Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Türkiye'nin krizden sonraki 2008-2015 döneminde ortalama yüzde 3,4 büyüdüğüne işaret ederek, 2015'te büyümenin yüzde 4 olduğunu kaydetti. Hisarcıklıoğlu, "Bu yıl yüzde 4'ün üzerinde, yüzde 5'e yakın bir ortalama yakalayacağımızı düşünüyorum." dedi.
12. Kartepe Ekonomi Zirvesi'ni 8-10 Nisan 2016 tarihlerinde gerçekleştirildi. TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, zirvede, 'Dünyada ve Türkiye'de Ekonomik Görünüm' başlıklı bir sunum yaptı. Konuşmasında özellikle genel bir ekonomik durum değerlendirmesi yapan Hisarcıklıoğlu, 2016'nın kolay bir yıl olmayacağını söyledi. Gelişen ülkelerdeki ekonomik sıkıntıların devam ettiğini, Türkiye'nin en uzun sınır hattını bulunduğu Suriye'de çatışmaların sürdüğünü aktaran TOBB Başkanı, şöyle devam etti:
"Türkiye zor bir coğrafyada ve zor bir dönemden geçiyor. Böyle dönemlerde ülkenin meselelerini daha orta vadeli bir perspektiften bakmanın daha sağlıklı olacağını düşünüyorum. Hadiselere 'zoom' yapmak yerine genel trendlere bakmak daha faydalı. Tek tek ağaçlar yerine ormanın tümüne bakmalıyız. Bugünlerde tam da böyle bir dönemdeyiz. 2016 kolay bir yıl olmayacak. Ancak yarın neyi daha iyi yapabileceğimize, risklere değil fırsatlara odaklanmalıyız. Fırsatlara odaklanırsak başarırız."
Hisarcıklıoğlu, küresel krizin gelişmekte olan ülkeleri daha fazla etkilediğini dile getirirken, söz konusu ülkelerin 2005-2007 büyüme hızının yüzde 2,7 olduğunu, ancak son 3 yılda bu hızın yüzde 1,6 ya kadar düştüğünü vurguldı. Diğer yandan gelişen ülkelerin büyüme hızının da yüzde 7,9'dan yüzde 4,7'e düştüğünü ifade eden TOBB Başkanı, küresel krizin gelişmekte olan ülkeleri daha fazla etkilediğini, belirtilen dönemde büyüme farkının gelişmekte olan ülkelerde daha yüksek olduğunu kaydetti.
Bununla birlikte küresel ekonomide toparlanma emarelerinin görüldüğünü, küresel ekonominin geçen yıl yüzde 3,1 büyüdüğünü aktaran TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, 2016'da dünya geneli büyümenin binde 3'lük bir toparlanma ile yüzde 3,4 olarak gerçekleşmesinin beklendiğini belirtti. Bu sene gelişmiş ülkelerin büyüme oranının yüzde 1,9'dan yüzde 2,1'e, gelişen ülkelerinkinin de yüzde 4'ten yüzde 4,3'e çıkacağını dile getirdi. Türkiye'nin en önemli pazarı olan ve 2015'te yüzde 1,5 büyüyen AB ekonomisinin bu yıl 1,7 büyüyeceğini söyledi.
Hisarcıklıoğlu, Türkiye'nin büyümesi ile ililgili olarak da özetle şu değerlendirmelerde bulundu:
"Türkiye 2015'te yüzde 4, krizden sonraki 2008-2015 döneminde ortalama yüzde 3,4 büyüdü. Bu yıl yüzde 4'ün üzerinde, yüzde 5'e yakın bir ortalama yakalayacağımızı düşünüyorum. 21'inci asırda ilk defa 2015'te gelişmiş ülkelerin büyüme hızı, Çin ve Hindistan hariç, gelişen ekonomilerin üzerine çıktı. Bu, küresel gelir eşitsizliğini azaltmayacak bir durum. AB sürecinin canlanması, petrol ve doğalgaz fiyatlarının düşmesiyle azalan enerji maliyetleri, kamu disiplininin sürmesi bizim için büyük fırsat. 2015'te 688 bin kişi işe başlamış. Bunun 611 bini özel sektör. Kamu kaynaklı istihdam ise 77 bin. Bu çok güzel."
"KAVGA ETMEYELİM, GELECEĞİMİZE ODAKLANALIM"
Türkiye için risklerin de fırsatların da görüldüğünü belirten Hisarcıklıoğlu, hükümetin açıkladığı eylem planına dikkat çekerek, "Hükümet eylem planına odaklandı. Geçen hafta son 3 ayda gerçekleşen reformlar açıklandı. Başbakanımız bu işi sıkı tutuyor. AB sürecinin canlanması, petrol ve doğalgaz fiyatlarının düşmesiyle azalan enerji maliyetleri, kamu disiplininin sürmesi bizim için büyük fırsat. Özel sektör borcuna karşılık risk yönetiminde tecrübelendi. Reel sektör olarak söylüyorum; odaklanmamız gereken riskler değil fırsatlar. Kötümser baktığınızda etrafınızdaki herkes negatif enerji alıyor ve herkes olumsuz bakıyor. Fırsatlara odaklanmıyoruz."
Hisarcıklıoğlu, büyümede sektörlere yoğunlaşılması gerektiğini ifade ederek, geçen yıl 2014'e göre finans sektöründe yüzde 10, tarımda yüzde 7,6, turizmde yüzde 4,6, eğitimde yüzde 5,4'lük büyüme yakalandığını aktardı. Sanayinin ise Türkiye ortalamasının altında yüzde 3,8 büyüdüğünü vurguladı. Yüzde 4'lük büyümenin 3,7'sinin iç tüketimden geldiğini, yatırımların katkısının yüzde 0,9, ihracatın katkısının eksi yüzde 0,3 (negatif) olduğunu anlattı. Başarılı bir büyüme için bu 3 kalemin dengede olması gerektiğini belirtti.
Türkiye'nin potansiyelinden de bahseden TOBB Başkanı, Harvard Üniversitesi ile Uluslararası Para Fonu'nun yaptığı tahminleri paylaştı. Hisarcıklıoğlu, Harvard'in, "Türkiye kendi liginde 2020'ye kadar dünyanın en hızlı büyüyen ikinci ülkesi olacak." dediğini, IMF'nin ise "13'üncü ülke olacak." tahmininde bulunduğunu aktardı ve "İçimize kapanıp kavga edersek IMF'nin, içimize kapanmayıp üretime odaklanırsak Harvard'ın tahmini tutar. Harvard potansiyele bakıyor. Türkiye'de bu potansiyel var. Ne olur kavga etmeyelim, geleceğimize odaklanalım." ifadelerini kullandı.
CİHAN