ANKARA (CİHAN)- Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu'nda 688 sıra sayılı 35 maddelik torba yasa olarak bilinen Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun teklifinin görüşmeleri başladı. Maddelere geçerken söz alan MHP Grup Başkanvekili Yusuf Halaçoğlu, "Maddelere geçemeyiz çünkü komisyona gelen, teklif edilen önerinin ötesinde birtakım başka maddeler ihdas edilmiştir, orada yer almamasına rağmen. Dolayısıyla, bundan dolayı geçilmesi mümkün değildir. 35'inci madde buna, komisyona yeni bir madde ihdası imkânı vermemektedir. Dolayısıyla, bu konuda aynı zamanda Meclis Başkanının da komisyona bir raporu vardır ve bunda herhangi bir düzenleme yapılmamıştır, sadece 26'ncı maddeye dayanarak, komisyonun kendi gündemini belirleyeceği belirtilmiştir. Dolayısıyla, böyle bir hak, 26'ncı madde 35'inci maddeyi ortadan kaldırmaz. Dolayısıyla, bunun görüşülmesi mümkün değildir. Komisyona geri çekilmesi gerekir. " dedi.
Meclis Başkanvekili Sadık Yakut ise "Maddelerine geçemeyiz dediniz de, maddelere geçilmesini Genel Kurul kabul etti. Meclis Başkanlığı üzerine düşeni yapmış, 'Komisyon gündemine hâkimdir' diye göndermiş. Bizim, gündeme alınmış ve görüşülmüş, görüşmelere başlanmış bir tasarı veya teklifi de işleme alıp komisyona geri iade etme yetkimiz yok. Burada ifade edilen görüşler komisyonca ve milletvekillerince değerlendirilecektir. Komisyona geri çekme, esas komisyon veya Hükûmetin tasarıyı değiştirme veya reddetme yetkisi de yüce Meclisin takdirindedir, herhangi yapılacak bir şey söz konusu değildir." karşılığını verdi.
Halaçoğlu da "Tüzük'ü uygulamayacaksa komisyon veya Türkiye Büyük Millet Meclisi, neden Tüzük var?" diye sordu. Tartışmaların ardından usul tartışması yaşandı. Halaçoğlu, "Burada tamamen 26'ncı maddeye dayanarak 'Komisyon gündemine hâkimdir, üyeleri tarafından gündeme alınması teklif edilen işler hakkında karar verir.' hükmüne dayandırmıştır. Hâlbuki 35'inci madde bunların her birini saf dışı bırakıyor çünkü 35'inci maddede açık ve net olarak aynen şunu söylüyor: Komisyonlar, 92'nci maddedeki özel durum dışında kanun teklif edemezler diyor. Siz şimdi kanun teklif etmişsiniz ve ondan sonra da bunu 26'ncı maddeye dayandırıyorsunuz. Açık ve net Tüzük'e uymayacaksınız o zaman Türkiye Büyük Millet Meclisi niye kanun yapıyor, yasama organı deniyor? Bunların hiçbir tanesi doğru değil. çünkü bakın, Meclis Başkanlığının 17/02/2015 tarihli verdiği raporda da aynı zamanda birçok yani 2, 22, 23, 24, 25'inci maddeler 375 sayılı Kanun'un, 209 sayılı Sağlık Bakanlığına bağlı kurumlarla ilgili, 3289 sayılı Kanun, bunların hiçbirisi aslında önceki tasarıda yer almıyor ama siz tutmuşsunuz buraya madde koymuşsunuz, madde ihdas etmişsiniz. Bu maddelerin herhangi bir şekilde 35'inci maddeye göre gündeme alınması bile mümkün değil çünkü açık ve net belirtmiş size burada. 92'nci madde nedir? İdam cezalarıyla ilgili. Dolayısıyla 'Bunun dışında herhangi bir kanun teklif edemezler.' diyor. Şimdi, efendim, siz kanun teklif etmişsiniz, Tüzük'e aykırı olarak gündeme getirmişsiniz, Meclise sunmuşsunuz, Meclis Başkanlığını reddetmişsiniz. Hani hukuk üzerine yemin etmiştiniz? Namus ve şerefiniz üzerine burada yemin etmedik mi? O zaman niye Tüzük var, niye kanun yapıyoruz? Bunların hiçbir tanesinin anlamı yok o zaman, hiç komisyonlarda da görüşme yapmayalım." şeklinde konuştu.
HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken ise "Usulen lehte görünmüş olabilir ama Sayın Sadık Yakut'un yönettiği oturumlarda Allah yazdıysa bozsun diyorum. 17 Şubat'tan sonraki yönetim tarzınızda İç Tüzük'ü tamamen rafa kaldıran bir tutumunuz oldu. Dolayısıyla, sadece usulen söz almak için lehte olmuş olabilir ama bugünkü tutumunuzun da aleyhinde olduğumu ifade etmek istiyorum. Komisyonun sadece 'Komisyon gündemine hâkimdir' demesiyle bütün sorun çözülecekse o zaman burada, Genel Kurulda da İç Tüzük'ü esas almamak lazım, hiç dikkate almamak lazım sonucu çıkar. Böyle bir şeye katılmamız mümkün değil." ifadelerini kullandı.
CHP Grup Başkanvekili Engin Altay da "Yapılan işlemle ilgili sakatlık Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Sayın Cemil Çiçek'in yaptığı bir sakatlık, kural ihlalidir, İç Tüzük ihlaline seyirci kalmaktır. Önümüzdeki sıra sayısı almış kanun teklifiyle ilgili Plan Bütçe Komisyonu, Sayın Cemil Çiçek'e, Meclis Başkanlığına 2/2616 esas numaralı Teklif'i görüştük diye göndermiş, Şubatın 16'sında. Sayın Cemil Çiçek, Meclisteki Kanunlar Müdürlüğündeki arkadaşlarla konuyu belli ki incelemiş, bir durum tespiti yapmış, 2, 22, 23, 24 ve 25'inci maddelerin yetkisiz olarak buraya işlendiğini belirtmiş, Komisyona bir yazı yazmış. İşini yapmış Cemil Çiçek, dördüncü yılın son seksen gününde tarafsız bir Meclis Başkanı olarak bir yazı yazmış, iktidar partisi grubuna, daha doğrusu Komisyon Başkanına ilk defa doğru dürüst Türkiye Büyük Millet Meclisi İçtüzüğü'ne uygun bir yazı yazmış. Kendisine bu yüzden teşekkür ediyoruz. Ancak Komisyon Başkanı Recai Berber de ertesi günü hemen Cemil Çiçek'e bir yazı yazmış. 'Benim yaptığım iş doğrudur, sen işine bak.' mealinde bir yazıdır bu. Eğer sayın milletvekillerimiz 35 ile 26'ncı maddeleri karşılaştırırlarsa, 35'inci maddenin çok açık ve kesin hükümler ve ifadeler içerdiğini ama 26'ncı maddenin orada muğlak bir ifadeyle komisyon üyelerinin… Tam söyleyeyim size ben de onu: Ancak, komisyon gündemine hâkimdir, üyeleri tarafından gündeme alınması teklif edilen işler hakkında… diyor ama 35'inci madde kanun teklif edilemeyeceğini kayıt altına almış. Şimdi, her vesileyle söylediğiniz bir şey var, 'Komisyon gündemine hâkimdir.' Elbette komisyon ve Genel Kurul gündemine hâkimdir ama uyması gereken Anayasa ve İç Tüzük çerçevesinde hâkimdir. Bu kanun zaten içerik bakımından tarafımızdan Anayasa Mahkemesine götürülecek." dedi.
Usul tartışmasının ardından Sadık Yakut, "Reddetme yetkisi de yüce Meclis'in dedik. Tutumumda herhangi bir değişiklik söz konusu değildir." diye konuştu. CİHAN