Türkiye'de meydana gelen ölümlü, yaralamalı trafik kazalarının çoğu yaz tatili döneminde şehirlerarası karayollarında gerçekleşiyor. Son 4 yılda 15 bin kişi trafik kazalarında öldü. Yaklaşık 1 milyon kişi ise yaralandı. Meydana gelen trafik kazalarının yüzde 90'ının basit tedbirlerle önlenebilir olduğu belirtildi.
Yaz tatili için yola çıkan sürücüleri trafik kurallarına uymaları konusunda uyaran 21 yıllık şehirlerarası uzun yol şoförü Emrullah Akbulut, meslek hayatında çok sayıda ölümlü trafik kazasına şahit olduğunu söyledi. Akbulut, özellikle tatil dönemlerinde yaşanan kazalarda araç içerisinden çok sayıda ceset ve yaralı çıkarttığını ifade ederek, sürücüleri kurallara uymaları konusunda uyardı.
NİCE OCAKLAR SÖNDÜ
Trafik kazaları nedeniyle ülkede her yıl yaşanan can ve mal kayıplarının kendilerini üzdüğüne dikkat çeken Akbulut, "Yıllardır yollardayım. Sayısız trafik kazalarına şahit oldum. Nice ocaklar söndü, nice insanımız kara toprağa girdi ya da sakat kaldı. Nice canlar yandı. Zengin bir ülke değiliz ekonomik kayıplarımız da azınsanamayacak büyüklükte. Yazık. Alınabilecek basit tedbirler ile bunların birçoğunun önüne geçebiliriz. Sadece biraz sabır, biraz eğitim biraz da sürüş disiplinine sahip olalım yeter." dedi.
YOLA ÇIKMADAN, YOL HAKKINDA BİLGİ EDİNİLMELİ
Tatil için yola çıkan sürücülerin seyahat öncesinde yol hakkında bilgi sahibi olmalarının önemli olduğuna işaret eden Akbulut, sürücülere şu tavsiyelerde bulundu: "Seyahata çıkmadan önce gidilecek yöndeki karayolunda varsa tamir, daralma çalışmaları ile kara noktalar iyi bilinmeli. Sürücü gideceği yere sağ salim ulaşabilmek için kayıtsız şartsız trafik kurallarına uyacağına kendini kodlamalı. Trafik bilgisi ve uzun yol tecrübesi az ise uçak veya otobüsle seyahat etmeli. Gece yolculuğu yapmamalı. Uykusuz yola çıkmamalı. Varacağı şehre yakın mesafede mola vermeli. 'Yolculuğun bitmesine az kaldı mola vermeyeyim' düşünce ve duygusuna kapılmamalı. Trafik kazalarının çoğu varılacak yerlere yakın mesafelerde meydana geldiğini unutulmamalı. Giysi, poşet gibi eşyalar ile iç dikiz aynasının geri görüş mesafesini engelleyecek şekilde arka görüş alanı kapatılmasın. Çocuk, eş, arkadaşın gazına gelip, 'Bu otomobil bizi solladı biz de bunu sollayalım.' demeyelim. Gaza gelip, gaza basmayalım. Seyir halinde ruh yapısını etkileyecek ağır veya aşırı hareketli müzik dinlenmemeli. Seyir halinde cep telefonu ile görüşmekten kaçınılmalı. Sürücü ve yolcular emniyet kemeri takmalı. Yasal hız sınırlarına uyulmalı ve kesinlikle alkollü araç kullanılmamalı. Araç içerisinde ailevi konular nedeniyle tartışmalardan ya da el şakalarından kesinlikle uzak durmamız gerek. Fren takip mesafesine riayet etmeli. Sık sık mola verip, bir kaç dakika yol kenarında yürümeli ya da ritmik hareketler ile kasılan vücudun rahatlaması sağlanmalı." CİHAN