Dünyanın dört bir yanına hiçbir karşılık beklemeden giden öğretmenleri hatırlatan Ağaoğlu,“Bu hizmetleri yapan, dünyanın 140 ülkesindeki okullarda Türkçeyi sadece öğretmekle değil, onu yaşayarak, hissederek öğreten kardeşlerime, arkadaşlarıma, bu işe gönül veren insanlara çok çok teşekkür ederim. Ben inanıyorum ki dünya barışının ve mutluluğun adımları bunlar olacaktır.” diye konuştu.
Kendisini ziyaret eden öğrencilerle öğle yemeği yiyen Ali Ağaoğlu, Türk okullarının, Türkiye ile dünya ülkelerinin iş dünyası arasında bir köprü kurduğuna dikkat çekti.
Ağaoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Sizler orada Türkiye’nin birer fahri büyük elçisisiniz. Bulunduğunuz ülkelerde Türkiye’nin fahri büyük elçisi olacaksınız. Hem Türkiye’nin hem kendi ülkenizin kalkınmasına katkı sunacaksınız. Ülkeme hoş geldiniz, sizleri yürekten kutluyorum.”
Yurt dışındaki Türk okullarında görev yapan öğretmenlerin bir gönül işi yaptığını vurgulayan Ali Ağaoğlu, “Mükemmel bir şey başarıyorlar. Bu sadece maddiyatla olacak değil, bir gönül olayı. Onun için bu işe şapka çıkarıyorum. Herkesi kutluyorum, en üstten en alta kadar hepsini kutluyorum. Ben inanıyorum ki dünya barışın ve mutluluğun adımları bunlar olacaktır. Dünya barışına da büyük hizmet ediyorlar.” dedi.
Tanzanyalı Abdullah Bakari Msuya’nın “Her yere ev yapmışsınız, bina yapmışsınız. Bizim ülkemize de yapmayı düşünür müsünüz?” şeklindeki sorusuna Ağaoğlu, gülerek, “Neden olmasın. Sen de bizim oradaki temsilcimiz olursun.” karşılığını verdi.
Ziyarette öğrencilerden bazıları şarkı söylerken bazıları da şiir okudu. Mozambik’ten gelen Edna Irene Jacinto Chilenga’nun okuduğu Abdurrahim Karakoç’un 'Tut Ellerimden' şiirini okurken duygulanan Ağaoğlu, şiirin bitiminde öğrenciyi ayakta alkışlayıp "Mükemmel." yorumunda bulundu.
Öğrenciler, ülkelerinden getirdiği çeşitli hediyeleri Ali Ağaoğlu'na takdim etti. Moğolistan’dan Munkh Erdene Davaajav adlı öğrencinin hediye ettiği yerel 'dombra'yı çalan Ağaoğlu, “Bu hediye için kardeşime çok teşekkür ederim.” dedi.
CİHAN