Elazığ'da düzenlenen konfransta uzayda tahmin edilenin aksine yüksek miktarda
radyasyon bulunduğu belirtilerek, dünyanın etrafında bulunan bu radyasyon kayışlarının bilim açısından büyük öneme sahip olduğu kaydedildi.
Uzayda mevcut düşük frekanslı (VLF) dalgalar ve atmosferdeki yıldırım etkili olaylar isimli konferasta, uzayda tahmin edilenin aksine yüksek miktarda radyasyonun varlığı ve
Avrupa ülkelerinin uydu yerine bu kayışlara önem verdiği kaydedildi.
Fırat Üniversitesi Rektörlüğü tarafından Fen
Edebiyat Fakültesi Prof. Dr. Bahaeddin Ögel
Konferans salonunda düzenlenen konferansa
Amerika Birleşik Devletleri'nden(ABD) gelen Prof. Dr. Umran
Savaş İnan konuşmacı olarak katıldı.
ABD
Stanford Üniversitesi Elektrik Mühendisliği bölümü
Star (Space, Telekommunications and Radioscience) Laboratuarı Yöneticisi olan Prof. Dr. Umran Savaş İnan, uzayda bulunan frekanslarının uzun dalga boylarına sahip olduğunu belirterek, "Dünyanın bir ila 2 yarıçapı kadar iç radyasyon kayışları bulunmaktadır. Bu iç radyasyon kayışlarının özelliği çok yüksek enerjili elektron parçacıklarından oluşmasıdır. Dünyamızı saran bu kayışların varlığı 1957'lerde ilk kez uzaya atılan uydularla belirlendi." dedi.
Prof. Dr. Savaş İnan, uzayda bulunan yüksek mitarda ki radyasyonun atılan uyduların ömrünü kısalttığının altını çizerek, "Bu kayışların bu zamana kadar bilimselin ötesinde önemi pek anlaşılamamıştı. Ancak, şu andan itibaren, uygulamada da çok önemli bir yer tutmaktadır." diye konuştu.
İnan, "Çünkü, uzaya attığımız uydulara her yönden bağımlıyız. Bu uydularda ki hassas elektonik cihazların performansını düşüren bir karakteri var bu radyasyonun. Yüksek radyasyon hassas cinazlara zarar vermektedir. Bu nedenle
batı ülkeleri bu radyasyon kayışları üzerinde önemle durmaktadır.
Bilimsel bulgu ve araştırmalarını bunların üzerinden yürütmektedir." şeklinde konuştu.
Dünyanın etrafını saran radyasyon kayışlarının yoğunluğunun az olmasına rağmen yüksek enerjiye sahip olduklarını vurgulayan Prof. Dr. Umran Savaş İnan, "Bu radyasyon kayışlarının dünyanın etrafında kalmasını ise
manyetik alanın güçlü olmasıyla açıklamakta. Bu manyetik alan içinde bu kayışların devamlı bir şekilde dünyanın etrafında helezonlar halinde dolaşıyor." dedi.
Prof. Dr. Umran Savaş İnan, bu radyasyon kayışı parçacıklarının dünyanın manyetik alanı etrafında kaybolmadan sürekli dönerek durduğunu sözlerine ekledi.
Fen Edebiyat Fakültesi Prof. Dr. Bahaeddin Ögel Konferans Salonu'nda düzenlenen konferansa
öğretim üyeleri, davetli ve öğrenciler katıldı.
CİHAN