Türk Eğitim-Sen Muğla Şube Başkanı Mürsel Özata, idare mahkemelerinin bir an önce, yöneticilik hakları elinden alınan idarecilerin davalarını sonuçlandırmasını istedi.
Özata, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, 14 Mart 2014 tarihinde yürürlüğe giren 6528 sayılı kanunla Milli Eğitim Bakanlığı'nın, merkez ve taşra teşkilatlarında taş üstünde taş bırakmadığını iddia etti. 100 bine yakın idarecinin, kazanılmış bütün haklarının elinden alındığını ön sürerek, "Görevlerinden alınan Milli Eğitim il ve ilçe müdürleri, şube müdürleri, okul müdür ve yardımcıları yerine hiçbir sınavı kazanamamış, hiçbir tecrübe ve deneyimi olmayan, sadece ve sadece iktidarın sendikası diye bilinen bir sendikaya üye olmalarının yeterli görüldüğü kişiler, bu sendikanın direktifleriyle yönetici yapıldı. Hattâ bu sendika, durumu o kadar ileriye vardırmıştır ki mülakat sınavı yapılmadan önce kimin idareci yapılması, kimin yapılmaması, kimin kaç puan alması gerektiğiyle ilgili hazırladığı ve mülakat komisyonuna ulaştırdığı liste aynen gerçekleşti. Bu durum, eğitimde vehametin ne dereceye vardığını göstermesi bakımından oldukça önemli bir zirve noktasıdır." dedi.
Şube Başkanı Özata, Türk Eğitim-Sen'in idare mahkemeleri ve Danıştay nezdinde verdiği hukuki mücadeleden sonra hakları gasp edilerek görevden alınan idarecilerin göreve döndürülmesine karar verdiğini ifade etti. Muğla idare mahkemelerinde de aynı mağduriyetin yaşandığını, aynı gerekçelere istinaden aynı dava dilekçesiyle açılan davaların bir bölümünün kazanıldığını, bir bölümünün de kaybedildiğini savunan Özata, "Birçok ilde hakları elinden alınan eğitim yöneticileri, kazandıkları mahkeme kararlarından sonra görevlerine iade edilip maddi tazminatlarını hemen alırlarken Muğla ilinde, davayı kazanan hiçbir eğitim yöneticisi görevine iade edilmemiştir. Konu hakkında ne maddi ve manevi mağduriyet yaşayan idarecilerin şahsi başvuruları ne de sendika genel merkezimizin ve şubemizin, yargı kararlarının uygulanması yönünde yazdığı yazılara hiçbir olumlu cevap alınamamıştır." ifadelerini kullandı.
Mürsel Özata, Muğla idare mahkemelerinin, yöneticilik hakları elinden alınan idarecilerin davalarını bir an önce sonuçlandırmasını talep ederek, "Davayı kazanıp yargı kararlarının uygulanmasını isteyen eğitim yöneticilerinin başvuruları, daha önce Muğla İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nce MEB Hukuk Müşavirliği'nin olumsuz görüşüne dayanarak, yargı kararlarının uygulanamayacağı şeklinde, hukuka uyarlılığı bulunmayan, hakkaniyetle bağdaşmayan bir şekilde cevaplar verilmekteydi. Şimdi aynı MEB, aynı hukuk müşavirliği, aynı şahıs Hayati Cankaloğlu tarafından yapılan yanlıştan dönülmüş, yargı kararlarının, hiç işlem tesis edilmediği eski durumuna göre uygulanması gerektiği yönünde görüşü ortadayken bizim de Muğla İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nün MEB Hukuk Müşavirliği İnsan Kaynakları Genel Müdürlüğü'ne gönderdiği, 11.01.2016 tarih ve 305433 sayılı görüş yazısına, Anayasa ve 2577 Sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nda belirtilen mevzuata istinaden yargı kararlarının uygulanmasını beklememizin son derece doğal olduğu kanaatindeyim. Yeter artık, oluşan mağduriyetler zinciri bir an önce son bulsun, iş barışının yeniden tesisi sağlansın." diye konuştu. CİHAN