TÜRKSAT yetkililerinden alınan bilgiye göre, TÜRKSAT 3A uydusunun
sistem testleri
Fransız Guyanası'ndan 13 Haziran'da gerçekleştirilen fırlatışın hemen ardından başlatıldı.
Uydu platform testleri ise
transfer yörüngesinden yer sabit yörüngeye çıkarken tamamlandı ve tüm testler başarılı ve olumlu bir şekilde gerçekleştirildi.
22 Haziranda 31 derece
doğu boylamına yerleştirilen TÜRKSAT 3A Uydusu'na 3 hafta sürecek olan ''Uydu Yayın Performansı Testleri'' yapılacak. Bu testlerin tamamlanmasının ardından uydu 42 derece doğu boylamındaki son yörüngesine doğru hareket edecek. TÜRKSAT 3A'nın 1 hafta sürecek olan bu yolculuğun ardından ticari faaliyetlerine başlaması planlanıyor.
UYDUNUN ÖZELLİKLERİ
TÜRKSAT 1C'nin bütün trafiğini ve yükünü alacak olan TÜRKSAT 3A, televizyonların ilave data aktarımı taleplerinin yerine getirilmesinde kullanılacak.
Haziran ayında hizmete girmesi planlanan TÜRKSAT 3A'nın uydu manevra ömrü 20 yıl. 2,8x2,3x1,8 metre boyutlarında olan uydunun kanat açıklığı ise 30 metre. TÜRKSAT 3A uydusunda diğer uydularda olmayan ''
yıldız izleme'' özelliğinin bulunuyor. Diğer uydular güneşe ve dünyaya bakarak yerini hesaplarken, TÜRKSAT 3A uydusu ise yıldızları izleyerek yerini hesaplıyor.
Üretimi için ilk resmi girişim 2005 yılı
Nisan ayında başlatılan TÜRKSAT 3A, 200 milyon dolara mal oldu. Yeni uydunun
tasarım, entegrasyon ve test aşamalarına paralel şekilde yürütülen teknoloji transferi ve eğitim projesinde 22 Türk mühendis de görev aldı. Böylece, bundan sonra TÜRKSAT için üretilecek uyduların Türk mühendislerce tasarlanabilmesi yolunda, ilk ve en önemli adım atılmış oldu.
TÜRKSAT 3A,
Avrupa,
Türkiye'nin tamamı ve
Asya'yı kapsama altına alacak. Uydu, Türkiye ile birlikte Avrupa,
Orta Doğu,
Kuzey Afrika,
Orta Asya ve Çin'e kadar uzanan geniş bir kapsama alanında, televizyon yayıncılığı ile birlikte internet, ses ve data aktarımları için kullanılacak.
Doğu ve Batı kapsama alanları arasında doğrudan anahtarlanabilme özelliğine sahip olan TÜRKSAT 3A, bu özelliği ile kapsama alanı içerisinde dünyanın herhangi bir bölgesinden verilen bir yayının, dünyanın başka bir bölgesine aktarımını gerçekleştirebilecek.
TÜRKSAT 3A üzerinden VSAT uygulamalarında kurumsal müşteriler 50-60 santimetre gibi
küçük çaplı antenlerle yayın alabilecek ve 1 watlık HPA'larla uplink yapabilecek. Bu özelliği ile TÜRKSAT 3A, VSAT kurulumlarında önemli oranda
maliyet azalmasına imkan tanıyacak.
TÜRKSAT 3A, 1296 megahertzlik pazarlanabilir kapasiteye sahip olacak. Bu kapasite, TÜRKSAT 1C uydusunun yaklaşık iki katı büyüklükte. TÜRKSAT 3A'nın, bu kapasitesi ile ortalama 200 yeni televizyon kanalı yayın yapabilecek.
TÜRKSAT 3A'nın 42 derece Doğu lokasyonunda devreye girmesiyle mevcut televizyon,
radyo ve VSAT aktarımları çok yüksek hız ve kalitede gerçekleştirilebilecek. Yüksek çözünürlüklü (HD) yayınların iletilmesi ile ilgili çok iyi bir altyapıya kavuşulmuş olacak. Çanak antenlerin çapının küçülmesine rağmen daha iyi bir yayın kalitesi standart dijital yayınlarda da elde edilebilecek.