Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın sokaktan atık toplayanlardan kağıt alacak geri dönüşüm firmalarına 140 bin TL ceza keseceği yönündeki açıklaması kağıt toplayıcıları şoke etti. Yaz kış demeden sokak sokak gezerek çöplerdeki geri dönüşüme uygun malzemeleri toplayan emekçiler, bakanlığın kararını yeniden gözden geçirmesini istiyor. Son aylardaki terör olayları nedeniyle Mardin'in Nusaybin ilçesinden Adana'ya göç eden Tahir Ağırman da bu işçilerden biri. Terör nedeniyle eşi ve çocuğunu da alarak 8 ay önce Adana'ya gelen Ağırman, kağıt işçiliğiyle yaşama tutunduğunu, bir lokma da olsa evine ekmek götürebildiğini belirtiyor.
Terör nedeniyle Nusaybin'de ne evleri, ne okulları ne de camileri kaldığını vurgulayan Tahir Ağırman, 8 ay önce eşi ve çocuğuyla birlikte akrabalarının da bulunduğu Adana'ya göç etmiş. Hayata tutunmak için bir süre el arabasıyla sokaklarda kağıt toplayan Ağırman, şimdi ise bir geri dönüşüm firmasında çalışıyor. Sigortası günü gününe yattığı için mutlu olan Ağırman, bakanlığın son kararından dolayı endişeli.
İş başvurusu yaptıktan sonra kendisine kucak açıldığını vurgulayan Ağırman, "Sıkıntılarımı anlattım, ilk senemi ve kiramı verdiler. Zor durumdaydım, bir şeyim yoktu. Bana yardım ettiler. Sobamı, odunumu, buzdolabımı aldılar." diyerek minnet duygularını sunuyor. Bakanlıktan yasanın uygulanmamasını isteyen Ağırman, riskini ise şöyle anlatıyor: "Çünkü daha kötü şeyler olur. Bu iş kalkarsa daha değişik şeyler olur. Hırsızlık olur, uyuşturucu olur, sıkıntı yaratır. Hiç olmazsa iyi de olsa kötü de olsa bir nevi de olsa bir lokma ekmek götürüyoruz evimize."
"KAĞIT İŞÇİLERİ SAYESİNDE GÜNLÜK 1 MİLYON AĞACIN KESİLMESİNİN ÖNÜNE GEÇİLİYOR"
Adana Atık Kağıt İşçileri Derneği Başkanı Sadullah Leventoğlu da, taslak hazırlanırken kendilerinden görüş alınmamasını bir eksiklik olarak niteledi. Gezi olaylarında bir parkta birkaç ağaç kesildiği için Türkiye'nin ayaklandığını hatırlatan Leventoğlu, kağıt işçileri sayesinde Türkiye'de günde 1 milyon ağacın kesilmesinin önüne geçildiğini anlattı.
Çevre ve Şehircilik Bakanı'nın konuya tam hakim olmadığını ifade eden Leventoğlu, "Belki çevreyi kirletiyoruz ama bu ne ile olur, eğitimle olur. Biz eğitime açığız, eğitime açız. Bizi eğitseler, bize yolu gösterseler. Ama ben umarım ki bu taslak yeniden düzenlenir, yeniden gündeme gelir." ifadelerini kullandı. Kağıt işçileri olarak ülkenin ekonomisine katma değer kattıklarını ama hep itilenler, ötekileştirilenler sınıfına itildiklerini dile getiren Leventoğlu, "Soruna çözüm bulunmadığı taktirde ciddi sorunlarla karşılaşırız. Kimileri bekliyor. Bazı illegal örgütler mutlaka bu sokakta çalışan insanları kapacaktır. Kimisi torbacı olacak, kimi uyuşturucuya düşecek. Adana'da Güneydoğu'dan göç edenler, İstanbul'da güneydoğudan göç edenler, İzmir, Manisa ve Çanakkale'de de Romenler. Yani toplumun görmediği insanlar. Biz bu açıdan destek istiyoruz." diye konuştu.
"2.5 MİLYON İNSAN KAĞIT TOPLAMADAN EKMEK YİYOR"
Türkiye'de 2.5 milyon insanın bu sektörden ekmek yediğini dile getiren Sadullah Leventoğlu, "Bu tesiste 40 tane sigortalı personel çalışıyor. Hadi biz kendimizi geçtik, Suriye'den gelen kardeşlerimiz var. Sokakta atık toplayan 120 bin Suriyeli var. Bunun akabinde, şimdi aramıza Diyarbakır'dan, Hakkari'den, Şırnak'tan terör nedeniyle gelenler de eklendi. Buna nasıl çözüm bulacaklar? Atık kağıt toplayana 20 bin TL ceza yazmaya çalışıyorlar. Zaten o insanın 20 bin TL'si olsa gelip bu işi yapmaz, başka bir iş yapar. Tatlıcılık yapar, fayansçılık yapar. Bunlar günlük kazanıp günlük evine ekmeği, aşı götüren insanlar." dedi.
Adana'da günlük ortalama 10 ton kağıt, 2.5-3 ton plastik veya muşamba, 2-3 ton da metal toplandığını dile getiren Leventoğlu, böylece insanların suça karışmadıklarını sözlerine ekledi. CİHAN