'Trump Türkiye’yi ekonomik krizin de ötesinde çöküşe götürebilir'
⏱ Okuma Süresi 3 dk•Yayınlanma Salı, Temmuz 31 2018
Almanya’da yayın yapan Die Welt Gazetesi, Türk Lirası’ndaki değer kaybını ve ABD’nin Türkiye’ye yönelik olası ekonomik yaptırımlarını değerlendirdi. Gazete, “Türk lirası her geçen gün daha da değer kaybediyor, enflasyon ise dörtnala yükseliyor.” yorumunu yaptı.
Frank Stocker tarafından kaleme alınan yazıda, Türkiye, “Aşil Topuğu”na benzetildi. Stocker, ABD Başkanı Trump’ın her an Türkiye’yi topuğundan vurabileceğine vurgu yaparak, Trump’ın Türkiye’yi ekonomik krizin de ötesine sürükleyerek, devletin çöküşüne yol açabileceğine işaret etti.
Yazı şu şekilde başlıyor:
“Türk Lirası yeniden keskin bir şekilde düşüşe geçti. Bunun bir nedeni ABD Başkanı Trump’ın ambargo tehdidi. Yaptırım tehdidi, her halükarda ekonomiyi uçurumun kıyısına taşıyor. Bu durum, insanlar için bir karabasan. Salı sabahı Türk Lirası yine inişe geçti. Bu esnada Türk Lirası, ABD doları karşısında yaklaşık 20 sent olarak değer gördü. Sene başında bu rakam, 26 sentti. İki yıl önce ise, Türk Lirası’nın dolar karşısındaki değeri 35 sentti. Şimdi Türk Lirası’ndaki düşüşle birlikte Enflasyon da yüzde 15’in üzerine çıkarak dörtnala yükselmeye devam ediyor. Ama bu tablo, yeni tehlikenin getirecekleri karşısında çok iyimser kalıyor. ABD Başkanı, bu ekonomideki bu krizi daha da derinleştirebilir. Trump, Papaz Pastor Andrew Brunson’un serbest bırakılmaması halinde Türkiye’ye yaptırım uygulayacağını duyurmuştu. Bu tedbirler, ekonomiyi direkt hedefliyor ve deyim yerindeyse ülke ‘Aşil Topuğu’ndan vurulmuş olacak.”
Die Welt Gazetesi, Papaz Brunson’un yargılanma sürecini ve son gelişmeleri hatırlatıyor. Perde arkasında yapılan pazarlıklara ve Erdoğan’ın Fethullah Gülen konusundaki açıklamalarına ve taleplerine yer veriyor. Erdoğan’ın Gülen’i pazarlık konusu yapmak istediğine işaret eden gazete, ABD Başkanı Trump ve ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence’nin Türkiye’ye sert açıklamalarını analiz etti.
Die Welt Gazetesi, yaptırımların ekonomik boyutu hakkında şu yorumu yaptı:
“Fakat şu bir gerçek ki; Türkiye’nin AB
Bu haberler de ilginizi çekebilir
En Çok Okunanlar
1.Hocaefendi'nin yeğeni elinde pazar poşetiyle evine giderken gözaltına alındı2.Bu kez İzmit'e İHA düştü.3.KHK'lıları ilgilendiren önemli haber: AİHM başvuru kriterlerini değiştirdi işte detaylar!4.Geceyarısı gözaltına alınan Gültekin hakkında karar verildi!5.26 şirkete operasyon! Çok sayıda gözaltı var
6.İtirafçı, Mehmet Akif Ersoy soruşturmasında Soylu'nun adını da verdi!7.Kahramanmaraş'ta yürekleri ağızlara getiren deprem!8.Fenerbahçe Başkanı Sadettin Saran hakkındaki suçlamalar belli oldu: 'Geliyorum' dedi9.Amerika hayali kuranlar şokta: ABD Green Card programını süresiz olarak askıya aldı!10.Gökçek mahkeme zoruyla tahliye edildi, şimdi de anahtarları vermiyor!

PROF. DR. OSMAN ŞAHİN

SAFVET SENİH

NUMAN YILMAZ YİĞİT

CUMA KARAMAN

ERTUĞRUL İNCEKUL
ÇOK OKUNAN HABERLER







