AA muhabirinin derlediği bilgilere göre,
trafik kazalarında her yıl 40 bin kişi kaybeden ABD, sorunu çözmek üzere
Arizona Üniversitesi önderliğinde bir araştırma projesi başlattı.
Ulaşım psikologlarının da desteğinin alındığı araştırmada, ışıklı, sesli ve titreşimli uyarılardan hangisine, sürücülerin daha hızlı tepki gösterdiği tespit edilmeye çalışıldı.
Toplam 32
gönüllü, sürüş simülasyonunda tehlikeli yolculuklara çıkarıldı. Söz konusu deneklerden, yolculukları sırasında, sağa-sola düzensiz olarak hareket eden sürücülere ya da başka
araçlara çarpmadan yolculuklarını tamamlamaları istendi. Deneyin gerçekçi olması için yol sisli hale getirildi ve sürücülerin araç telefonuyla konuşmaları da sağlandı.
Bu süreç zarfında sürücüler, farklı
test zamanlarında ve kazadan 2-4 saniye öncesinde ışıklı, sesli ya da titreşimli olarak uyarıldı. Sonuçlar incelendiğinde sürücülerin, tensel uyarılara daha hızlı tepki verdiği belirlendi. Kazalara karşı sesle uyarıldıklarında iki kat hızlı tepki veren sürücüler, koltuklarına yerleştirilen titreşim modüllerinden gelen uyarılara ise üç kat daha hızlı refleks geliştirdi.
Test sonuçlarını değerlendiren
Florida Üniversitesi yetkilileri, bozuk yollar dolayısıyla araçta meydana gelen sarsıntıların, kaza uyarı sistemi için geliştirilecek titreşim cihazının etkisini azaltabileceği uyarısında bulundu. Söz konusu yetkililer, en basit korunma yöntemi olarak önerdikleri
emniyet kemerinin hala bir çok sürücü tarafından kullanılmıyor olmasına da dikkat çekti.
Konunun uzmanları şimdi, titreşimli kaza uyarı sisteminin otomobillerde en efektif nasıl kullanılacağı konusunda çalışmalar yapıyor.