Bilişim Hukuku Derneği Başkan Yardımcısı Emre Heper, “Tüm dünyada kullanılan, evrensel bir internet sitesinin topyekün kullanıma yasaklanması çok daha büyük bir insan hakkı ihlalidir. Bu nedenle vuku bulan hukuksuzluklar nedeniyle alınacak tedbirlerin çok daha büyük insan hakları ihlali yaratmasının da önüne geçilmelidir." dedi.
ABD ve Avrupa Birliği’nin de kaygılı olduğu Twitter’ın kapatılması hukukçulardan da tepki topladı. Konu ile ilgili Cihan’a açıklamalarda bulunan Bilişim Hukuku Derneği Başkan Yardımcısı Avukat Emre Heper, Twitter’ın internetten fikirlerin beyanını olanaklı kıldığını, bu yönü ile ifade özgürlüğü kapsamına girdiğine dikkat çekti. Dolayısıyla, yasak uygulamasının ifade özgürlüğüne karşı yapılmış gibi algılandığını ifade eden Heper, şöyle konuştu:
“AİHS’de ‘her kim olursa olsun fikir özgürlüğü vardır. Bu hak, kamu makamlarının müdahalesi olmaksızın ve ülke sınırları gözetilmeksizin, kanaat özgürlüğünü ve haber ve görüş alma ve de verme özgürlüğünü de kapsar’ ibaresi var. Bu nedenle Twitter'ın kapatılmasının AİHS ve evrensel bir insan hakkı olan ifade özgürlüğüne aykırılık teşkil ettiği kanaatindeyiz. Türkiye hukukunda da Anayasa’da yer alan fikri açıklama ve yayma hürriyeti kapsamında ‘her kim olursa olsun, kanaatlerini söz, yazı, resim veya başka yollarla tek başına veya toplu olarak açıklama ve yayma hakkına maliktir. Bu hürriyet, resmi makamların müdahalesi olmaksızın haber veya fikir almak ya da vermek serbestliğini de kapsar’ ibaresi ile söz konusu ifade özgürlüğü Anayasa ile de güvence altına alınmış temel bir insan hakkıdır. Bu nedenle bu kapsamda değerlendirilmesi gereken Twitter yasaklamasının Türkiye hukukuna ve uluslararası hukuka uygun olmadığı kanaatindeyiz.”
"SİTENİN KAPATILMASI DAHA BÜYÜK İNSAN HAKKI İHLALİ"
Diğer yandan kapatma kararına gerekçe olarak; yargı kararlarının Twitter tarafından uygulanmamasının gösterildiğini aktaran Heper, bu konuda ise şu görüşleri dile getirdi:
“Hukuka uygun olarak verilen bir yargı kararının uygulanmaması sakıncalı olarak görülebilir ve bu yönde kimi tedbirlerin alınması doğru karşılanabilir. Ancak bu durumun bile temel insan hakları olan ifade özgürlüğü, iletişim hakkı gibi insan haklarını tamamen kısıtlayacak şekilde uygulamaya konulmasını doğru bulmuyoruz. Elbette hukuka uygun yargı kararlarının yürürlüğü mutlaka önemlidir. Bu kararların uygulanamamasının da bir takım hukuksuzluklar yaratabileceği aşikârdır. Ancak tüm dünyada kullanılan evrensel bir internet sitesinin topyekün kullanıma yasaklanması, çok daha büyük bir insan hakkı ihlalidir. Bu nedenle vuku bulan hukuksuzluklar nedeniyle alınacak tedbirlerin, çok daha büyük insan hakları ihlali yaratmasının da önüne geçilmelidir."
Heper, konunun çözümü adına yapılabilekleri de şöyle anlattı:
“Twitter'ın yeniden aktif olabilmesi, bize göre her iki tarafın da saygı çerçevesinde kimi önlemler almasına bağlı durumda. Kimi internet sitelerinin yasal mahkeme kararlarını dikkate almadıkları ve bu konuda umursamaz oldukları bilinmekte. Tüm dünyaya hitap eden ve dünya çapında tanınan bir uygulamanın hukukla bağlı olmaması mümkün değil. Yönetenlerin temel insan haklarına saygılı olması gerektiği gibi tüm dünya tarafından kullanılan sosyal medya uygulamalarının da ülkelerin iç hukuklarına uygun şekilde evrensel insan haklarının korunması adına tedbirler alması gerekiyor. Bu durum olduğunda Twitter'ın yeniden kullanıma açılmasının mümkün. Twitter'ın çok uzun süreler kullanıma kapalı kalması olası değil.”