HES projesine tepki göstermek için Yapalak köyünde toplanan yaklaşık 2000 kişilik grup HES için kurulan şantiyenin kapanmasını ve derhal inşaat şirketinin buradan ayrılmasını talep etti. Tepki eylemine İstanbul ve Ankara'dan gelen gruplar da destek verdi. Güvenlik güçlerinin yoğun önlem aldığı eylem çok gergin havada geçti. Eyleme destek veren bazı partiler ise protesto edildi.
Yapalak köyü altında toplanan göstericiler, basın açıklamasını kurulan şantiye önünde yapacaklarını ilan ederek, yaklaşık 7 km ilerde bulunan şantiye alanlına doğru yürüyüşe geçti. Yol üzerinde 3 kez müdahalede bulunan jandarma geçişlerine izin vermemesine rağmen eylemciler yoldan çıkarak tarlalardan yürüyerek şantiyeye doğru yürüyüşlerini sürdürdü. Jandarmanın üçüncü yol kesmesinde eylemciler yürümeye devam edince, jandarma biber gazı kullanarak eylemcilerin yürüyüşlerini durdurmaya çalıştı. Bu müdahaleden de sonuç alamayan jandarma, şantiye önüne barikat kurarak eylemcilerin şantiye içerisine girmesine izin vermedi.
EYLEM GERGİN GEÇTİ
Jandarmanın barikat kurduğu şantiye önüne toplanan eylemciler, şantiye sahasında bulunan iş makinelerinin kaldırılmasını talep etti. Burada eylemcilerin temsilcileri ile görüşen, İl Jandarma Alay komutanı Albay Ercan Alacakurt, yapılan eylemin hukuksuz olduğunu ifade etti, yolun trafige kapandığını bunun yasal olmadığını eylemcilere bildirdi. Alacakurt ayrıca şantiyede çalışan personelin izinli olduğunu, bu nedenle araçların şu an kaldırılamayacağını fakat daha sonra mutlaka kaldırılacağını belirtmesine rağmen eylemciler geri adım atmadı. Bunun üzerine şantiyede bulunan bir iş makinesi alandan uzaklaştırıldı.
'HALK OLAYLARA KARŞI DEMOKRATİK TEPKİSİNİ ORTAYA KOYUYOR'
CHP Tokat Milletvekili Orhan Düzgün, halkın demokratik şekilde eylem yaptığını dile getirdi. Düzgün, "Görüldüğü üzere köylü toprağına sahip çıkıyor. Son derece demokratik bir tepki gösteriyor, herhangi bir taşkınlık yok, mala mülke zarar vermek yok. Ne istiyor bu insanlar? Toprağına suyuna sahip çıkmak istiyor. Herkesin en doğal hakkı, demokratik gösteri herkesin hakkı. Şu ana kadar demokratik bir gösteri oldu, umarım bu şekilde sona erer." dedi.
'ÖLÜRÜZ HES'E İZİN VERMEYİZ'
HES projesine tepki gösteren köylüler ise bu ırmakta akan suyun can damarları olduğunu ifade etti. Köylüler, "Bu suyu içiyoruz, hayvanlarımız içiyor, mahsulümüzü suluyoruz. Pazara gidince elektrik satan gördünüz mü? Hep sebze meyve satılır. Su olmayınca bunlar yetişmez. Burda bir şey yetişmeyince elektrik ne işe yarar? Biz HES projesine karşıyız kesinlikle izin vermeyeceğiz. Ucunda ölüm olsa bile biz bu işe karşı duracağız." şeklinde konuştu. Yoğun yağmur ve soğuğa rağmen köylülerin şantiye önünde bekleyişleri devam ediyor.
CİHAN