Ulaştırma Bakanı Binali
Yıldırım, Türkiye'de her üç GSM operatörünün de ayrı baz is-tasyonları bulunduğunu, bunun çok büyük bir kaynak israfı ve onun da ötesinde
çevre kirliliği olduğunu ifade ederek, 'Bunu üçüncü nesil lisanslarda sağlam kazığa bağladık ama eskiye yönelik maalesef olan olmuş' dedi.
KAYNAK İSRAFI YAPILMIŞ
Katıldığı bir televizyon programında soruları yanıtlayan Bakan
Binali Yıldırım, şu anda Türkiye'de her üç operatörün de ayrı
kuleleri olmasından yakındı. Bakan Yıldırım, "Bu hem çok büyük bir kaynak israfı, hem de büyük bir çevre kirliliği. Niye böyle diye çok merak ettim. Her tepede üç tane, bir tane olamaz mı? Olur. Niye olmamış? Lisansları verirken 'roaming yapacaksınız' denilmiş. Ama buna riayet etmemişler. Neden? 'O benim rakibim, ben ondan önce kuracağım'. Bu olay mahkemelere taşınmış, mahkemeler onların talepleri doğrultusunda karar vermiş, karar verdikten sonra da iş çığırından çıkmış. Bugün 20 bin kule olacağı yerde 50 bin kule var. Biz bunu üçüncü nesil lisanslarda sağlam kazığa bağladık, çok esaslı şekilde yazdık ama eskiye yönelik maalesef olan olmuş' ifadelerine yer verdi.
SİYASETLE HAKİKAT ÖRTÜŞMÜYOR
Üçüncü nesilde altyapı işi ile operatör
hizmetinin birbirinden ayrıldığını, operatörlere hizmet veren altyapı şirketinin tarafsız olduğunu belirten Yıldırım, böylece çevre ve görüntü kirliliğine neden olan bu tür yanlış yatırımların ortadan kalkacağını kaydetti. Yıldırım, duble yollarda başlangıçta istedikleri gibi bir planlama yapamadıklarını belirterek, 'Maalesef bazen siyasetle hakikat örtüşmüyor. Yerel baskılardan, talepler oluyor. Önemli olan bu talepleri öncelik sıralamasına sokup, gerektiğinde onlara direnebilmektir. Biz bunu yaparak son 2 yıldır ana güzergahları tamamladık, ana damarları açtık. Ana arterlerin tümü doğudan batıya, kuzeyden güneye bu sene içinde bitecek' şeklinde konuştu.
Çevre kirliliği de ortadan kalkacak
Büyükşehirlerde televizyon yayınları için analog yayınlardan kalma çelik konstrüksiyon kuleleri olduğunu belirten
Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, "Bunların hepsini kaldıracağız, İstanbul'dan başlıyoruz. Sayısal yayına esas olacak şekilde tek bir emisyon noktasından olacak şekilde... İstanbul'a 2 kule konulacak.
Trakya tarafında bir kule var, TÜYAP'ın orada, Büyük Çekmece'de. Bir de
Çamlıca tarafına bir kule koyacağız. Bütün televizyonlar buradan hizmet alacak. Radyoların vericileri de buraya konulacak. Burası bir merkezi verici noktası haline getirilecek. Bu görüntü kirliliği de frekans kirliliği de ortadan kalkmış olacak'şeklinde konuştu.
YENİ ŞAFAK