Alternatif
Enerji ve Biyodizel Üreticileri Birliği Derneğinin (ALBİYOBİR) web yazılımı ile Türkiye'deki atık yağ hareketleri, ALBİYOBİR'in
internet sitesi üzerinden takip edilmeye başlandı.
ALBİYOBİR
Atık Bitkisel Yağ Yönetimi Sistem Sorumlusu Nagihan Çakır, AA muhabirine yaptığı açıklamada, web tabanlı olarak hazırlanan Atık Bitkisel Yağ Takip Programındaki eksikleri tamamladıklarını ve dünden itibaren www.atikbitkiselyağ.com adresinden çalıştırmaya başladıklarını ifade etti.
Çakır,
izleme sistemindeki gelişmeleri ilk etapta
Çevre ve
Orman Bakanlığının yanı sıra
İstanbul,
Ankara,
İzmir,
Bursa,
Adana,
Kastamonu,
Konya ve Gaziantep'teki Albiyobir şubeleri ile 67 biyodizel üreticisi üyelerinin görebildiğini, Çevre ve Orman İl Müdürlükleri ile isteyen belediyelerin, üye oldukları taktirde atık yağ takibini yapabileceklerini bildirdi.
Atık bitkisel yağların kontrolünü internet üzerinden kamuoyuna açtıklarını belirten Çakır, “sistem sayesinde kimin kime kaç litre bitkisel yağ sattığını, lisanslı araçla hangi ADR ehliyetli şoförün taşıdığını, nerede depolandığını, hangi tesiste biyodizele çevrildiğini izleyebiliyoruz. Bunun yanı sıra hangi kentte günde ne kadar atık yağ depolandığı görüyoruz” dedi.
Çakır, programın hazırlanmasında 21 Ocak 2004 tarih ve 25353 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan Atık Bitkisel Yağların Kontrolü Yönetmeliğinde belirtilen
Ulusal Atık Taşıma Formu'nu (UAT) esas aldıklarını ifade etti.
Programa, yönetmelikte adı geçen ve tarifleri yapılan toplu yemek
üretim firmaları, restoranlar ve oteller gibi bitkisel yağ üreticileri ile lisanslı atık bitkisel yağ taşıyıcıları ve
geri dönüşüm tesislerini tanımladıklarını anlatan Çakır, üretici, taşıyıcı ve geri dönüşüm tesisi arasındaki tüm atık bitkisel yağ hareketlerinin UAT form numarasına dayanarak programa işlendiğini kaydetti.
Çakır, böylece atık üreticisinden UAT formu ile çıkan her atığın form numarasına göre nasıl bir yol izlediğini günlük olarak takip ettiklerini ifade etti.
ATIK BİTKİSEL YAĞLARIN TOPLANMASI
Türkiye'de her yıl yaklaşık 1,5 milyon ton bitkisel yağ tüketildiğini belirten Çakır, kızartma işlemlerinden sonra yaklaşık 350 bin ton civarında atık bitkisel yağın oluştuğunu söyledi.
Atık bitkisel yağların toplanabileceğine dair mevzuatın yayınlandığı 2005 tarihinden bugüne kadar sadece 3 bin tona yakın atık yağın lisanslı toplayıcılar tarafından toplanabildiğini söyleyen Çakır, şu bilgiyi verdi:
“Toplanan atık yağ, yıllık 350 bin ton olan bitkisel yağ potansiyelinin yüzde 1'i bile değil. Bu miktarın çok üzerinde beyansız ve
yasa dışı şekilde atık yağ toplanıyor. Sistem ile atık bitkisel yağların kanunsuz yollarla toplanmasının yanı sıra biyodizel üretimi dışında insan sağlığını tehdit eden değişik alanlarda kullanımının da önüne geçilecek.”
AA