Sınırlı Seçim Gözlem Heyeti Başkanı Büyükelçi Ahrens, Tivibu’nun ‘muhalif’ kanalları gerekçesiz dijital platformdan çıkarmasını da inceleyeceklerini söyledi. “Hiçbir şekilde seçim sonuçları ile ilgilenmiyoruz.” diyen Ahrens, “Demokratik bir seçimin yapılabilmesinin en önemli unsurlardan bir tanesi basın özgürlüğü.” ifadelerini kullandı.
1 Kasım 2015 tarihinde yapılacak olan 26. Dönem Milletvekili Genel Seçimi’ni izlemek üzere AGİT Demokratik Kurumlar ve İnsan Hakları Ofisi tarafından görevlendirilen Sınırlı Seçim Gözlem Heyeti resmi olarak göreve başladı. Gözlemci heyetin Türk makamlarının daveti üzerine Türkiye’de bulunduğunu ifade eden Heyet Başkanı Büyükelçi Geert-Hinrich Ahrens, heyette Ankara’da yerleşik 11 uzmandan oluşan bir çekirdek ekip ile ülke genelinde görev alacak 18 uzun dönemli gözlemcinin yer aldığını ifade etti. Düzenlenen basın toplantısında soruları da cevaplandıran Ahrens, heyetin erken genel seçimlerini AGİT taahhütleri ve demokratik seçimler için gerekli olan diğer uluslararası standartlar ve iç hukuk açısından gözlemleyeceğini vurguladı. Ahrens, “Bizim buradaki sorumluluğumuz ve görevimiz seçim sürecini gözlemlemek ve bulgularımıza ilişkin bir rapor hazırlamak. Şunu vurgulamamız oldukça önemli; sürece müdahale etmek için burada bulunmuyoruz. Hiçbir şekilde seçim sonuçları ile ilgilenmiyoruz. Biz, seçimlerin nasıl yürütüldüğü, demokratik ilkeler ışığında seçimlerin nasıl yapıldığı ile ilgileniyoruz.” dedi.
CİZRE’DEKİ GELİŞMELERİ GÖZLEMLEYECEĞİZ
AGİT olarak 2002 yılından bu yana Türkiye’de düzenlenen seçimleri gözlemlediklerini belirten Ahrens, 1 Kasım’daki seçimin AGİT’in izlediği altıncı seçim olacağını kaydetti. Seçim günü oy verme, sayım ve sonuçların dökümü ile ilgili herhangi bir gözlem yapılmayacağının altını çizen Ahnes, 'seçim öncesi basın kuruluşlarına yönelik baskının' sorulması üzerine şu cevabı verdi: “Medyayı da takip edip gözlemleyeceğiz. Çalışmaların henüz başındayız. Demokratik bir seçimin yapılabilmesinin en önemli unsurlardan birtanesi basın özgürlüğü. Dolayısıyla bu konu gerçekten çok önemli.”
'Sandıkların taşınması' ile ilgili bir soruya karşılık “Bazı şehirlerdeki durumları gözlemlememiz gerekiyor. Burada prensip; oy kullanabilecek ehliyette olan herkesin demokratik koşullarda oyunu kullanabilmesi. Şu anda bu heyetin çalışmaların başındayız. Örneğin Cizre’de, buralardaki gelişmelerin ne olduğunu gözlemleyeceğiz, göreceğiz. Şu anda bu konuda bir yorum yapmayacağız.” ifadelerini kullandı.
TİVİBU’NUN ‘MUHALİFLERİ’ ÇIKARTMA KARARI İÇİN: BU KONUYU İNCELECEĞİZ
'‘Muhalif’ olarak görülen bazı haber kanalların hükümete yakınlığı ile bilinen dijital platformdan gerekçesiz şekilde çıkartılmasının seçimlere yansımasının' sorulması üzerine ise Büyükelçi Ahrens, “Biz bu konuyu inceleyeceğiz. Elma Sehalic (heyetteki basın analisti) bu konuyu inceleyip ondan sonra sonuçları ve bulguları topladıktan sonra ne yapacağımıza bakacağız.” dedi. Hazırladıkları raporların AGİT üyesi ülkelerin uyma yönünde taahütlerinin bulunduğunu anımsatan Ahrens, 'Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın farklı isimler altında mitingler düzenlemesinin' sorulması üzerine “Gözlem heyetinin çalışmalarının başında olduğunu söyleyerek başlayacağım. Dolayısıyla yapılacak olan seçimler ile bir şey söyleyemeyeceğim. Eğer cumhurbaşkanının seçimde oynadığı rolle ilgili görüşlerimizi merak ederseniz nihai raporu okumanızı tavsiye edeceğim.” diye konuştu.
NİHAİ RAPOR SEÇİMLERDEN 8 HAFTA SONRA
Heyet, seçimlerden bir gün sonar AGİT Parlamenter Asemblesi ve Avupa Konseyi Parlamenterler Meclisi gözlemcileri ile birlikte düzenleyeceği basın toplantısı ile ilk bulgular ve sonuçlara dair bir rapor açıklayacak. Kapsamlı rapor ise seçim gözlem heyetinin görevini tamamlamasından yaklaşık 8 hafta sonra yayımlanacak.