünlü kişilerden oluşan jürinin değerlendirmesinin ardından Kırgızistan'dan Aida Risbekkizi 'Kepez' isimli şiiriyle birinci olurken, 'Siyah Gözlerine Beni de Götür' şiiriyle Türkmenistan'dan Ajayip Allaşova ikinci, 'Şanlı Gelecek' şiiriyle de Mozambik'ten İnranek Kalau üçüncü oldu. Şarkıda ise Makedonya'dan Havsa Mula 'Yastayım' şarkısıyla birinciliği elde etti. İkinciliği Pakistan'dan Sheessyed 'Saygımız Vardır' ile kazanırken, Gana'dan Edna Yeboah Darko 'Ah Şu Eller' şarkısıyla üçüncü sırada yer aldı.
Dünyada barış isteyenler olimpiyatlara baksın
TBMM Başkanı Bülent Arınç, törendeki konuşmasında salondaki tablonun dünyada arzu edilen barışı sembol ettiğine dikkat çekti.
Arıç, "Dünyada barış isteyen buraya baksın." dedi. 100 ülkeden çocukların katıldığı olimpiyatların gönüllerdeki buzdağlarını erittiğini ifade eden Arınç, "Parayla, siyasetle ve
silah zoruyla yapılamayacak bir işi başardınız." diye konuştu. Yaklaşık 30 yıldır siyasetin içinde olduğunu kaydeden Arınç, "30 yıldır siyasetin içindeyim. Onu 50 ile çarpsanız şu çocuklar için yapılan hizmetin yanında sıfır derecesinde kalır. Bunları gönlümden geçtiği için söylüyorum." ifadelerini kullandı. Bütün dünyanın 'bu güzelliği seyrettiğine' dikkati çeken Arınç şöyle devam etti: "Kimisi
hasta yatağından, kimisi bizim gibi gözyaşlarını akıtarak, bir başkası sevinçten fırlayarak izliyor. Onlara da selamlarımızı gönderiyoruz. Onlar el uzattı ve Anadolu'nun tertemiz insanı ekmeğini bölüşerek mala mala harçlarını koydu." Salondaki bakanlar, milletvekilleri, il valileri, belediye başkanları ve il genel meclisi başkanlarına da seslenen Arınç, "Bu çocuklar bizi bir araya getirdi. Mecbur kalmasak belki biraraya gelmeyiz. Ama burada bir arada birlikte
gözyaşı döktük. Gerçek
Türkiye tablosu bu." dedi.
2 ülkeye 'Atatürk Özel Ödülü'
Olimpiyatlarda bu sene ilk kez ihdas edilen Atatürk Özel Ödülü, Türmenistan'ın
merhum Cumhurbaşkanı Saparmurat Türmenbaşı ile Azerbaycan'ın merhum
cumhurbaşkanı Haydar Aliyev'e verildi.
Ankara büyükelçileri Nurberdi Amanmuradov ile Arif Mamedov aldı. Ali Şir Nevai ödülü TDK Başkanı Prof. Dr. Şükrü
Haluk Akalın ile
TİKA Hakan Fidan'a verildi. Gaspıralı İsmail ödülü de Prof. Dr. Kemal Karpat ile İKÖ Genel Sekreteri Prof. Dr. Ekmeleddin İhsanoğlu'na takdim edildi.
Heyecanlı olanlar sadece öğrenciler değildi
Türkçe Olimpiyatı finali öncesinde heyecanlı olanlar sadece yarışmacı öğrenciler değildi.
Türkiye'nin hatta dünyanın dört bir yanından gelen vatandaşlarda da büyük bir heyecan ve mutluluk vardı. Önemli ve büyük bir tarihi olaya şahidlik etmenin sevincini yaşayan insanlar, türkçenin dünya dili olmasının mutluluğunu yaşıyorlardı.
Türkmen stand up'çı güldürdü
Türkçe Olimpiyatları'na Türkmenistan'dan katılan ve 'özel beceriler' yarışmasında stand up şovuyla birinci olan Övez Muradov, final töreninde de şovunu sergiledi.
Yaptığı esprilerle seyircileri kahkahaya boğan Övez'in şovunda, Türkmen Türk okullarına girişi, okulda Türkçe deyimlerini öğrenirken yaşadıkları ile bir
gezi sırasında Yozgat'ta dolmuştan
inme macerası en çok güldüren bölümler oldu.
Dünya, Türk halk oyunu oynuyor
Anadolu'nun yöresel kıyafetlerini giyen
Vietnam,
Senegal,
Irak, Kırgızistan ve
Gürcistan gibi farklı ülkelerden gelen öğrenciler hep birlikte Türk halk oyunları oynadı.
5. Uluslararası Türkçe Olimpiyatı muhteşem görüntülerle sona erdi.
Dünya Barış Korosu olimpiyatın finalinde salondaki ve ekranları başında izleyenleri coşturdu.