Turgut Özal Üniversitesi güneşten enerji üretebilmek için merkez kampüste 'Güneş Evi' kurma çalışmalarına başladı. Proje Koordinatörü Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Vedat Kıray, "Proje sayesinde güneşten elde edilen elektrikle kampüsün güneş görmeyen koridorlarının bir kısmının aydınlatılacak. Yaz aylarında ise oluşan fazla enerji depolanabilecek." diye bilgi verdi.
Proje Koordinatörü Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Vedat Kıray, güneşten enerji üretimi ile ilgili açıklamalarda bulundu. Kıray, 'Turgut Özal Güneş Evi Projesi' kapsamında, prototip evin yapımına başlandığını kaydetti. Kıray, güneş evinde, başta güneş enerjisi olmak üzere, yenilenebilir enerji kaynakları, akıllı şebeke ve mikro şebeke konularında araştırmaların yapılmasını hedeflediklerini aktardı. Kıray, "Projede hedeflenen çalışmalar iki yüksek lisans ve iki lisans tezi olarak ele alıyoruz. Güneş evinde üretilen enerji ile üniversitenin güneş almayan bazı koridorlarının aydınlatılması ve bu aydınlatma yapılırken gelişmiş LED teknolojisinin ve direk doğru akım aydınlatma yönteminin kullanılmasını planlıyoruz. Enerji fazlasının oluşabileceği yaz aylarında, fazla enerjinin akü bankasında depolanması ve diğer ihtiyaçlar için invertörler üzerinden kullanılmasını hedefliyoruz." diye konuştu.
HAREKETLİ PANELLER KULLANILACAK
Kıray, güneş evinin çatısında hareketli ve sabit olmak üzere 400W'lık iki PV panel grubu bulunduğunu belirtti. Sabit panellerin 35 derece açıyla güney istikamete baktığını ifade eden Kıray, hareketli panellerin özel bir tasarım ile ele alınarak döner çatı üzerine yerleştirilmiş durumda olduğunu vurguladı. Kıray, döner çatı tasarımı ile, bütünleşik çatı ve güneş takip sistemlerine bir örnek uygulama oluşturmayı hedeflediklerinin altını çizdi.
Kıray, konuşmasını şöyle sonlandırdı: "Geliştirilen elektromekanik tasarımda, farklı ebatlardaki çatılara uygulanabilecek modüler bir yapı oluşturuldu. Çatının yatay hareketi için iki adet redüktörlü DC motor ve panellerin dikey hareketi için bir sonsuz vida mekanizması kullanıldı. Ayrıca elektromekanik sistemin bina içinden gözlemlenebilmesi için evin tavanına 1.5 m çapında özel bir pencere yerleştirdik. Bahsedilen farklı kullanımların organizasyonları ve izlenmesi için gerekli olan Enerji Yönetim Sisteminin oluşturulmasına yönelik çalışmalarımız devam ediyor." CİHAN