Diyarbakır 1. Ağır
Ceza Mahkemesindeki karar duruşmasında, aralarında Gülistan Gümüş'ün imam nikahıyla birlikte yaşadığı Ömer Taş'ın da bulunduğu
tutuklu sanıklar Mehmet Şah Taş, Hamdullah Taş,
Bahattin Gümüş ile tutuksuz sanıklar Abdurrahim Gümüş, maktul Gümüş'ün kardeşi Memduh Gümüş, amcası İdris Gümüş ve Ömer Taş'ın kardeşi İzzettin Taş hazır bulundu.
Duruşmada esas hakkındaki mütalaasını tekrarlayan savcı, 4'ü tutuklu 4'ü tutuksuz yargılanan toplam 8 sanığın TCK'nın ''Töre saikiyle kasten adam öldürme'' suçunu kapsayan 82/1 maddesi uyarınca ağırlaştırılmış müebbet
hapisle cezalandırılmasını istedi.
Mahkeme heyeti, karar için sanıklardan son savunmalarını yapmalarını istedi.
Sanık Ömer Taş, suçsuz olduğunu belirterek, ''Ben
özürlü biriyim ve mağdurum. O yüzden beraatımı istiyorum'' dedi.
Sanık Ömer Taş'ın kardeşi Mehmet Şah Taş ise cinayeti işlediğini kabul ederek, ''Başka kimsenin bu olayla ilgisi yok. 6 çocuk babasıyım ve pişmanım'' diye konuştu.
Diğer sanıklar da son savunmalarında suçsuz olduklarını ifade ettiler.
Müdafii
avukat Meral Danış, şahsi olarak birilerinin cezalandırılması düşüncesinde olmadıklarını belirterek, alınacak kararla bundan sonraki
ölüm olaylarının önlenmesini istediklerini kaydetti.
KARAR
Mahkeme heyeti, sanıklardan Mehmet Şah Taş ve Ömer Taş'ın, TCK'nın, ''Töre saikiyle kasten adam öldürme'' suçunu kapsayan 81/1. maddesi uyarınca ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasıyla cezalandırılmalarına karar verdi.
Mahkeme, sanıkların yargılama sürecindeki davranışlarını dikkate alarak verilen cezada
indirim yaparak ağırlaştırılmış müebbet hapsi, müebbet hapis cezasına dönüştürdü.
Diğer tutuklu sanıklar Bahattin Gümüş ve Hamdullah Taş ise suçun işlenmesine
yardım ettikleri gerekçesiyle 18'er yıl 4'er ay hapis cezasına çarptırıldı.
Tutuksuz yargılanan sanıklar Abdurrahim Gümüş, maktul Gümüş'ün kardeşi Memduh Gümüş, amcası İdris Gümüş ve Ömer Taş'ın kardeşi İzzettin Taş da aynı suçtan 15'şer yıl hapis cezasıyla cezalandırılmalarına karar verildi.
Mahkeme, sanıklardan Mehmet Şah Taş, Hamdullah Taş, İzzettin Taş, Bahattin Gümüş ve Abdurrahim Gümüş'ün olay sırasında ''konut dokunulmazlığını ihlal suçu'' işlediği gerekçesiyle cezalarını 3'er yıl 4'er ay artırdı.
Mahkeme ayrıca olayda ''ruhsatsız
silah taşıma suçu'' işledikleri gerekçesiyle sanıklardan Ömer Taş'ın cezasını 10 ay, sanık Mehmet Şah Taş'ın cezasını da 4 yıl 2 ay artırdı.
OLAY
Diyarbakır'ın Çınar ilçesinde ''berdel'' usulüyle evlendirilen, ''erkek çocuk doğuramadığı' gerekçesiyle eşinin ailesi tarafından gördüğü baskılara dayanamayıp İstanbul'a yerleşen ve ''berdel bozulur'' düşüncesiyle köyüne geri dönen Gülistan Gümüş, gizlendiği sandıkta uzun namlulu silahla taranarak öldürülmüştü.