Türk okullarına giriş sınavında 15 bin öğrenci ter döktü


Afganistan'da faaliyet gösteren Afgan-Türk Okulları'nda okumak isteyen 15 bin öğrenci birbirleriyle kıyasıya yarıştı. 6 vilayette yapılan sınavlarda veliler de öğrencilerin heyecanına ortak oldu. Türk kolejlerinde okumaya hak kazanacak öğrenci sayısı ise yaklaşık bin kişi olarak açıklandı.

Afganistan'da 1995 yılından bu yana faaliyet gösteren ve başarıdan başarıya koşan Afgan-Türk Çağ Eğitim Kurumları (ATCE), kaliteli eğitimi dolayısıyla rağbet görüyor. Afgan-Türk okullarına yoğun ilgi gösteren Afgan veliler, her yıl çocuklarını bu okullara vermek için adeta yarışıyor. Okullarda eğitim hakkı kazanabilmek için ise binlerce öğrenci giriş imtihanlarında ter döküyor.

"TÜRK OKULUNDA 5 DİL ÖĞRENİP ÜNİVERSİTE İÇİN TÜRKİYE'YE GİDECEĞİM"

Afganistan'da bu yıl 6 vilayette düzenlenen okullara giriş sınavına 15 bin öğrenci katıldı. Okul yetkilileri, alınacak öğrenci kontenjanının yaklaşık bin kişi olduğunu açıkladı.

Türk okullarına girmek için sınava hazırlanan Abdul Kahar isimli öğrenci "Ailem Türk okulunda okumam için beni teşvik etti. Bir aydır sınava hazırlanıyorum. İnşallah başarılı olacağım." dedi.

Okulda 5 dil öğretildiğine dikkat çeken Meryem adındaki başka bir öğrenci, Türk okullarında verilen eğitimin dünya standardında olduğunu söyledi. Meryem, "İnşallah kazanırsam, okulu bitirdikten sonra üniversite eğitimi için Türkiye'ye gideceğim." ifadelerini kullandı.

EMEKLİ ÖĞRETMEN: TÜM AFGANLILAR, ÇOCUKLARINI TÜRK OKULU'NA GÖNDERMEK İSTİYOR

Sınava giren oğlu için dışarıda dua eden Habibe isimli emekli öğretmen duygularını Cihan Haber Ajansı'na anlattı.

Türk okulundaki öğretmenlerin öğrencilere karşı davranışını ve eğitim sistemini yakından bildiğini belirten Habibe öğretmen, okullarda öğrencilerin çok iyi yetiştirildiğine dikkat çekti. Habibe öğretmen şöyle devam etti: "Sadece ben değil; tüm Afgan halkı çocuklarını bu okullara göndermek istiyor."

TÜRK OKULUNA GİRMEK İSTEYEN AFGAN ÖĞRENCİLER, ZORLU BİR MARATONDAN GEÇİYOR

Her ne kadar 6 vilayette okula giriş sınavları yapılsa da, Türk okulu öğretmenleri, sınavlara katılamayan öğrencilerin bulunduğu illere de gidip devlet okullarında sınav yapıyor. Binlerce başvurunun olmasından dolayı okula giriş süreci de zorlu oluyor.

İlk olarak öğrenciler kayıt yaptırarak sınav kartı alıyor ve Türk okulunun yaptığı ilk sınava giriyor. Burada başarılı olan öğrenciler, matematik ve zekayı ölçen sorulardan oluşan ikinci sınava hazırlanıyor. İkinci sınavda başarılı olan öğrenciler ise Türk okullarında 1 haftalık eğitime tabi tutuluyor ve burada gördüğü derslerden sınav oluyor. Bu sınavı da başarıyla geçen öğrenciler, mülakat sonrası Türk okuluna kayıt yaptırabiliyor.

BAYAN MİLLETVEKİLİ, OĞLUNU DIŞARIDA BEKLEDİ

Afganistan meclisinde Gazni vilayetini temsil eden Nefise Azimi, sınava giren oğluna moral vermek için buraya geldiğini ifade ederken, 1,5 aydan bu yana oğlunun gece gündüz demeden sınava hazırlandığını vurguladı.

Azimi sözlerine şöyle devam etti: "Binlerce öğrenci, eğitimini Türk okulunda tamamlamak için buraya gelmiş. Bu tablo öğretmenlerin ne kadar zahmet çektiği ve eğitim sisteminin ne kadar iyi ve harika olduğunun göstergesi. Kabil'de birçok okul var; ancak hiçbiri Türk Okulu gibi sistemli değil. Ondan dolayı tüm aileler çocuklarını bu okullara göndermek istiyor. Oğlumun bu okulda okuması bizim hayalimiz. Babasıyla beraber bu heyecanı oğlumla beraber paylaşıyoruz ve burada hazır bulunuyoruz."

Afganistan ordusunda görev yapan Talip isimli başka bir vatandaş ise Türk okullarının Afganistan genelinde birinci sırada olduğunu söyledi. İki oğlunun sınavdan çıkmasını beklediğini kaydeden Talip, "Türk okulunda okumayı hak etmek için en zeki öğrenciler birbirleriyle yarışıyor." ifadesini kullandı.

Sınava giren oğlu için dua eden Fatıma isimli vatandaş ise duygularını şöyle dile getirdi: "Ülkedeki en başarılı okul, Türk okulu. Burada yurt var. Hafta sonları ek ders almak isteyen öğrenciler yurda geliyorlar. Okul, öğrencilerin yetişmesi için elinden geleni yapıyor. Bundan dolayı çocuğumun eğitimini burada devam ettirmesini istiyorum."

5'İ KIZ, TOPLAM 13 LİSE FAALİYET GÖSTERİYOR

ATCE Eğitim Koordinatörü Yılmaz Aytan, ATCE'ye bağlı 5'i kız toplam 13 lisenin farklı 6 vilayette faaliyet gösterdiğini belirtti. Aytan, bu okullarda toplam 4 bin 444 öğrencinin eğitim almaya devam ettiğini vurguladı. Okulların 8'inci sınıftan öğrenci kabul edeceğine değinen Aytan, imtihanla gelen bir öğrencinin Afgan Türk okulunda 5 yıl boyunca eğitim alacağını aktardı.

Aytan, "Veliler ve öğrencilerin ilk tercihi olan Afgan-Türk Okulları'ndaki bin kişilik kontenjan için 2 bini kız toplam 15 bin civarında öğrencinin sınava girdiğini" söyledi. Aytan, sınavlar hakkında şöyle bilgi verdi: "İmtihanlar genelde okullarımızın bulunduğu Kabil, Mezar-ı Şerif, Herat, Şibirgan, Celalabad ve Kandahar olmak üzere 6 vilayette yapıldı. Okullarımız bölge sistemiyle faaliyet göstermesinden dolayı sadece aynı vilayetten öğrenci almayıp komşu vilayetlerden de öğrenci alıyorlar. Bu yıl bazı vilayetlerimiz, güvenlik mevzusunda biraz zorlandı. Fakat ona rağmen arkadaşlarımız gittiler, oralardan imtihan yaptılar. Ve oralardan da güzel bir katılım oldu. Allah nasip ederse birinci tur imtihanları geçen öğrencilere ikinci tur imtihan yapacağız. 1 Şubat 2016 tarihinde yeni eğitim öğretim yılımıza başlayacağız inşallah."

Eğitim Koordinatörü Aytan, okulların eğitim hayatına devam etmesi ve iyi hizmet sunmasında Anadolu halkının büyük katkısı olduğunu vurguladı. Aytan ayrıca, maddi manevi kendilerine destekte bulunan Anadolu insanına, okulda çalışanlara ve bütün öğretmenlere teşekkür etti. CİHAN
<< Önceki Haber Türk okullarına giriş sınavında 15 bin öğrenci ter döktü Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER