TEPAV: Perakende güveninde durağan seyir devam ediyor


Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı'nın (TEPAV) hazırladığı rapora göre Haziran ayında Perakende Güven Endeksi (TEPE) durağan seyir devam etti. Önümüzdeki 3 aydaki satış fiyatı beklentileri hem geçen yıla göre hem de bir önceki aya göre geriledi. Türkiye, geçen yıla göre AB-28'den daha iyi performans sergiledi.
Haziran 2015'te TEPE anketi katılımcılarının yüzde 31,3'ü önümüzdeki 3 ayda işlerinde iyileşme beklerken, işlerinde kötüleşme bekleyenlerin oranı yüzde 32,1 düzeyinde oldu. İşlerinde bir değişiklik beklemeyenlerin oranı ise yüzde 36,6 olarak belirlendi. Önümüzdeki 3 aya ilişkin satış beklentilerinde Türkiye'de bir önceki aya göre artış, geçen yılın aynı dönemine göre düşüş yaşanırken; AB-28'de bir önceki aya göre düşüş, geçen yılın aynı dönemine göre ise artış gözlendi.

İşlerin geçen yılın aynı dönemine göre durumunun denge değeri Haziran 2015'te -29,8 puan oldu. Böylelikle işlerin geçen yılın aynı dönemine göre durumu Mayıs 2015'e göre 10,2 puan azaldı.
Haziran 2015'te TEPE anketi katılımcılarının yüzde 25,8'i geçen yılın aynı dönemine göre işlerinde artış olduğunu belirtirken, işlerinde düşüş olduğunu belirtenlerin oranı yüzde 50,5 olarak belirlendi. Geçen yıla göre işlerinde bir değişiklik olmadığını belirtenlerin oranı ise yüzde 23,7 oldu.

EN FAZLA ARTIŞ TEKSTİL, HAZIR GİYİM VE AYAKKABI SEKTÖRÜNDE

Perakende güvenine alt sektörler itibarıyla bakıldığında Haziran 2015'te geçen yılın aynı dönemine göre en fazla artışın 'tekstil, hazır giyim ve ayakkabı' sektöründe olduğu görüldü. Bu sektörü, 'motorlu taşıtlar', 'elektrikli ev aletleri, radyo ve televizyonlar' ve 'diğer' sektörleri izledi. Bu dört sektördeki artış, ortalamanın üzerinde oldu. 'Yiyecek, içecek ve tütün ürünleri' sektöründeki artış, ortalama artış ile aynı seviyede gerçekleşirken, 'birden fazla türde ürün satan bakkal, market ve büyük mağazalar' sektöründeki artış, ortalamanın altında kaldı. 'BYS mobilya, aydınlatma ekipmanı ve ev içi kullanım ürünleri' sektörü ise geçen yılın aynı dönemine göre düşüş yaşanan tek sektör oldu. AB-28 Perakende Güven Endeksi, Haziran 2015'te 2,1 puan değerini aldı. AB-28'de bir önceki aya göre 3,3 puanlık, geçen yılın aynı dönemine göre ise 1,3 puanlık azalma oldu. Türkiye, geçen yılın aynı dönemine kıyasla AB-28'den ve Euro Bölgesi'nden daha iyi performans sergiledi.

AB-28 ülkeleri ve Türkiye'nin Perakende Güven Endeksi değerlerine bakıldığında Malta, haziran ayında geçen yıla göre en fazla artış yaşanan ülke oldu. Malta'yı, Romanya, Türkiye ve Çek Cumhuriyeti takip etti. Belçika, Finlandiya ve İngiltere geçen yıla göre en fazla düşüş yaşanan ülkeler oldu. Bir önceki aya göre en fazla artış ise Romanya'da yaşandı. AB-28 Perakende Güven Endeksi'nde, Haziran 2014'e göre Euro Bölgesi'nde değişim yaşanmazken AB-28'in değişim puanı -1,3 oldu. Mayıs 2015'e göre değişim incelendiğinde ise Euro Bölgesi'nin AB-28'den daya iyi bir performans sergilediği görüldü.

CİHAN
<< Önceki Haber TEPAV: Perakende güveninde durağan seyir devam ediyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER