Ulaştırma Bakanlığı,
Türkiye'nin
uçak üretim hedefi kapsamında iki aşamalı stratejisini netleştirdi. Buna göre ilk
yerli uçak üretimi
yabancı lisans alınıp üç yıl içerisinde 50-70 koltuklu bölgesel uçaklarla başlayacak.
Ulaştırma Bakanlığı, Türkiye'nin uçak üretim stratejisini belirledi. Birinci aşamada, 3 yıl içinde yabancı bir üreticinin lisansıyla
küçük gövdeli 50–70 koltuklu uçaklar yapılacak. İkinci aşamada 1 milyar dolar
Araştırma-Geliştirme (AR-GE) harcamasıyla Türkiye Cumhuriyeti'nin 100'üncü yılında
tasarımı ve motoruyla özgün
Türk uçağı gökyüzünde süzülecek. Ulaştırma Bakanlığı, Türkiye'nin uçak üretme hedefi doğrultusunda yapılan çalışmaları hızlandırdı.
Ulaştırma Bakanı Binali
Yıldırım, asker-
sivil tüm tarafların katılımıyla geniş kapsamlı bir toplantı yapılacağını vurgulayarak, bu alanda Türkiye'nin sahip olduğu insan kaynağı, deneyim, birikim ve diğer
teknik altyapının bir araya getirileceğini söyledi.
TÜRK TİPİ UÇAK 100. YILA
Yıldırım, “Bu askeridir, bu özeldir bu sivildir, bu kamudur ayrımı yapmaksızın, yapılan her şey bizim değerimiz, bizim kaynağımızdır. Onları kullanıp bu işi yapmak istiyoruz” dedi. İkinci aşamada özgün tasarım ve motoruyla ‘
Türk malı' uçak gündeme gelecek. Bu amaçla 9 yıla yayılan AR-GE çalışmaları yapılacak. AR-GE için 1 milyar dolar harcanacak. Geliştirilen özgün proje, uluslararası kurumlara sunulacak. Akreditasyon işlemleri ve tip onayları tamamlanacak. Türkiye Cumhuriyeti'nin 100'üncü yılında, tasarımı ve motoruyla özgün ‘Türk malı' uçak gökyüzünde süzülecek.
İKİ AŞAMALI PLAN
ÖNCE LİSANSLA ÜRETİM:
Kısa vadede, yabancı bir üreticiden lisans alınacak. Bu lisansla bölgesel, küçük gövdeli 50–70 koltuklu uçaklar yapılacak. Bunun için öngörülen süre 2 ya da en fazla 3 yıl.
TÜRK TİPİ UÇAK:
İkinci aşamada, Türkiye'nin özgün uçak modeli için kollar sıvanacak. 9 yıllık bir dönemde 1 milyar dolar Ar- Ge harcaması yapılacak. Hedef, T.C'nin 100'üncü yılına yetiştirmek.
SÜREKLİ PARA VERMEKLE OLMAZ
Yıldırım'ın verdiği bilgiye göre Türkiye'nin uçak üretim stratejisi iki aşamadan oluşuyor. Birinci aşamada, yabancı bir üreticiden lisans alınacak. Bu lisansla bölgesel, küçük gövdeli 50–70 koltuklu uçaklar yapılacak. Bunun için öngörülen süre 2-3 yıl. Ulaştırma Bakanlığı, lisans için değişik şirketlerle temasa geçti.
Bakan Yıldırım, lisansla ilgili çalışmalar konusunda, “Bu çalışmalar sürdüğü için bir şey söylemiyorum” diyerek ayrıntılı bilgi vermedi. Lisans alıp, uçak üretmekle işin bitmediğine dikkat çeken
Binali Yıldırım, “Ondan önce yerli imkânları, bu işe
katılacakları, bu işin imalatından sonra kullanım yerlerini, pazarlama imkânlarını bulmanız ve araştırmanız gerekiyor. Bunları ayarlayacaksınız ki hadi çıktık tıkandık, yapamadık ya da alıcı bulamadık. Bunlar sürekli para vermekle de olmaz” dedi.
Olcay Aydilek (HT)