Ulaştırma Bakanı Binali
Yıldırım, internet
hizmetiyle ilgili, ''2003 yılında 7 milyon olan kullanıcı sayısı bugün 30 milyona ulaştı.
Türkiye, internet kullanımında avrupa'da 7, dünyada 13. Sıraya geldi. Bu kadar zamanda bu başarı küçümsenemez ama daha yapacak çok işimiz var'' dedi.
Bakan Yıldırım,
Hacettepe Üniversitesi Beytepe Kampusü Mehmet Akif
Ersoy Salonu'nda düzenlenen ''
İnternet ve Gençlik'' etkinliğinde yaptığı konuşmada, internetin sınır ve zaman farkını ortadan kaldırdığını ve bir
yaşam tarzı haline geldiğini vurguladı.
''İnternetin gelişimi bir anlamda küresel barışa da katkı sağlıyor'' diyen Yıldırım, gelişmiş
ülkelerin, daha az gelişmiş ülkelerden gelen göçü engellemeye çalıştığını, bu durumun bilgi paylaşımını da sınırlandırdığını ancak internetin bu konudaki duvarları kaldırdığını belirtti.
Yıldırım, internetin Türkiye'de Türkiye'deki gelişimi hakkında da bilgi verdi.
İnternetin Türkiye'de 1993 yılında hayata geçtiğini, 1996 yılında yaygınlaştırılması için proje başlatıldığını hatırlatan Yıldırım, ''O yıllarda, dünya hız artırırken, biz Türk
Telekom özelleşsin mi özelleşmesin mi tartışmalarıyla zaman geçirdik, gerekli alt yapıyı hazırlayamadık. Biz bu tartışmaları yaparken, gelişmiş ülkeler aldı başını gitti'' diye konuştu.
Bakan Yıldırım, gelişmekte geç kalındığı için son 6 yılda önemli atılımlar gerçekleştirdiklerini de belirterek, ''2003 yılında 7 milyon olan kullanıcı sayısı bugün 30 milyona ulaştı. Türkiye internet kullanımında Avrupa'da 7, Dünya'da 13. sıraya geldi. Bu kadar zamanda bu başarı küçümsenemez. Ama daha yapacak çok işimiz var'' dedi.
''Bilgi toplumuna ulaşmanın yolu internet'' diyen Yıldırım, internetin, ülkenin kalkınmasında,
rekabet gücünün artmasında, gelişmesinde önemli rolü olduğunu söyledi.
-''GENÇLERE YATIRIM YAPTIK''-
Alt yapıyı kurarken
gençlerle başlamayı uygun gördüklerini ifade eden Yıldırım, şunları kaydetti:
''
Kurtuluş mücadelesinin ardından cahilliği de yenmek için çalıştık, okuryazar oranını yüzde 90'a çıkardık ama karşımıza bu sefer bilgisayar okuryazarlığı çıktı. Teknolojiye en yatkın olan gençler... Bu yüzden onlara yatırım yaptık.
Okulların yüzde 98'inde
internet erişimi var. Sadece 6 bin okul, uydu ile internete bağlanıyor.
Ülkenin batısı ile doğusu, kuzeyi ile güneyinde sayısal gelişmişlik farkı olmamasını amaçlıyoruz. Geçmişteki hataları yapmayalım. Türkiye'nin sorunları, Ankara'nın batısıyla doğusu arasındaki genel farklardan kaynaklanıyor. Bu nedenle doğuya, batıyla eş zamanlı hizmet sağlıyoruz.
Çalışmaların tek amacı var: Bilgi toplumuna gidiş yolunda gençlerin anlama kabiliyetini ve dinamizmini kullanmak. Bilgi toplumuna ulaşmak için internet kullanımını artırmak yetmez, kullanım yaygınlaşmalı, hız artırılmalı, mecralar genişlemeli. Bu kapsamda 3. nesil
telefon lisanslarını verdik. Ağustostan itibaren o hizmet de Türkiye'de kullanılır hale gelecek ve böylece artık karasal internet otoyollarına, havadan da kurduğumuz internet otoyolları ilave olacak.''
-''ÇOCUKLARIMIZI ZARARLI İÇERİKTEN KORUMALIYIZ''-
Bakan Yıldırım, interneti yaygınlaştırırken çocukları da zararlı içerikten korumak gerektiğini belirterek, ''Bu konuyla mücadele, dünyanın gelişmiş ülkelerinin gündemine yeni girdi. Esasen kaynağı da onlar. İnternet suçlarının yüzde 99'u dış kaynaklı. Üzerimize düşen, bilinçlendirerek mücadele etmek. Uluslararası
Telekomünikasyon Birliğinin bu yılı Siber Suçlarla Mücadele Yılı ilan etmesi tesadüf değil. Bu durum, küresel tehditlerin kapıda olduğunun göstergesi'' görüşlerini dile getirdi.
Bilgi toplumuna ulaşma hedefini 2013 olarak belirlediklerini ifade eden Yıldırım, şunları söyledi:
''Bilgi toplumuna ulaşmanın en etkili yolu, bilgisayar okuryazarlığını artırmak. Ülkemizde önemli bir genç nüfus var. Bu gücü iyi kullanırsak gelişmiş ülkelerin önüne geçebiliriz. Hedefimiz, 2013 yılında 60 milyon bilgisayar okuryazarı olması.
Bilgiyi kullanamayan toplumlar 'off line', kullananlar 'on line' olarak tanımlanıyor. Off line olmamak için teknolojiyi yakından takip etmeliyiz.''
İnternet üzerinden ticaretin de hızla geliştiğini anlatan Yıldırım, ''Ebay verilerine göre, Türkiye genelinde geçen yıl 9 milyar dolar internet üzerinden
alışveriş yapılmış. Bu rakamın bu yıl 10 milyar doları aşması bekleniyor.
Reklam pastası yıllık 300 milyon dolara ulaşmış durumda. Bu rakamlar, internet yaygınlığının da göstergesi'' diye konuştu.
-DİĞER KONUŞMALAR-
İnternet Kurulu Başkanı Turhan Menteş, dünyanın internet teknolojisini daha etkin kullanmanın yollarını aradığını belirterek, Türkiye'nin bunu en iyi izleyen ülkelerden olduğunu söyledi.
Türkiye'nin
bilişim projeleri açısından dünyanın pek çok ülkesinden ileride olduğunu belirten Menteş, bu projelerin gelişmiş ülkeler tarafından da takip edildiğini bildirdi.
Gençliğin internet kullanımının üst düzey olduğunu ancak ülke genelinde AB standartlarının gerisinde kalındığını ifade eden Menteş, bu konudaki son 5 yıllık çalışmanın övgüye değer olduğunu söyledi.
Bilgi Teknolojileri İletişim Kurumu Başkanı
Tayfun Acarer ise
iletişim araçlarının hayatın ayrılmaz parçaları haline geldiğini, hayatı etkisi altına aldığını belirtti.
Acarer, internette yararlı içeriklerin yanında zararlı içerikler bulunduğuna da dikkati çekerek, çocukları, gençleri ve aileleri bu zararlı içerikten korumak gerektiğini ifade etti.
Konuyla ilgili çalışmalar kapsamında bin 520 sitenin kapatıldığını, bunların bin 300 kadarının çocuk pornosu ve cinsel istismarla ilgili olduğunu belirten Acarer, çocuk ve gençlerin üçte birinin internete kafelerden girdiğini, bu nedenle buralarda filtreleme yazılımları kullanılmasının zorunlu hale getirildiğini ifade etti.
Acarer, Youtube'un kapatılmasıyla ilgili de
mahkeme kararlarının etkili olduğunu, konuyla ilgili 34 davadan 13'ünün görüşülemeye devam ettiğini bildirdi. Tayfun Acarer, bu tür kapatılmaların geniş katılımlı sempozyumlarda tartışılmasını önerdi.
Konuşmaların ardından oturumlara geçildi.
AA