İSTANBUL (CİHAN)- Tekstil ve giyim ihracatçısı vergi oranlarından şikayet etti. Kimi ürünlerde yüzde 70'e varan gümrük vergisinin indirilmesini talep eden İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Hikmet Tanrıverdi, "Bu gibi oranlar kaçakçılığı teşvik ediyor." dedi.
Tanrıverdi, 18. Avrasya Ekonomi Zirvesi'nin tanıtım toplantısında giyim ve tekstil ihracatında uygulanan vergi oranları ve kaçakçılık olayları ile ilgili açıklamalarda bulundu. Tanrıverdi, 30 milyar dolar ihracat yapan tekstil ve giyim sektörünü kaçakçılık faaliyetleri ile anılmanın üzdüğünü dile getirdi. Tanrıverdi, şunları ifade etti:
"Geçenlerde 'tekstilde büyük vurgun', 'ünlü tekstilcilere yapılan operasyon' diye verilen haberler bizi derinden üzdü. Elma ile armudu ayırmalıyız. Giyimci dahi olmayan, haksız gelir elde edenler ile Türkiye'nin yüz akı olmuş, namuslu ihracatçının aynı karede yer alması gücümüze gidiyor. Bu olaylarla anılan şahısları tanımlarken sektörün adının kullanılmasına şiddetle karşıyız. Suçluların da bir an evvel adalet karşısına getirilerek yargılanmasını temenni ediyoruz. Bu tür olaylar bireysel, şahsi olaylardır. Devletin görevi bunları yakalamaktır. Ama birilerini yakalarken bir tekstil sektörünü töhmet altında bırakmamak gerekiyor. Bu tür zan altında bırakmalarla ve bürokratik engellerle faaliyet yürütemez hale geliyoruz. Bu olaylarda vergi oranları da rol oynuyor. Yani bir malda yüzde 80 vergi var, bu oran KDV ile yüzde 110-120 oluyor. Bunu yaparsanız bu tür şeyleri teşvik edersiniz. Şu an gümrük duvarının olmasına gerek yok. Biz dünyaya mal üretiyoruz, burada durum üretim adına yüzde 20-30 rakiplerimizin lehine. Burada belki yüzde 20-30 vergi kabul edilebilir ama bunu aşan vergi oranı bu tür yöntemlere tevessül edenlere neden oluyor."
Bu aralar Dâhilde İşleme Rejimi (DİR) ile ilgili sorunların arttığından yakınan Tanrıverdi, şöyle devam etti:
"DİR denilen yapı da delik deşik ediliyor. Her olaydan sonra ek ihracatçı sorunla karşı karşıya kalıyoruz. E ihracatçı hammaddeyi elde etmede güçlük çekiyor bir de bu ilave olunca... Bir de milyonlarca dolar ihracat yapanlar DİR nedeniyle, 5-10 bin dolar nedeniyle mahkemede yargılanabiliyor. Sektör, şu an DİR'den imtina eder duruma geldi. Tabii bu denli büyük vergi oranlarının olması, kimi ürünlerde kaçakçılığı teşvik ediyor. Onun için burada gereken önlemleri almalı, rekabet edebileceğimiz ürünlere yönelmeliyiz."
Toplantıda "Vergi oranları ile ilgili yapılması gerekenler nelerdir?" sorusuna İHKİB Başkanı, şu karşılığı verdi:
"Yüzde 30'u aşan vergiler çağ dışıdır. Yüzde 30 vergi oranı ile rekabet edemiyorsak ona bakmalıyız. Rekabet diyoruz bunu gümrük duvarı ile yapamayız. Gümrük duvarları olursa kaçakçılık söz konusu olur." karşılığını verdi.
"Hangi vergiler spesifik olarak büyük oranlı?" sorusunu ise Tanrıverdi, "Sentetik ürünlerde ki bunlar Türkiye'de çok üretilmiyor. Daha evvel bunların çoğu üretiliyordu. Onun dışında pamuklu karışımlı ürünler var. Yüzde 70 seviyesinde gümrük vergisi olan ürünler var. Antidamping vergiler kalkmalı. Yüzde 30 ek vergi yeterli onun dışında büyük marjlı antidamping kaldırılmalı." diye cevapladı.
Marmara Grubu Vakfı Genel Başkanı Akkan Suver de 7-9 Nisan tarihli Avrasya Ekonomi Zirvesi'ne 40 ülkeden din ve devlet adamının katılacağını bildirdi. Suver, Karadağ Cumhurbaşkanı Filip Vujanovic, Makedonya Cumhurbaşkanı Gjorge Ivanov, Azerbaycan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Ali Hasanov, Bosna Hersek Başbakanı Vjekoslav Bevanda'nın zirveye konuk olacağını duyurdu. Suver, zirvede ekonomi, enerji konularının, din adına yapılan terörizmin ele alınacağını ifade etti.
CİHAN