Dışişleri Bakanı Tillerson ve İç Güvenlik Bakanı Kelly yarın Meksika Devlet Başkanı Enrique Pena Nieto ile görüşecek. Trump döneminin iki ülke arasındaki ilk üst düzey ziyaretinde uyuşturucu kaçakçılığı, ticaret ve göçmenlik konularının gündeme gelmesi bekleniyor.
Beyaz Saray Sözcüsü Sean Spicer, başkanın iki bakanı yönetimin ilk günlerinde Meksika’ya göndermesinin önemine vurgu yaptı.
Trump birçok kez sınıra inşa etmeyi planladığı ve 12 milyar doları bulması planlanan duvarın parasını Meksika’nın ödeyeceğini belirtti ve bu hafta İç Güvenlik Bakanlığı kayıt dışı milyonlarca göçmenin sınırdışı edilmesine yol açacak politikasını netleştirdi.
Çarşamba günü Meksika Dışişleri Bakanı Luis Videgaray, Reuters’a yaptığı açıklamada ülkesinin tek yanlı Amerikan göçmenlik önerilerini kabul etmeyeceğini ve bunu Birleşmiş Milletler’e götürmekten çekinmeyeceklerini söyledi.
Dış İlişkiler Konseyi adlı düşüne kuruluşunun Latin Amerika bölümünden Shannon O’Neil, “Bu, son 30 yıllık işbirliği sonrası Amerika-Meksika ilişkilerinde son derece zayıf bir dönem,” dedi.
Amerikalı iki bakan Devlet Başkanı ile görüşmelerinin yanısıra Meksika içişleri, dışişleri, içişleri, finans, savunma ve donanma bakanları ile biraraya gelecek. O’Neil, Amerika’nın Sesi’ne yaptığı açıklamada zor kazanılan güvenin kırılmasının bir üst düzey ziyaret ile yeniden kazanılamayacağını belirtti.
Görüşmeler Trump ile Nieto’nun 27 Ocak’taki gergin telefon görüşmesinin ardından geldi.
Nieto, telefon görüşmesi sonrası planlanan Washington gezisini iptal etmişti.
İki Amerikalı bakan Meksika ile düzgün bir ilişki istemekle birlikte Trump’ın son mülteci ve sınırdışı etme kararlarıyla ilgili açıklamalarda bulunacaklar.
Son gelişmeler sadece Meksika’yı değil, Amerika’daki 6 milyon kayıtsızgöçmeni de endişelendirmiş durumda.
O’Neil, “Trump yönetiminin düşmanca tutumu Meksika’nın iç politikasını da değiştirdi, milliyetçiliğin artmasıyla 2018 başkanlık seçimlerine doğru Amerika’ya ödün vermek daha zorlaşacak,” dedi.
Başkanlık için adı geçen Meksika’nın en zengin işadamı Carlos Slim, Meksikalılara çağrıda bulunarak yabancı ürünler değil, yerli ürünler almalarını istedi.
Amerika, Meksika’nın en büyük ticari ortağı. İki ülke ve Kanada Kuzey Amerika Serbest Ticaret Anlaşması (NAFTA) ile birbirine bağlanmış durumda.
Trump, 23 yıl önce yürürlüğe giren anlaşmada değişikler yapmak istiyor.
Beyaz Saray sözcüsü de bütün anlaşmaları gözden geçireceklerini belirtiyor.
Meksika Ekonomi Bakanı Ildefonso Guajardo ise NAFTA’da yapılacak değişikliğin anlaşma için felaket olacağını belirtiyor.