Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), Ekim ayında ihracatın geçen yılın aynı ayına oranla yüzde 1,5 düşerek 12 milyar 351 milyon dolar olduğunu açıkladı.
TİM verilerine göre kilo bazında ihracat, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 10 artış gösterdi. Yılın ilk 10 ayında toplam ihracat yüzde 8,6 gerileme ile 119 milyar 644 milyon dolar olarak gerçekleşti. Kilogram bazında ihracat ise yılın ilk 10 ayında yüzde 0,8 arttı. Son 12 aylık toplam ihracat ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 7,8 düşerek 145 milyar 981 milyon dolar oldu. İlk 10 ayda Euro/dolar paritesinde yaşanan yüzde 17,2 oranındaki düşüşün ihracata 10,6 milyar dolar negatif etki yaptığı kaydedildi.
Ekim ayında en fazla ihracatı 2 milyar 30 milyon dolar ihracatla otomotiv sektörü yaparken, bu sektörü 1 milyar 595 milyon dolar ihracatla hazır giyim ve 1 milyar 308 milyon dolar ihracatla kimyevi maddeler sektörleri takip etti. En fazla ihracat artışı yakalayan sektör yüzde 24,5 ile süs bitkileri sektörü olurken, otomotiv sektörünün ihracatı yüzde 18,6, fındık sektörünün ihracatı yüzde 18,1 artış gösterdi. Ekim ayında en fazla ihracat yapılan ilk 5 ülke Almanya, İngiltere, Irak, İtalya ve Fransa oldu. Almanya'ya ihracat yüzde 3,7, İngiltere'ye ihracat yüzde 7,7, Irak'a ihracat yüzde 3,5, İtalya'ya ihracat yüzde 26,3, Fransa'ya ihracat yüzde 13,8 artış gösterdi.
Ekim ayında en fazla ihracat yapılan 30 ülke arasında, en yüksek ihracat artışı yakalanan ülke yüzde 76 ile Fas oldu. İtalya'ya ihracat yüzde 26,3 ve İspanya'ya ihracat yüzde 17,6 arttı.
Ekim ayında ihracat artışında öne çıkan ülkelere bakıldığında ise Bahreyn'e ihracat yüzde 123 artarken, Etiyopya'ya yüzde 100, Letonya'ya yüzde 75,1, Slovakya'ya yüzde 59,9, Slovenya'ya 54,4 artış gösterdi.
Ekim ayında 227 ülke ve bölgeye ihracat gerçekleştirilirken, ülke grupları bazında, AB'ye ihracat yüzde 9,5 arttı, Ortadoğu ve Afrika'ya ihracat yüzde 1,5, Kuzey Amerika'ya ihracat yüzde 3,7 ve BDT'ye ihracat yüzde 26,9 geriledi.
En fazla ihracat yapan ilk 10 ile bakıldığında, Ekim ayında Trabzon'un ihracatı yüzde 63,4, Bursa'nın yüzde 10,7, Sakarya'nın yüzde 7,1, Gaziantep'in yüzde 4,8, Manisa'nın yüzde 4,3 artış gösterdi. İzmir'in ihracatı yüzde 0,1 düşerken, Ankara'nın ihracatı yüzde 0,8, İstanbul'un yüzde 5,5, Kocaeli'nin yüzde 6,7 ve Denizli'nin yüzde 8,9 geriledi.
"ADALET, VERGİ, EĞİTİM STANDARTLARI AB NORMLARINA GÖRE OLUŞTURULMALI"
TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, ihracat rakamları ile ilgili değerlendirmesinde bugün gerçekleşmekte olan seçimlere değinerek, herkesin seçme hakkını kullanarak vatandaşlık görevini yerine getirmesinin önemini vurguladı ve şöyle devam etti:
"1 Kasım seçimlerinin ülkemiz adına hayırlara vesile olmasını diliyor ve ülkemizin istikrarlı gelişimi için ekonomik büyümeye ve sosyal refaha katkısı olacak bir hükümetin en kısa sürede kurulmasını temenni ediyoruz. Biz aynı zamanda adalet, vergi, eğitim gibi siyaset dışı ulusal standartların AB normlarına göre oluşturulması gerektiğine inanıyoruz."
Ayrıca, AB'nin dünya ile yaptığı ticarette ve büyüme oranlarındaki artış beklentileri ile birlikte ihracatçılara Avrupa Birliği'ne özel ve yeni bir ağırlık vermelerini önerdiklerini vurgulayan Büyükekşi, seçim sonrası ihracatçıların ve sanayicilerin en büyük beklentisinin; yeni hükümetin inovasyon, Ar-Ge, tasarım ve markalaşmayı merkeze alan, eğitimi öne çıkaran, yüksek katma değer odaklı, bilgi ve teknoloji rekabetine göre kurgulanmış ihracat odaklı bir büyüme modelini gündemine alması olduğunu söyledi.
'Türkiye İnovasyon Haftası Adana Buluşması'nı 5-6 Kasım'da düzenleyeceklerini kaydeden Büyükekşi, "Etkinliğe Güler Sabancı, Ali Sabancı, Fuat Tosyalı, Hamdi Akın, teknoloji fütüristi Jordan Brendt ile yaratıcılık ve inovasyon kitabının yazarı Frans Johansson gibi önemli konuşmacılar katılacak. İhracatçılar ve sanayiciler olarak en büyük beklentimiz; yeni hükümetin; inovasyon, Ar-Ge, tasarım ve markalaşmayı merkeze alan, eğitimi öne çıkaran, yüksek katma değer odaklı, bilgi ve teknoloji rekabetine göre kurgulanmış ihracat odaklı bir büyüme modelini gündemine almasıdır." ifadelerini kullandı.
CİHAN