TRT Genel Müdürü İbrahim
Şahin, bugün açılışı yapılacak TRT 5
Anadolu ile ilgili bir devrim gerçekleştireceklerini belirtti.
TRT 5 Anadolu'yla
Türkiye'nin her bir köşesinin ulusal bir ekranda bir araya geleceğini vurgulayan Şahin, böylece
yabancı kültürlerin
yurt üzerindeki etkisinin kırılacağını, Türk kültürünün bilinmeyenlerinin hem ulusal hem de uluslararası bir zeminde tanınacağını söyledi.
Ulusal medyada görülmeyen iklim şartları, çevre kirlilikleri gibi yerel sorunların artık Türkiye'ye anlatılacağına işaret eden Şahin, ''Uluslararası başarımızın sağlam temellere oturması için kendi değerlerimizi barındıran Anadolu kültüründen beslenmesi gerekiyor. TRT olarak bize düşen görev, Anadolu'muzun eşsiz güzelliklerini, kültürel değerlerini, sorunlarını ulusal düzeyde duyurmaktı'' dedi.
Ulusal yayın yapacak TRT 5 Anadolu'da yerel kanalların, programlarını yayınlayacaklarını bildiren Şahin, böylece her ilin kültürünü, sorunlarını, güzelliklerini, taleplerini Türkiye'ye duyurabileceklerini söyledi. Şahin, ayrıca program sıkıntısı yaşayan yerel kanalların da TRT kalitesindeki programları kanallarında yayınlayabileceklerini belirtti.
Yerel televizyonda çalışan personelin zaman zaman TRT'de eğitim alacağını da ifade eden Şahin, böylece uzman yayıncılar yetiştirileceğini dile getirdi.
Şahin, kanalda yüzde 35
müzik eğlence, yüzde 25 eğitim-kültür, yüzde 24 drama, dizi ile yüzde 15 oranında da haber ve
spor programları yayınlanacağını duyurdu.
-''FARKLI SESLER TÜRKİYE'NİN EN ÜCRA KÖŞESİNDE YANKILANACAK''-
Yerel ve Bölgesel Televizyonlar Birliği (YBTB) Genel Başkanı Şeyda Açıkkol da, TRT 5 Anadolu kanalıyla ilk kez bir ulusal yayın kuruluşuyla yerel medyanın
işbirliği yaptığını belirtti. TRT'nin de yerel medyanın da kamu yararını gözettiğini ifade eden Açıkkol, YBTB olarak
ülkenin menfaatini gözettiklerini, daha önce pek çok yayın kuruluşundan işbirliği teklifleri geldiği halde sıcak bakmadıklarını söyledi. Açıkkol, ''Diğer yayın kuruluşlarıyla ilkesel bazda uzlaşmamız mümkün değildi. TRT ile hem bir okul olduğu hem de hedefinde yalnızca
toplum menfaati bulunduğu için işbirliği yaptık. Yerel medyanın görüşü de bu doğrultuda. TRT ile işbirliğini aynı zamanda bir fırsat olarak görüyoruz'' dedi.
TRT 5 Anadolu kanalıyla, medya yapılanmasının yeniden kendisini sorgulayıp halka dönmesini sağlayacağına işaret eden Açıkkol, kanalın yayınlarıyla tüm Türk medyasına örnek olacağını ifade etti.
Türkiye'nin kanal sayesinde yeni yüzler, yeni programlar ve topluma örnek olacak yeni rol modellerle tanışacağını dile getiren Açıkkol, ''YBTB olarak alternatif medya sloganıyla yola çıktık. Referansımız Anadolu'nun tertemiz kalmış değerleri ve evrensel basın meslek ilkeleriydi. TRT Anadolu'nun çizgisi de bu doğrultuda olacaktır. Bu medya tarihinde önemli bir devrimdir'' diye konuştu.
Kanalın ülke birliğine katkıda bulunma noktasında da önemine vurgu yapan Açıkkol, kanal sayesinde ''farklı düşünceler ve seslerin Türkiye'nin en ücra köşesinde yankılanacağını'' kaydetti.
-TRT'NİN 14. KANALI-
Türkiye'nin sesini kendi vatandaşlarının yanı sıra pek çok ülkeye de duyurmaya çalışan TRT, bugün açılışı yapılacak TRT 5 Anadolu'yla 14. kanalını izleyiciyle buluşturacak.
TRT 1, TRT Haber, TRT 3, TRT 4, TRT Gap, TRT
Çocuk,
TRT 6, TRT Avaz, TRT Türk, TRT
Belgesel, TRT Müzik, TRT
Arapça ve TRT Spor'un ardından penceresini Anadolu'ya çeviren TRT, Anadolu'nun sesini ulusal ve uluslararası düzeyde duyuracak.
TRT Avaz'la, 6 farklı dilde yayın yapan, TRT Arapça'yla 300 milyonluk Arap dünyasına seslenen, Avrupa'nın en büyük haber kanalı olan Euronews'e ortak olarak, uluslararası bir kanalda
Türkçe yayınını başlatan TRT, ayrıca yakın zamanda 24 saat
İngilizce yayın yapan bir kanal ile dünya haber ağlarına girmeyi planlıyor.
AA