1300 otel satılık

Ekonomideki durgunluk, artan terör olayları ve Rusya krizi, turizm sektörünü vurdu.

1300 otel satılık

İflasın eşiğine gelen turizmciler, tesislerini satmaya başladı. Ege ve Akdeniz sahillerinde toplam 1.300 otel satılığa çıkarıldı.

Turizm sektörü, tarihinin en kötü dönemlerinden birini geçiriyor. Son zamanlarda artan terör olayları, turist sayısının azalması, Ekonomideki durgunluk ve güvenlik tehdidi sebebiyle zor bir sezon geçiren sektör, 24 Kasım 2015 tarihinde Rusya uçağının düşürülmesinden sonra krize girdi. Yılda 4 milyondan fazla turistin geldiği Rusya pazarının kapanması, sektördeki krizi iyice derinleştirdi. Avrupa'dan da güvenlik gerekçesiyle rezervasyon iptallerinin artması, turizmciyi iflasın eşiğine getirdi. Bankalara yüklü miktarlarda borcu olan otelciler, tesislerini satmaya başladı. Ege ve Akdeniz sahillerinde toplam bin 300 otel satılığa çıkarıldı.

Zaman Gazetesi'ne konuşan Turizm sektöründeki krize dikkat çeken Denizli Colossae Termal Otel Yönetim Kurulu Başkanı Abdurrahman Karamanlıoğlu, Rusya ile yaşanan uçak krizinin ardından başta Antalya'dakiler olmak üzere birçok otelin iflasın eşiğinde olduğunu söyledi. Çoğu otelin kredi borcunu ödeyemediğini kaydeden Karamanlıoğlu, “Biz gerçekleri konuşuyoruz ancak pembe tablolar çiziliyor. Uçak krizinden çok etkilendik. Özellikle Antalya'da oteller dört aydır kapalı duruyor, çoğu iflasın eşiğinde.” diye konuştu. Avrupa ülkelerinin, güvenlik gerekçesiyle Türkiye'ye gidilmemesi yönünde uyarılarda bulunduğunu da vurgulayan Karamanlıoğlu, İngiliz hükümetinin ise vatandaşlarına, “Tatil yörelerinde malınızı mülkünüzü satıp dönün.” şeklinde çağrı yaptığını aktardı.

EGE BÖLGESİ'NDE 908 OTEL SATILIK

Turistik yörelerdeki satılık otel sayısında patlama yaşanıyor. Çanakkale'den Muğla'ya, Fethiye'den Alanya'ya kadar turistik bölgeler satılık otellerle dolu. Son aylarda Ege ve Akdeniz sahillerinde 1.300 civarında otel satılığa çıkarıldı. Bu oteller için istenen toplam rakam 30 milyar lirayı buluyor. En fazla satılık otel, daha çok Rusya pazarına bağlı turizm faaliyeti yürüten Antalya'da yer alıyor. Turizmin başkenti olarak da anılan Antalya'daki satılık otel sayısı 410. Bu otellerin 120'si beş yıldızlı. Satılığa çıkarılan otellerin yatak kapasitesi ise 153 bini buluyor.

Ege Bölgesi'nde ise 908 otel alıcı bekliyor. Çanakkale'den Muğla'ya kadar Ege sahil şeridinde satılığa çıkarılan tesislerin toplam değeri 8,8 milyar lirayı buluyor. Ege Bölgesi'nde en çok satılık otel Muğla'da yer alıyor. Ege turizminin lokomotifi Muğla'da, el değiştirmesi beklenen tesis sayısı 349.

İzmir'de 1 milyar 898 milyon lira değerindeki 203 tesis satılık. Bunların 42'si otel, 15'i apart otel, 108'i butik otel, 8'i motel, 16'sı pansiyon, 14'ü tatil köyü. Ege'nin önemli turizm bölgelerinden Aydın'da ise toplam 162 tesis satışta. Bu tesisler için istenen toplam miktar 1 milyar 281 milyon lira. Balıkesir'de satılığa çıkarılan tesis sayısı 139. Tesisler için istenen toplam miktar 655 milyon lira. Çanakkale'de satılığa çıkarılan 35 turizm tesisi için toplam 120 milyon lira isteniyor. Pamukkale ile ünlü Denizli'de ise 20 turizm tesisi alıcı bekliyor. Satışa çıkarılan tesislerin 9'u otel, 2'si butik otel, biri motel, biri kamp yeri ve 3'ü pansiyondan oluşuyor. Denizli'de satışa çıkarılan tesisler için istenen miktar 93 milyon 800 bin lira.

‘TURİZMDE ESKİ KÂRLILIK YOK'

Antalya Manavgat'ta gayrimenkul sektöründe faaliyet gösteren İsmail Öz, otellerde eski kârlılığının kalmadığını, bu yüzden birçok şirketin turizmden çıkmak istediğini söyledi. Turizmin sıkıntılı bir dönemden geçtiğini, ilerisi için de durumun belli olmadığını belirten Öz, “Otellerin eski kârlılığı kalmadı. Ayrıca birçok otel sahibi borç batağında. Kredi çekmiş, işler kötüye gidince ödeyememiş. Bunun üzerine bir de Rusya krizi gelince birçok turizmci otelini satılığa çıkardı.” diye konuştu.

 
‘EGE'DEKİ YATAK KAPASİTESİNİN YÜZDE 12'Sİ EL DEĞİŞTİREBİLİR'

Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği (ETİK) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet İşler, Ege Bölgesi'nde toplam yatak kapasitesinin yüzde 2'sinin el değiştirdiğini, sezon sonuna kadar turistik tesislerin yüzde 15'inin el değiştirmesini beklediklerini söyledi. Önümüzdeki sezon turist sayısı ve gelirlerde yüzde 35'e varan daralma beklendiğini kaydeden İşler, “Şu anda el değiştiren tesis sayısı, toplam yatak kapasitesinin yüzde 2-3'ü gibi ancak sezon ortası ve sonuna doğru toplam yatak kapasitesinin yüzde 10-12'si gibi bir el değiştirmeyle karşılaşma ihtimali var.” dedi. Sektörün, turizmdeki ortalama büyüme oranını dikkate alarak harcama ve yatırım yaptığını, bu yıl ise şimdiden yüzde 35'e varan bir daralmayla karşılaşıldığını belirten İşler, “Ayrıca Rusya, 4,5 milyona yakın turisti göndermeyecek. Bu, bir anda 4,5 milyar dolar gelirin kesilmesi demek. Avrupalı turistlerin Yunanistan, Portekiz ve İspanya'ya yönelmesi, Türkiye'ye ikinci ana pazarı olan Avrupa'dan gelecek turistleri de azaltıyor. AB, Yunanistan'a verdiği parayı çıkarmak için bu ülkenin ana gelir kalemini oluşturan turizmi destekliyor. Almanya, Yunanistan'daki havalimanlarının işletmesini aldı. Yunanistan, Türkiye'deki terör olaylarını kullanarak, turistleri ülkesine çekmeye çalışıyor. Rusya'nın ciddi bir kara propagandasının yanı sıra Avrupa ülkelerindeki televizyonlarda sürekli Türkiye'deki terör olaylarının yansıması, şimdiden ciddi rezervasyon iptallerine yol açıyor.” diye konuştu.

ZAMAN

<< Önceki Haber 1300 otel satılık Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER