Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Kültürpark Açıkhava Tiyatrosu'nda yapılan, 140 ülkeden 2 bin çocuğun katıldığı 'İzmir Türkçe Olimpiyatları Kültür Şöleni'nde gözyaşlarını tutamadı.
Türkçe Olimpiyatları Kültür Şöleni'nin, İzmir Fuar Açık Hava Tiyatrosu'nda düzenlenen açılış törenini izleyenler, misafir öğrencilerin şarkıları, halk oyunları gösterileriyle doyasıya eğlendi. Sunuculuğunu Ertem Şener'in yaptığı programda, İzmirliler 140 ülkenin çocuklarını büyük bir zevkle izlerken, öğrencilerin Türkçe seslendirdiği şarkılar, şiirler, davetlileri zaman zaman duygulandırdı.
Türkçe'nin evrensel bir dil olması adına Kültür Şöleni'nin çok önemli bir görev üstlendiğini aktaran Bakan Binali Yıldırım, "Dünyanın dört bir yanından ülkemize, İzmirimize gelen sevgili gençler, hepinizi sevgi ve saygıyla selamlıyorum. İzmir; hoşgörünün başkenti, turizmin, denizciliğin başkenti, İzmir Victor Hugo'nun hatıralarına konu olmuş, kraliçeye benzetilmiş bir şehir, bu şehre güzellikler kattınız, sefalar getirdiniz. Ülkemiz ve milletimiz adına, İzmirliler adına sizleri ağırlamaktan büyük bir memnuniyet duyuyoruz. Sizlerin şahsında, başta aileleriniz olmak üzere tüm dost ve kardeş ülke halklarını sevgi ve saygıyla selamlıyoruz." dedi. Olimpiyatların, bundan 11 yıl önce 17 ülkeden 62 öğrenciyle başladığının altını çizen Yıldırım, bugün 140 ülke 2 bin öğrencinin katılımıyla büyümeye devam ederek, dev bir organizasyona dönüştüğünü ifade etti.
Kültür Şöleni için İzmir'i seçen organizasyon yetkililerine teşekkür eden Bakan Yıldırım, "İzmirliler adına teşekkür ediyoruz, sağ olun var olun. Her yıl bu tarihlerde ülkemizin farklı illerinde düzenlenen bu etkinliklerle hayatımıza nüfuz eden, ruhlarımızı sarıp sarmalayan, kalplerimizi yumuşatan, bize hoşgörü ve kardeşliği, cihan mertliğini hatırlatan bir iklim oluşturmakta. Bu etkinliklerle birlikte farklı coğrafya, bölge ve kültürlerden ülkemize gelen, yurdun dört bir yanında meltem rüzgarı estiren bu kardeşlerimizi geçen 1 yıl içinde biz çok özledik. Hani oğlunuz kızınız gurbete gider de döndüğünde evinizde bir bayram havası olur ya, işte o duyguyu burada İzmir'de bir kez daha yaşıyoruz, bize yaşatıyorsunuz. Sağ olun var olun." diye konuştu.
Türkçe'nin, sevginin dili olduğunu vurgulayan Bakan Yıldırım, "Türkçe 'Gelin tanış olalım' diyen Yunus'un dilidir. Türkçe, "Gel, ne olursan ol yine gel' diyen Mevlana'nın dilidir. İnsanlığa, barış ve kardeşliğe çağıran dilin adıdır. 'Aç açabildiğin kadar sineni ummanlar gibi olsun, İnançla geril, insana sevgi duy, kalmasın el uzatmadığın bir mahzun gönül" diyen Fetullah Gülen Hocaefendi'nin dilidir." diyerek, emeği geçenlere teşekkür etti.
Türkçe'nin; gönüller arasındaki gizli köprülerin temelini atan, insanlığa barışı, sevgiyi, hoşgörüyü anlatan bir dil olduğunu kaydeden Yıldırım, "Türkçe, bugünlere nasıl ulaştıysa dünya durdukça varlığını arttırarak sürdürecektir. Bir ülkenin dilini bilmek, o ülkenin kültürüyle insanıyla kardeş olmak demektir. Daha derinden o ülkeyi anlamak demektir. Bunun diğer anlamı da dünya ile iletişim kurmaktır. Küresel barışı ve kardeşliği geliştirmektir. Dünyanın her tarafındaki Türk okulları sayesinde dünyanın en etkin ülkeleri arasında Türkiye gittikçe önemini artırıyor. Artık Türkiye dünyada konuşuluyor. Türkiye'deki gelişmeler konuşuluyor. Bu noktaya gelişimizin arkasında binlerce, dünyanın 7 kıtasında görev alan, hiçbir menfaat beklemeden fisebilillah çalışan Türk sevgisi, vatan sevgisi yüreklerine nakış nakış işlemiş Türk öğretmenlerimiz, hizmet erlerimiz var. Bugün buradan onlara da selam gönderiyoruz." diye konuştu.
Bakan Yıldırım, 140 ülkenin katıldığı organizasyonun 3-5 günde olacak bir iş olmadığını vurgulayarak, "Bu fikrin benimsenmesi, yayılması bir ömür gerektiriyor. Bu yolda ömrünü hasredenlere selam olsun. Bu hizmet erlerini yetiştiren Anadolu'nun fedakar genç anne babalarına, öğretmenlerine, onların eşlerine buradan selam olsun. Bu vesileyle onları başarılarından, emeklerinden dolayı kutluyorum." Türkçe Olimpiyatları başlangıcının EXPO 2020 adayı İzmir'de verilmesi nedeniyle teşekkür eden Bakan Yıldırım, "9 Haziran'da İzmir'deki muazzam buluşmaya kadar hepinizi Allah'a emanet ediyorum." ifadelerini kullandı.
İzmir Vali Vekili Mustafa Harputlu da dini, dili, rengi farklı dünyanın 140 ülkesinden gelen öğrencilerin katıldığı gül etkinliğin İzmir'de düzenlenmesinden son derece memnun olduklarını söyledi. Misafirlere hoşgeldin diyen Harputlu, "İzmir, özellikle hoşgörünün merkezi olmuş bir kent. Böyle bir kentte dünyanın her yerinden gelen insanların birlikte olması, kaynaşması İzmir'e yakışan bir hareket. İzmir demokrasiyi özümsemiş, önde gelen illerimizdendir. Dil, bir milletin ayakta durması için ve de varlığını devam ettirmesi için en önemli unsurlardan biri. Dil, toplumları ve bireyleri birbirine yaklaştırır. Bu tablo da bunun en güzel örneğidir." dedi. Kültür Şöleni açılışı, 'Yeni Bir Dünya' şarkısıyla sona erdi.