Yunus Emre'nin torunları
Türkçenin çocuklarını görebilmek ve onları y
akından dinleyebilmek için
Atatürk Stadı'na akın etti. 30 bin
Eskişehirli çimlerin üzerine kurulan sandalyelere rağmen stada sığmayınca,
stat yanındaki çim sahaya dev ekranlar kuruldu ve dışarıda kalan vatandaşlar törenleri buradan izlemesi sağlandı. Böylelikle dışarıdan kalan 5 bin kişi de 20 ülkeden gelen 57 öğrenciyi stat dışından izleyebildi.
Türkçe Olimpiyatları Eskişehir Şöleni'ne
AK Parti Milletvekilleri Nabi
Avcı,
Ülker Can,
Salih Koca,
CHP Milletvekili Kazım Kurt,
Vali Mehmet Kılıçlar, İl Emniyet Müdürü Naci Kuru, Odunpazarı Belediye Başkanı Burhan Sakallı,
Eskişehirspor Teknik Direktörü
Bülent Uygun ile
futbolcular katıldı.
Afganistan,
Irak,
Azerbaycan,
Moldova,
Endonezya,
Kazakistan,
Bangladeş ve
Afrika ülkelerinden gelen 57 öğrencinin seslendirdiği, şiir,
şarkı ve
halk oyunları gösterileri izleyicileri zaman zaman sevindirdi, zaman zaman da hüzünlendirdi. İzleyiciler, öğrencilerin şarkı ve oyunlarını da alkış çalarak eşlik etti. En büyük alkışı ise yöresel kıyafetli Afrikalı çocukların oynadığı Harman Dalı, Azeri öğrencilerin
Kafkas dansı aldı.
Olimpiyatların Eskişehir ayağı Tertip Komitesi Başkanı
Mehmet Çetin, Türkçe Olimpiyatlarının bir evrensel sorumluluk üstlenmenin ürünü olduğunu söyledi. Çetin, Türkçe Olimpiyatlarının arkasında çekilen çilelerin, ızdırapların ve zor süreçlerin yattığını vurguladı. Düzenlenen bu programların buz dağının sadece görünen kısmı olduğunu dile getiren Çetin, "Buz dağının görünmeyen kısmında çekilen mücadeleler, zor süreçlerden geçilerek kurulan okullar. Burada o buz dağının önündeki yiğitleri saygıyla selamlıyorum ve onlara millet olarak teşekkür borçluyuz" dedi.
AK Parti Eskişehir Milletvekili
Nabi Avcı da dünyanın dört bir yanına yayılan
hizmet erlerinin Türkçe olimpiyatlarında büyük katkılarının olduğunu vurgulayarak onlara bu hizmetlerinden dolayı şükranlarını sunduğunu kaydetti.
Vali Mehmet Kılıçlar ise Yunus Emre'nin yurduna gelenleri, Türkiye'yi, Eskişehir'i dünyaya tanıtanlara büyük minnet sunduğunu dile getirdi. Türkçe Olimpiyatlarının bir sevgi atmosferi olduğunu ifade eden Vali Kılıçlar, "Bulundukları ülkede Türkçemizi en iyi şekilde öğreten, bayrağımızı dalgalandıran öğretmen, idareci ve emeği geçenlere Eskişehir halkı adına teşekkürlerimi sunuyorum. Bu etkinlik medeniyetlerin kaynaşmasını sağlıyor, toplumlara hoşgörü ve sevgiyi aşılıyor. Herkes hoşça kalsın ama Yunusca kalsın. Dünyanın bu
modern Yunuslarına, sevgi ustalarına sevgi ve selamlarımızı sunuyorum" şeklinde konuştu.
Büyükşehir Belediye
Başkanvekili Ayhan Kavas ise Türkçenin dünya dili olması konusunda katkı verenlere büyük minnet duyduklarını kaydetti. Türkçenin çocuklarının dünya barışına büyük katkı sunacaklarını belirten Kavas, "Bu organizasyonu yapanlara ve dünyanın dört bir yanında faaliyet gösteren öğretmen kardeşlerimizi şükranlarımı sunuyorum" dedi.
Program sonunda
protokol ile öğrenciler sahnede hep birlikte "Yeni dünya" şarkısını seslendirdi.
(CİHAN)