Alman Parlamentosu'nun 1915'de Ermenilerin yaşadıklarının 'soykırım' olarak kabul edilmesini oylayacak olmasına Berlin'deki Türk dernekleri tepki gösterdi. "1915'de Ermenilerin yaşadıklarına dair iddiaları parlamentolar değil, tarihçiler araştırmalı" açıklamasında bulunan dernekler, parlamentoların tarihte yaşananlar hakkında siyasi karar vermelerini eleştirdi. Dernekler, Cumartesi günü 'Dostluk ve Barış' yürüyüşü yapacaklar.
Alman Meclisi'nde grubu olan partilerin 1915 olaylarını 'Soykırım' olarak kabul etmek istemelerine Berlin'deki Türk dernekleri '1915'de Ermenilerin yaşadıklarına dair iddiaları parlamentolar değil, tarihçiler araştırmalı" tepkisini verdiler. Cumartesi günü başkent Berlin'de An der Urania Caddesi'nden başlayıp tarihi Brandenburg Kapısı önüne kadar 'Dostluk ve Barış' yürüyüşü gerçekleştirecek dernekler, Alman Meclisi'nin 1915 olaylarını 'Soykırım' kabul edilsin oylamasına tepki gösterecekler.
Birinci Dünya Savaşı sırasında Ermenilerin yaşadıklarının üçüncü ülke parlamentoları tarafından değil Türkiye ve Ermenistan arasındaki diyalog ile çözülebileceğine dikkat çeken Berlin Türk Cemaati (TGB) Başkanı Bekir Yılmaz, "Alman Parlamentosu'nun vereceği soykırım kararı Türkiye ile Ermenistan arasındaki sorunun çözümüne katkı vermeyecek aksine süreci zorlaştıracaktır." dedi. Türk milletine soykırım yakıştırmasının kabul edilmesinin mümkün olmadığını söyleyen TGB Başkanı Yılmaz ise "1915 de yaşananlar soykırım olsaydı şu an batıda yaşayan binlerce Ermeni de aynı süreçten geçmiş olurdu. Bir milleti korkutma ve boyun eğdirme gayretiyle bir yere varılamaz." ifadelerini kullandı.
Yılmaz, "Parlamentolarda yapılan suçlamalarla bir millet yargılanamaz. Bunu Alman siyasilere de göstermemiz için Türk toplumunu davasına sahip çıkmaya davet ediyoruz." açıklamasında bulundu.
Bin yıl bir arada yaşayan Türk ve Ermenilerin 1915'deki acıların ortak olduğunu söyleyen Berlin Atatürkçü Düşünce Derneği Başkanı Olcay Başeğmez ise "Acıları kabul ediyoruz. Birinci Dünya Savaşı sırasında Rus ve Fransızların desteği ile zulüm işleyeme başlayan Ermeni çeteleri nedeniyle alınan zorunlu göç kararı sebebiyle acılar yaşandı. Sadece Ermeniler değil o dönemde Müslüman Türkler de çok acılar yaşadı. Acıları kabul ediyoruz ama Türk milletinin soykırım yaptığı iddialarını kabul etmiyoruz. Türkiye ile Ermenistan acılardan ortak bir çözüm bulmalı, bu sorunun çözümü batılı parlamentolar değil." dedi.
Ermeni soykırım iddialarının 100. Yılı nedeniyle Cuma günü Alman Meclisi'nde özel oturum gerçekleşecek. Hükümet ortağı partilerin Meclis Gruplarının 1915 olaylarının soykırım olarak Kabul edilmesi konusunda anlaştıkları ifade ediliyor.
Meclis'teki soykırım oylamasını protesto yürüyüşüne başta Berlin Türk Cemaati ve TGB'ye üye 70'e yakın dernekle birlikte, Almanya Türk Konseyi (ATK) Atatürkçü Düşünce Derneği Berlin, Azerbaycan Koordinasıya Merkezi (KAD),Barış İçin Diyalog Derneği (DİAF),Berlin Alperen Ocakları, Berlin Türk Cemaati (TGB),DİTİB Berlin e.V.,İnteraktıv e.V.,İlahiyatçılar Derneği,İslam Kültür Merkezleri Birliği (VİKZ), Avrupalı Türk Demokratlar Birliği (UETD), Talat Paşa Komitesi, Türk Eğitim Derneği, Türk Okul Aile Birliği Schöneberg, Türkiye Gençlik Birliği destek veriyor. CİHAN