Söz konusu yönetmelikte tehlikeli bir açıklık olduğunu belirten CHP Mersin Milletvekili Av. Alpay Antmen, uyuşturucu kaçakçıları başta olmak üzere suçluların bu paraları ödeyerek Türkiye’den vatandaşlık alabileceklerini belirtti.
Dünyadaki bazı vatandaşlık verme düzenlemelerini örnek gösteren Antmen, Türkiye’de vatandaşlığın, “ihracat ürünü gibi” satıldığını söyledi.
Antmen, BirGün’e yaptığı açıklamada, “Türkiye adeta vatandaşlık hakkını karaborsada satan bir ülke durumuna düşürülmüştür. Oysa vatandaşlık alma hakkı gibi önemli bir konuda çağdaş ülkeler çok önemli kriterler belirlemiştir. Örneğin Avrupa Birliği'nin ekonomik alanda en güçlü ülkeleri arasında gösterilen Almanya, kendi ülkesinde iş kurmak isteyenlere 250 bin euro karşılığında oturum izni vererek ileriki yıllarda ise vatandaş olma şansı sunmakta. Yani hemen parayı verip vatandaşlık yok. O ülkelerde önce hak etmeniz gerekiyor” dedi.
‘CİHATÇI GRUPLARA VATANDAŞLIK VERİLDİ’ İDDİALARI
Cihatçı silahlı gruplara da vatandaşlık verildiği yönünde iddiaların olduğunu belirten Antmen, “ÖSO’culara (Özgür Suriye Ordusu) vatandaşlık verilip verilmediği daha açıklığa kavuşmadı. El-Kaide bağlantılı örgütlere mensup kişilerden bazılarına da vatandaşlık verildiği iddia ediliyor” dedi.
‘SOYLU REDDETMİYOR’
İçişleri Bakanı Soylu, Antmen’e verdiği yanıtta sadece Vatandaşlık Kanunu’na dikkat çekerek, “Türk Vatandaşlık Kanunu’nun Uygulanmasına İlişkin Yönetmelik’e göre işlemler yapılmaktadır” ifadelerini kullandı. Bakan’ın yanıtına Antmen, “Soylu bu iddiaları reddetmediği gibi ‘gereken vatandaşlık işlemlerinin’ yapıldığını da söylüyor” sözleriyle tepki gösterdi.
Antmen’in Soylu’ya yönelttiği sorular şöyle:
2 - Bunların arasında uyuşturucu kaçakçıları veya suçlular var mı?
3 – Kaç ÖSO’cuya vatandaşlık verilmiştir? Ülkesinde aranan kaç kişi Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığını almıştır?
4 - Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı aldıktan sonra suça karışan kişiler kimler? Bu suçlar neler?