Yüksek Fizik Mühendisi Saygın,
Almanya’da üniversite öğrenimi sırasında özellikle
güneş enerjisi üzerine çalışmalar yaptı. Bu çalışmaları sırasında ‘Saga’ ismini verdiği bir buluşa
imza atan Saygın, güneş kollektörlerinin verimliliğini yüzde 98’e çıkaran bu buluşu komple bir
makine haline getirdi. 30 yaşında SayNET’i kurduğunu dile getiren Saygın, bu başarıları elde ettikten sonra
Türkiye’ye dönmeyi ve ülkesinde yeni
ürünler geliştirmeyi istediğini söyledi. Saygın, “Türkiye’ye hiçbir ürünümün patentini getiremedim. İşler uzayınca masraflar çoğaldı ve 3.5 milyon euro zarar ettim” dedi.
GÜMRÜKTE AÇIP KARIŞTIRDILAR
Türkiye’ye getirmeyi planladığı ürünler arasında SayNET tarafından geliştirilen ve dünyanın en gelişmiş güvenlik duvarı (Firewall) sistemi olan ‘GeNUA’ isimli bir ürün olduğunu da belirten Saygın, “Şirketlerin en büyük açığı veri kaçakçılığı. Askeri anlamda da en önemli sorunlardan birisi bilgi güvenliği. Onun için de en güçlü Firewall olan GeNUA’yı Türkiye’ye getirecektik. Bütün gümrük işleri ayarlanmıştı ama ürün gelmedi. Daha sonra öğrendik ki, ürünü gümrükte dışarıda bırakmışlar. 50 kiloluk makineyi getirmek 6 bin euroya mal oldu. Ve bu krizi 3 kere yaşadık. Biz bu ürünü dünyanın her yerine hatta ABD ordusuna da gönderiyoruz. Daha sonra ürün getirdik ama bozulmuştu. Çok araştırmalardan sonra öğrendik ki ürünü gümrükte kış vakti dışarıda bırakmışlar ve
elektronik cihaz olduğu için bozulmuş. Sonra ikinciyi getirttik
Almanya’dan. Onu da gümrük kontrolünde düşürmüşler. En son gönderdiğimiz ürünü Bayındırlık Bakanlığı’na kurmayı başardık ve yıllardır çözmeye çalıştıkları açıkları da bu sayede kapattık.”
ALMANLAR İZİN VERMEDİ
SaygIn dâhâ önce bu ürünü
GATA Askeri Hastanesi’ne deneme amaçlı vermeyi planladıklarını belirterek, “Bunu BAFA (Alman
Güvenlik Kurumu) duyunca göndermemizi hemen
yasakladı. Dedik ki Türkiye de NATO üyesi niye böyle bir yasak koyuyorsunuz. Daha sonra Amerikalılar da yasakladı. Onlar da “Türk askerinin eline geçerse hiçbir şey yapamayız. İstedikleri başka ne ürün varsa alsınlar ama GeNUA almasınlar” dediler. Çünkü bu ürünün içine giremiyorsunuz. Bir sürü raporlar hazırladık bu konuda yazışmalar oldu. Ama biz şimdi anlıyoruz ki bu ürün Türkiye’nin önemli yerlerinde olursa Türkiye’nin güveni artar. Ticari yönden de büyük faydası olacağını düşünüyoruz” diye konuştu.
SATIN ALMAK İSTEYEN ÇOK
15 tane önünde Say yazan ürünleri bulunduğunu belirten Saygın “En önemli patentlerimiz ise
uygulama patentlerimiz. 6 tane kullanım patentimiz var. Bizi almak isteyen
yabancı şirketler de var ama biz satmak istemiyoruz çünkü şu anda tamamen bir Türk firmasıyız. 30 milyon euro ciromuz var. Belki alsalar ciromuz 200-300 milyon euroya gelecek ama ben istemiyorum. Bizim gibi Almanya’da başka firmalar da var” dedi.
AKŞAM