Türk mühendislerden müthiş icat

TÜBİTAK öncülüğünde canlı bombayı 10 metre uzaktan tespit edecek x-ray'dan güçlü bir sistem geliştirildi.

Türk mühendislerden müthiş icat

TÜBİTAK öncülüğünde canlı bombayı 10 metre uzaktan tespit edecek x-ray'dan güçlü bir sistem geliştirildi. Bakan Ergün, uzaktan algılama sisteminin insan sağlığına da zararı olmadığını söyledi

ABD Büyükelçiliği ardından da Somali'deki Türkiye Büyükelçiliği'ne yönelik intihar saldırılarıyla yeniden gündeme gelen "canlı bombalar" artık anında tespit edilebilecek. Türk mühendisler TÜBİTAK öncülüğünde canlı bombayı 10 metre uzaktan tespit edecek, x-ray cihazlarından daha üstün bir sistem geliştirdi. Uzaktan algılama olarak bilinen bu sistem ile bomba, silah, bıçak, uyuşturucu taşıyan insanlar uzaktan tespit edilebilecek. 

HAMİLELERE ZARARLI DEĞİL 
Sabah Gazetesi'nin haberine göre, Milli Savunma Bakanlığı, TÜBİTAK, Uluslararası Yüksek Teknoloji Laboratuarı ve Bilkent NANOTAM'ın birlikte yürüttüğü "Terahertz Görüntüleme Sistemi" yaşama geçiyor. Sistem ile sivil ve askeri tesislerin girişinde insan üzerinde gizlenen bütün tehlikeli maddeler uzaktan tespit edilebilecek. Ar-Ge desteği verilen sistem girişlerde kullanılan x-ray teknolojisine tamamlayıcı alternatif olacak. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, sistemde "terahertz" teknolojisinin kullanıldığını belirterek şu bilgiyi verdi: "Sistem ile 10 metre uzaklıkta 3 santimetre çözünürlükte görüntü alınacak. Bu görüntü ile üzerinde silah, bıçak ve bomba gibi tehlikeli obje taşıyan insanlar güvenli bir uzaklıktan tespit edilecek. Ayrıca savunma sanayi, ulusal güvenlik, havacılık, uzay sanayisinde kullanılan fiber kompozit malzemelerin üretim öncesi kalite kontrolü, biyoloji ve sağlık bilimleri, tahribatsız ölçümlendirme, gıda ve tarımsal ürünlerin kalite kontrolü yapılabilecek. Uyuşturucu ve yasa dışı kimyasal malzemelerin tespiti de 10 metreye kadar yapılabilecek" dedi. Ergün, güvenli bir mesafeden görüntü alabilmesi nedeniyle sistemin hamile bayanlar ve çocuklara yönelik de kullanılabileceğini kaydetti. 

SİSTE ÇALIŞIYOR 
Proje Yürütücüsü Doç. Dr. Bahattin Türetken ise sistemin, sisli ortamda da çalışacağını vurgulayarak "Farklı biyolojik, kimyasal ve patlayıcı maddelerin izleri 0.1-3 terahertz frekans bandında elde edilecek ve üzerinde tehlikeli obje taşıyan insanlar güvenli bir uzaklıktan tespit edilecek" diye konuştu 

TERAHERTZ NEDİR
Elektromanyetik spektrumun mikrodalga ile kızıl ötesi bölgenin arasına denk gelen bir aralıkta bulunan yaklaşık kâğıt kalınlığı boyutlarında dalga boyuna sahip ışınımlara terahertz ışınımı deniliyor. 
<< Önceki Haber Türk mühendislerden müthiş icat Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER