CHP Balıkesir Milletvekili Namık Havutça, Balıkesir'in Bandırma ilçesine bağlı Şirinçavuş Mahallesi'ne yapılması planlanan termik santralin doğaya ve insan sağlığına vereceği zararların tespit edilmesi için Meclis Araştırması yapılmasını istedi.
Yanlış alan ve yanlış teknoloji yüzünden, kurulduğundan bugüne değin çevresindeki tüm varlıklara sürekli zarar vermekte olan termik santralin kurulacağı alanın çok iyi analiz edilmesi gerektiğinin altını çizen Havutça, "Termik santralin yaratacağı kirliliğin, insan sağlığı, tarımsal üretim, doğal yaşam, yüzeysel ve yer altı suları üzerindeki zararlarının etkilerinin tespit edilmesi, insan sağlığı tehlikelerinin ve çevre sorunlarının giderilmesi için Meclis denetimi şarttır. Bandırma bölgesinde yapılması planlanan termik santralin yeniden değerlendirilerek; insan sağlığının, doğanın, tarım alanlarının, su kaynaklarının korunması, mevcut alanların daha fazla tahrip olmasını engellemek adına, kirlenmenin yarattığı tehdidin ve bu tehdidin nasıl giderileceğinin kapsamlı olarak araştırılması gerekmektedir." dedi.
Son yıllarda gelişme yolundaki ülkelerin hızlı bir ekonomik büyüme göstererek enerji tüketimlerini yaklaşık iki katına çıkardıklarına dikkat çeken Namık Havutça, şunları söyledi: "Ülkeler artan enerji ihtiyaçlarını karşılamak için elverdiği ölçüde değişik üretim tekniklerine başvurmaktadırlar. Ülkemizde artan enerji ihtiyacını karşılamak için yapılan çalışmalarda hızlı bir şekilde su kaynakları hava toprak ve denizler kirlenmektedir. Çevreye vereceği zararlar tam araştırılmadan termik santraller kurulmaktadır. Termik santraller atık oluşturarak insan sağlığını yok edeceği gibi, doğadaki birçok canlının da yok olmasına sebep olacaktır."
Türkiye'nin termik santrallerin çevreye verdiği zararlardan dolayı gelecekte açlıkla, çevre kirliliği ve sağlık sorunları ile boğuşan bir ülke olma yolunda emin adımlarla ilerlediğini dile getiren Havutça, "Kömüre dayalı termik santrallerin külleri atık olarak sorun olmakla birlikte, toprak üzerinde depolanması sonucunda, kül içindeki zararlı bileşenlerin yağmur suları ile toprağa sızması sonucu yer altı suları ile de geniş bir alanda zararlı etkisini sürdürme özelliği bulunmaktadır. Termik santraller için gerekli madencilik ve taşıma faaliyetleri de birçok çevre sorunu yaratılmaktadır. Bütün bu olumsuz etkilerine rağmen, kömür hali hazırda enerji üretimi noktasında ülkemizde tercih edilen bir kaynak olmayı sürdürmektedir. Bu gerçeği dikkate alarak mevcut termik santrallerin, kontrollü ve çevresi ile dost bir şekilde işletilmesine olanak sağlayacak yeni teknolojilerden faydalanılması büyük önem arz etmektedir." ifadesini kullandı.
Bandırma'nın Şirinçavuş Mahallesi'ne kurulacak projenin bölgeyi zehirleyeceğinin altını çizen Havutça, termik santralde ana yakıt olarak yılda 3 milyon 721 bin 179 ton ithal kömür kullanacağını, bu kömürün yüzde 40'ının kül halinde bölgedeki insanları ve doğayı zehirleyeceğini öne sürdü. CİHAN