Ocak dönemi istatistiklerinde bir yıldaki istihdam artışını 998 bin kişi olarak açıklayan TÜİK, iki gün önce bu rakamı 370 bin kişi olarak ilan etti. Çalışan sayısındaki artış, iki ayda 628 bin kişi gerilerken, kurum yetkilileri, “Tamamen metodoloji değişikliğinden kaynaklanan bir durum.” değerlendirmesini yapıyor.
Türkiye İstatistik Kuru-mu'nun (TÜİK) önceki gün açıkladığı istihdam verileri, tartışmalara yol açtı. İstatistik Kurumu'nun mart dönemi verilerine göre son bir yıllık süredeki istihdam artışı 370 bin kişi oldu. Ancak TÜİK'in iki ay önce açıkladığı ocak dönemi istatistiklerinde bu rakam 998 bin kişiydi. Yani iki aylık sürede istihdam artışı 998 bin kişiden 370 bine geriledi. Bir başka ifadeyle çalışan sayısındaki artış, iki ayda 628 bin kişi azaldı. TÜİK'in verileri kafa karışıklığına yol açarken, kurum yetkilileri bu tabloyu, “Tamamen metodoloji değişikliğinden kaynaklanan bir durum.” olarak açıklıyor.
VERİLERDEKİ DEĞİŞİM İSTİHDAMLA ÖRTÜŞMÜYOR
TÜİK, Şubat 2014 döneminde işsizliğin belirlenmesine ilişkin bir dizi yöntem değişikliğine gitmişti. Bu yöntem değişikliğinin ardından istihdam artışına ilişkin rakam açıklanmıyordu. Ocak dönemi itibarıyla tekrar istihdamdaki artış rakamları açıklanmaya başlandı. Ancak açıklanan rakamlar, yeni soru işaretlerine yol açtı. TÜİK'e göre Ocak 2015'te çalışan sayısı, bir önceki yılın aynı dönemine göre 998 bin kişi arttı. Bu rakam şubatta 577 bin kişi oldu. Önceki gün açıklanan mart verisinde ise 370 bine geriledi. İki aylık süredeki bu büyük değişim, istihdam piyasasının gerçekleriyle örtüşmüyor. Hükümet yetkilileri, sürekli olarak yüksek istihdam artışı olduğunu ileri sürüyordu. Ancak TÜİK'in verileri, bu iddiayı da çürütmüş oldu.
OECD YÜZDE 31, TÜİK YÜZDE 18 DİYOR
Türkiye İstatistik Kurumu'na göre mart döneminde genç işsizlik, geçen yılın aynı dönemine göre 1,9 puan artarak yüzde 18,6 oldu. Ancak Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü'nün (OECD) kısa bir süre önce açıklanan raporu, Türkiye'de genç işsizliğin yüzde 31,3 olduğunu ortaya koymuştu. OECD tarafından hazırlanan ‘Gençlik, Beceriler ve İstihdam Edilebilirlik' raporunda Türkiye, 15-29 yaş arası gençlerin yüzde 31,3'üne istihdam sağlayamıyor. Bu oran ile Türkiye genç işsizlikte lider durumda. OECD verilerine göre genç işsizlikte ekonomik krizle boğuşan Yunanistan, İspanya ve İtalya Türkiye'den daha iyi durumda. Genç işsizlikte OECD ortalaması ise yüzde 15,5 olarak gerçekleşti.
OECD verileri, işsiz gençlerin önemli bir bölümünün iş bulma umudu kalmadığı için iş aramayı bıraktığını gösteriyor. TÜİK'in verileri de Türkiye iş umudunu kaybettiği için iş aramayan önemli bir kitle olduğunu ortaya koyuyor. Mart verilerine göre 664 bin kişi, iş bulma ümidini kaybettiği için iş aramıyor. Ancak bu kişiler, devlet tarafından işsiz sayılmıyor. İş bulma ümidini kaybettiği için iş aramayı bırakanların sayısı sürekli olarak da artıyor. Bu rakam aralıkta 593 bin kişiydi.
BÜYÜK HALİ İÇİN RESME TIKLAYIN
ZAMAN