Skandalın arkasından Emniyet Genel Müdürlüğü'nün 81 ile gönderdiği genelge çıktı. Hukukçulara göre gözaltındakilerin illegal olarak dinlenmesiyle özel hayatın gizliliği ihlal edilecek, sorumlular suç işliyor.
Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM), gözaltına alınan şüphelilerin kendi aralarında yaptıkları konuşmaların kayıt altına alınmasını istedi. 81 ilin emniyet müdürlüklerine gönderilen yazıda, Nezarethanelere ses sistemi kurulması talimatı verildi. Bu skandal talimata, hukukçular tepki gösterdi. Hukukçulara göre bu kişilerin özel görüşmeleri illegal olarak dinlenecek, böylece özel hayat ihlal edilecek. Son iki yılda farklı gerekçelerle onlarca emniyet mensubu açığa alındı. Ardından çıkarılan İç Güvenlik Kanunu ile binlerce emniyet mensubu re'sen emekliye sevk edildi. Daha sonra 500'den fazla emniyet mensubu gözaltına alındı. Emniyet mensuplarının nezarethanelerde kendi aralarında ve avukatları ile yaptıkları görüşmelerine engel çıkarıldı. Emniyet Genel Müdürlüğü son olarak farklı bir uygulamayı daha devreye soktu. Nezarethanelerdeki görüşmelerin de kayıt altına alınması için talimat verildi. Ancak bazı güvenlik bürokratları nezarethanelerde yapılan dinlemelerin yasal olmadığını ve personeli zor duruma düşüreceğini belirtti.
Bunun üzerine nezarethanelerde ses sistemi kurulması yönünde bir genelge hazırlandı. EGM tarafından hazırlanan genelge, geçtiğimiz ay 81 il emniyet müdürlüğüne gönderildi. Genelgenin ardından İstanbul, Ankara, İzmir ve Diyarbakır'ın da bulunduğu bazı illerin terörle mücadele (TEM), kaçakçılık ve organize şube müdürlüğü (KOM) ve asayiş şubelerindeki nezarethanelere ses sistemi kuruldu. Bu sistemle nezarethanelerde gözaltına alınanların konuşmaları kayıt altına alınacak. Konuşmalar suç delili olarak kabul edilecek.
YASA DıŞI DİNLEMEYLE, ÖZEL HAYATIN GİZLİLİĞİ İHLAL EDİLECEK
Uygulamanın Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararlarına aykırı olduğunu belirten Hukuk ve Hayat Derneği Başkanı Avukat Mehmet Kasap, bu girişimle avukat şüpheli arasında gerçekleşen görüşmenin mahremiyetinin ihlal edildiğini vurguladı. Bu sistemin Türkiye'yi AİHM nezdinde cezaya çarptıracağı uyarısında bulundu. Nezarethanelerde kamera sisteminin bütün Avrupa ülkelerinde olduğunu ancak dinlemeyle ilgili bir uygulamanın bulunmadığını aktaran Kasap, “Burada bir nevi özel hayatın gizliliği ihlal ediliyor. Kişilerin kendi aralarında yaptıkları özel görüşmeler illegal olarak dinlemeye alınıyor. Gözaltına alınanlara yeni suçlar isnat etmek için görüşmeler dinleniyor.” dedi. Hukukçulara göre bu kayıtların hukuki niteliği yok. Geçtiğimiz yıl gözaltına alınan bazı polislerin, avukatlarıyla yaptıkları özel görüşmeler basına sızdırılmıştı. 14 Aralık medyaya darbe operasyonuyla tutuklanan Samanyolu Yayın Grubu Başkanı Hidayet Karaca'nın Silivri Cezaevi yönetimi tarafından usulsüz şekilde dinlendiği ortaya çıkmıştı. Karaca'nın avukatları, sorumlular hakkında suç duyurusunda bulunmuştu.