Zirve Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mevlüt Taşcan fonksiyonel lif üretimi alanında yaptığı araştırmada çözeltiden lif üretim tekniği kullanarak kendi kendine elektrik üreten lif tasarladı.
Bugün Gazetesi'nin haberine göre, Yrd. Doç. Dr. Taşcan, üniversitenin Nanoteknoloji Merkezi’nde üretilen liflerin sanayi alanında tasarlanmasıyla birlikte, araba aküsünden renk değiştiren giysiye, deprem sensöründen elektronik aletlerin şarj edilmesine kadar çeşitli alanlarda kullanılabileceğine dikkat çekti. Taşcan, 2014’te Türkiye’de ilk kez Nonwoven (dokunmamış kumaş) Araştırma ve Geliştirme Merkezi’ni, Zirve Üniversitesi tarafından Gaziantep’te kuracaklarını söyledi.
10 MİLYON EURO DESTEK
Gaziantep’te bulunan Zirve Üniversitesi Nanoteknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Mevlüt Taşcan, Avrupa Birliği ve Bilim ve Teknoloji Bakanlığı’nın Nonwoven Araştırma ve Geliştirme Merkezi kurulması için 10 milyon euroluk destek vereceğini belirtti. Taşcan, sanayicilerin nanoteknolojiye yönelmeleri gerektiğini söyleyerek şöyle devam etti:
“Türkiye nanoteknoloji konusunda birçok ülkeden daha ileride. Ancak henüz araştırma safhasında ve araştırma sonuçlarını kullanılabilir ürüne dönüştürememiştir. Bunun en önemli sebebi sanayicilerimizin nanoteknoloji konusunda yeterince bilinçlenip bu teknolojiyi kullanabileceklerine inandırılamamış olmasıdır. Nanoteknolojiyi ürüne dönüştüren başarı öykülerine ihtiyaç var. Nonwoven Merkezi, sanayicilere yol göstermek üzere büyük bir açığı kapatacaktır.”
Araba aküsüz çalışacak
Yrd. Doç. Dr. Mevlüt Taşcan, lifin çözeltiden lif üretimi tekniği ile dünyada ilk kez üretildiğini belirtti. Mekanik enerjiyi elektrik enerjisine çeviren lifin birçok alanda kullanılabileceğine dikkat çekerek şunları söyledi: “Araba lastiklerinin içinde lifler var. Bu lifi lastiklerde kullandığınız ve liflerden yeteri kadar elektriksel güç aldığınız zaman artık arabaların akülere ihtiyacı kalmayacak.
Bu lifler sanayi alanında doğru tasarlanabilirse hayatımızı oldukça kolaylaştıracak ve ucuzlaştıracaktır. Lifin iki ucundan hafif çekilmesi ile ortaya çıkan voltaj sayesinde depremlerin ölçüm ve haber verilmesinde de büyük bir katkı sağlayabilir.”
Cep telefonu yürürken şarj olacak
Liflerin kullanılmasıyla telefon ve benzeri elektrikli aletlerin kendiliğinden şarj ihtimalinin de olacağını belirten Taşcan bu projeyi şöyle anlattı: “Ürettiğimiz lifle bir elbise tasarlanır ve bu kıyafet cep telefonunun şarj etme olanaklarına göre dizayn edilirse telefon ve benzeri elektronik cihazları yürürken kendiliğinden şarj edebilirsiniz. Liflerdeki bir düzenek sayesinde 100 cep telefonuna yetecek voltaj üretmeyi başardım. Bu elektriksel enerjide de başarılarak hizmete sunulabilir.”
Renk değiştiren kıyafetler
Taşcan, yünlü kumaşların yıkama sonrası asla çekmemesi üzerine çalıştıklarını aktardı. Bu uygulamayı şöyle anlattı: “Avusturalya’dan getirilen, yünü çok kaliteli 100 Merinos hayvanından numune yün aldık. Yıkadığınız zaman yün çeker ama çekmeyecek şekilde lifin üretimine çalışıyoruz. Yün lifi, sistein adındaki madde yüzünden çeker. Ayrıca giyim de kullandığımızda da hareketimiz esnasında renk değiştiren giysiler de üretebilir.”
BUGÜN GAZETESİ