Turizm sektörü temsilcileri yeni yılda turizmin 2015'ten daha kötü olacağını düşünüyor. Sektörün öncelikli sorunun turist sayısındaki azalma olduğunu belirten turizmciler, 2016'da devletten kış istihdamına teşvik getirmesini bekliyor. Turizmciler, yeni yılda turizmdeki en büyük riskin terör olduğu görüşünde birleşiyor.
Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (AKTOB) tarafından kasım ayının son haftası Antalya'da düzenlenen Uluslalarası Resort Turizm Kongresi'ne düzenlenen anketin sonuçları raporlaştırılarak derneğin internet sitesinde yayınlandı. Türkiye'nin, Suriye sınırını ihlal eden Rus savaş uçağının düşürmesinin hemen sonrasına denk gelen kongrenin gündemi de bu gelişmeye göre yeniden şekillenmiş, konuşmalarda bu konu ön plana çıkmıştı. Rusya'da yaşanan ekonomik krizin etkilerini 2014 yılının eylül ayı ile birlikte göstermeye başlamasıyla 2015'e kötü bir başlangıç yapılmıştı. 800 binin üzerinde turist kaybı yaşanan Rusya pazarından gelişmeler uçak krizinin ardından neredeyse tamamen durmuştu. Türkiye'nin yakın çevresindeki sıcak çatışmaların yanı sıra Ankara ve Suruç patlamaları ile Paris olayları başta olmak üzere terör de turizm üzerinde kötü etki göstermişti.
Ekonomik kriz ve terörün gölgesinde zor bir yıl geçiren turizmciler 2016'dan da umutsuz. 5. Uluslararası Resort Turizm Kongresi'nde '2015 nasıl geçti, 2016 nasıl olacak?' sorusuna cevap aranan anketin sonuçları da bu durumu teyit ediyor. Binin üzerinde katılımcının iştirak ettiği kongrede gerçekleştirilen ankete göre turizmcilerin yüzde 60'ı yeni yılın 2015'ten daha kötü olacağını düşünüyor. İyimser olanların oranı ise yüde 16'da kalıyor. Geriye kalanlar ise bir değişim olmayacağı görüşünde. Turizm sektörünün en önemli sorunu turist sayısındaki düşüş olarak görülürken, vasıflı eleman eksikliği ve yüksek vergi diğer önemli sorunlar olarak sıralanıyor.
Turizmcilerin 2016'da sektörleriyle ilgili kamudan beklentileri de var. Bunların başında yüzde 29'la, işten çıkarmaların büyük bir hız kazandığı, kış istihdamının teşvik edilmesi geliyor. Rusya'nın, Türkiye kökenli büyük tur operatörlerinin lisansını iptal etmesiyle birlikte özellikle Antalya'da binlerce çalışan işini kaybetme riskiyle yüz yüze geldi. Tanıtım bütçesinin artırılmasını da isteyen turizmciler 2016'da devletten turizm teşvik kanunun yeniden yazılması ile turizm gelirlerinin ihracat geliri kapsamına alınarak teşvikten yararlandırılmasını da talep ediyor.
Anket sonuçlarına göre turizm sektörü 2016 yılında Türkiye ekonomisi açısından en büyük riski yüzde 73 ile terör olarak görüyor.
Ankette turizmcilerin geride kalan 2015 yılıyla ilgili değerlendirmeleri de yer aldı. Buna göre 2015'e damgasını vuran gelişmeler uluslararası terör, döviz kurlarındaki artış, Suriye krizi ve yatak kapasitesi artışı olarak sıralandı. 2015'in kötü geçmesinin nedeni olarak; karlılık oranının ve dolulukların düşmesi, kamu-özel sektör işbirliğinin oluşturulamaması, yurt dışı tanıtımın iyi yapılamaması gösterildi. Ankete katılanların yüzde 8'i ise 2015'in kötü geçmediği yönünde görüş belirtti. Turizmcilerin yüzde 22'si geçen yıl zarar ettiğine işaret ederken, yüzde 51'i çalışan sayısının azaldığını vurguladı. CİHAN