Zonguldak'ın Kilimli ilçesine bağlı Çatalağzı ve Muslu beldelerindeki mevcut termik santrallere rağmen yeni santral başvurusu üzerine belde merkezinde açık hava toplantısı yapıldı. Vatandaşların da katılımıyla gerçekleşen toplantıda sert tartışmalar yaşandı.
Zonguldak'ın Kilimli ilçesine bağlı 8 bin nüfuslu Çatalağzı beldesinde faaliyet gösteren toplam 1760 megavat gücündeki 3 termik santrale ilave olarak 1300 megavatlık dördüncü santralin yapımı sürerken, 660 megavatlık 5. santral için de 7 Ağustos'ta yapılacak ÇED toplantısı öncesi belde halkı bir araya geldi.
Beldelerine yeni santral başvurusuyla ilgili ÇED toplantısı öncesi Çatalağzı Belediye Başkanlığı tarafından Köksal Toptan Parkı'nda bölge halkının katılımıyla istişare toplantısı düzenlendi. Toplantıya katılan vatandaşlara maske dağıtıldı. Toplantıda vatandaşların, bazı yetkilileri suçlaması ve kendi aralarındaki atışmaları nedeniyle gerginlik çıktı.
'Çatalağzı'nın Geleceğini Konuşuyoruz' isimli açık hava toplantısına; CHP Zonguldak milletvekilleri Şerafettin Turpçu, Avukat Ünal Demirtaş, Çatalağzı Belediye Başkanı Adnan Akgün, Muslu Belediye Başkanı Sabahattin Adıyaman ve çok sayıda vatandaş katıldı. Toplantıya katılan belde halkı, termik santral tehlikesine dikkat çekmek amacıyla dağıtılan maskeleri takarak toplantıyı takip etti.
GEÇMİŞTE KURULAN SANTRALLERLE İLGİLİ SUÇLAMALAR ORTAMI GERDİ
Toplantının açılış konuşmasını yapan Çatalağzı Belediye Başkanı Adnan Akgün, "Korkutulmuş bir toplum ürettiler. İnsanların karnını doyuracağız diye ekmeği uzatıyorlar öbür taraftan da santrali dayatıyorlar. Ya bu çağda bu insanlık mı? Böyle bir şey var mı? Niye Çatalağzı ve Muslu'da tekstil fabrikası değil de hep termik santral kurmak istiyorlar? Termik santralinin zararlarını anlatmaya gerek yok, bu bilimsel bir gerçek. Bu topraklarda yeterince santral kuruldu. Biz bundan sonra istemiyoruz arkadaş. Mevcutları revize edin, biz burada sağlıklı yaşayalım diyoruz. Bu da bizim temel insan hakkımız." diye konuştu.
Yaşanabilir Zonguldak Platformu Dönem Sözcüsü Kadir Orhan ise geçmişte santral kurulurken belde halkının ve bütün yetkililerin sessiz kaldığına dikkat çekti. Orhan, "ZETES3 isimli santral kurulurken, koskoca Zonguldak ilinde sadece 2 tane karşı görüş bildiren dilekçe verildi. Bunlardan biri bizim dernek, diğeri Tema Temsilciliği idi. Aslında bu durum her şeyi anlatıyor. Biz yeni kurulmak istenen santrallere karşı dilekçe hazırlayacağız ve 50 bin dilekçe hazırlayıp Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na göndereceğiz." dedi.
Muslu Belediye Başkanı Sabahattin Adıyaman de kürsüye çıkarak santrallerin zararlarını anlattı. Mevcut santraller nedeniyle kestane ağaçlarının ve ceviz ağaçlarının kanser olduğuna dikkati çekti. Bu sırada bazı vatandaşlar, Muslu'ya santral yapılmasına göz yumduğu suçlamasıyla Adıyaman'a tepki gösterdi. Adıyaman, kendisine yöneltilen eleştirilere cevap vermeye çalıştı.
Belde sakini 3 çocuk annesi Süheyla Hoyradı (68), ÇED toplantısının yapılacağı gün yolun geçişe kapatılmasını önerdi. Hoyradı, geçmişteki hataları kurcalayarak kimsenin kalp kırmamasını rica etti.
Daha sonra çevreci Saniye Cicibaşoğlu, konuşma yaptığı sırada, Muslu Belediye Başkanı Adıyaman, belediyeyi suçladığı gerekçesiyle tepki gösterdi. Adıyaman ile Cicibaşoğlu'nun atışmasına vatandaşlar da katılınca Cicibaşoğlu sahneyi terk etti.
TARTIŞMALAR ARTINCA BAŞKAN AKGÜN DEVREYE GİRDİ
Bu arada tartışmaların uzamasına öfkelenen Çatalağzı Belediye Başkanı Akgün, şu uyarıyı yaptı: "Biz buraya kavga etmeye gelmedik. Dün dünde kaldı. Yok sen yaptın yok ben yaptım. Öyle bir şey yok. Böyle yapacaksak çekip gidelim buradan. Biz birlikte olamadığımız için kaybediyoruz. Geleceği planlayacağız. Çözüm önerileri olan gelsin konuşsun"
'EREN ENERJİ'NİN YAPTIRDIĞI YERDE TOPLANTI YAPIYORUZ' DEYİNCE…
Belde sakinlerinden hayati Yılmaz'ın, "Dünü konuşmayalım dediler, bugünü konuşuyorum. Şu televizyon ekranı, bu havuz ve pazaryeri Eren Enerji'nin. Burada toplantı yapıyoruz. Bu bir çelişkidir. Eren ile Belediye parasal işbirliği içerisinde olup bu toplantıyı düzenleyemez. Bu toplantıyı belediye başkanın değil, Çatalağzı Çevre Koruma Derneği'nin (ÇAÇEV) düzenlemesi gerekiyor." sözleri ortamı gerdi. Yılmaz'ın bu sözlerini bazı vatandaşlar alkışlarken, bazıları ise sert tepki gösterdi. Sahnenin önüne gelen bir vatandaş, platforma vurarak Yılmaz'ı susturmak istedi.
Yılmaz, tartışmaların büyümesi üzerine toplantıyı terk etti. Bu sırada bazı vatandaşlarla Yılmaz'ın önünü kestiği görüldü. CİHAN