Turfanda mahsulleri soğuk vurdu


Yurdu etkisi altına alan soğuk hava dalgası, Çukurova'daki ekili alanlarda büyük hasar meydana getirdi. Turfanda karpuz yetiştiriciliğinin en önemli merkezi olan Adana'da, örtü altındaki karpuz fideleri kurudu. Narenciye bahçelerindeki ağaçlar, ovada yetiştirilen turfanda fasulye ve salatalık da don olaylarından büyük zarar gördü.

Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, sıfırın altına düşen hava sıcaklıklarının, don olayı etkisiyle Türkiye'nin en büyük ovalarından Yüreğir ile ona komşu Karataş, Tuzla ve Yumurtalık ilçelerindeki üreticiyi vurduğunu söyledi. Türkiye'de yıllık üretilen 6 milyon ton civarındaki karpuzun yaklaşık dörtte birinin, turfanda üretiminse neredeyse tamamının Adana'da yapıldığını ifade eden Doğan, zararın büyük olduğunu kaydetti.

FİDELER YANDI

Çukurova'da yer yer sıfırın altında 7 dereceye kadar düşen hava sıcaklığının, ısıtmalı olmayan ve "alçak tünel" tabir edilen, 2–4 metrelik seralarda turfanda ekilen ürünü yaktığını belirten Oda Başkanı Doğan, "Henüz çok küçük olan fideler soğuktan yandı. Şimdi bu alanlara yeniden fide üretilip ekilebilmesi için 60 günlük zaman gerek. Bu da hem turfanda üretimini geciktirecek hem de yeniden maliyete yol açacak." dedi. Doğan, 6 metre ya da daha yüksek ısıtmalı seraların ise don olayından zarar görmediğini söyledi. Don olayının, karpuz seralarının yanısıra narenciye bahçelerine de büyük zarar verdiğini kaydeden Mehmet Akın Doğan, "Narenciyede hasat önemli ölçüde tamamlanmak üzere ancak Rusya krizinden sonra özellikle Irak pazarında yaşanan olumsuzluklar, hasadı belli oranda da olsa öteledi. Irak'taki karışıklıkların yanısıra Cizre ve Silopi olaylarının da etkisiyle bu ülkeye gidip gelen TIR'larda sıkıntılar yaşandı. Sınır kapısı kapatıldığı için bazı TIR'lar uzun süre Irak'a giremedi, bazıları Irak'tan çıkamadı. Bu yüzden hasatta geç kalındı, toplanamayan ürünleri de don vurdu." ifadelerini kullandı.

'YEŞİL FASULYE VE SALATALIK BİTTİ'

Oda Başkanı Doğan, aşırı soğukların en büyük zararı, turfanda yetiştirilen fasulye ve salatalığa verdiğini belirtti. Karpuz ekili alanlardaki zararın yüzde 20-25, fasulye ve salatalıkta ise hemen hemen yüzde 100 seviyelerinde olduğunu ifade etti.

'LİMON GELECEK YIL AZ OLACAK'

Narenciyede asıl önemli hasarın ise limon ağaçlarında olduğunu kaydeden Doğan, "Limon hasadı bitti ancak don, ağacı etkiledi. Ağaçların yaprakları sarardı, döküldü. Bu da ağacın verim kaybetmesine ve gelecek yıl daha az ürün vermesine neden olacaktır." diye konuştu. Üreticileri, meteorolojik şartları dikkatle takip etmeleri ve don olayına karşı ürünlerini koruyacak önlemler almaları konusunda uyardı. CİHAN
<< Önceki Haber Turfanda mahsulleri soğuk vurdu Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER