Güneş, doğalgaza alternatif, elektriği bedava üreten cihazın kapasitesini 10 katına çıkarmak için devletten destek bekliyor. Enerjide dışa bağımlılıktan kurtulamayan Türkiye, kendi girişimcilerinin geliştirdiği alternatif enerji kaynaklarına gerekli desteği veremedi. Bunun son örneğinin dikkat çekici bir öyküsü de var.
Başbakan İsveç’te gördü
Geçen kasım ayında İsveç’e giden Başbakan Erdoğan, Stockholm Vartaverkent’te alternatif enerji üretimi yapan bir şirkette incelemelerde bulundu. Burada, deniz dalgasından elektrik üretmek amacıyla test aşamasında olan bir cihazı dikkatle izleyen Erdoğan, benzer çalışmaların Türkiye’de de yapılması talimatını verdi.
Daha iyisi Türkiye’de
Ancak, Erdoğan’ın istediği cihazın aynı tarihlerde Türk mühendis Yalçın Güneş tarafından üretildiği ortaya çıktı. Güneş’in ürettiği makine, İsveç’teki cihazın aksine üretim testlerini başarıyla geçti ve elektrik üretmeye başladı. Güneş’in geliştirdiği cihazın dünyada bu alanda en fazla elektriği en düşük maliyetle ve çevreye hiç zarar vermeden ürettiği ifade ediliyor. Uzun süredir deniz dalgalarından elektrik üretme araştırmaları yapan makine mühendisi Güneş, ilk test çalışmasını 2011’de Akçakoca’da tamamladı. O tarihte saatte 1,5 kilovatsaat (kWh) elektrik üretebilen cihazı daha da geliştiren Güneş, bugün 100 kWh üretebiliyor.
Güneş, bu cihaz için bugüne kadar KOSGEB’den 400 bin, TÜBİTAK’tan 470 bin lira destek aldı. Tüm birikimini de bu projeye harcayan Güneş, buna karşın cihazın kapasitesini artırmak için aradığı desteği ise bulamadı.
İthal proje değilse ciddiye alınmıyor
Çalışması hakkında bilgi veren Güneş, 1 milyon liralık kaynak sağlanması halinde cihazın kapasitesini önce 250 kWh, 6-8 yıl içerisinde de 1 megawata (MW) çıkarabileceğini söyledi. 100 kWh üretimle 100 konutun elektrik ihtiyacının karşılanabildiğini hatırlatan Güneş, “Ancak ne yazık ki yerli girişimcilerimiz, bilim insanlarımız bir buluş geliştirdiğinde yeterli destek göremiyor. İthal proje değilse kabul edilmiyor” dedi. Dalgadan 100 kWh elektrik kapasitesine sahip bir makinenin üretim maliyeti 220 bin dolar. Ürettiği elektrik ise 4-5 yılda yatırım maliyetini çıkarıyor.
BUGÜN GAZETESİ