ABD istihbaratında sözleşmeli çalışan bilgisayar uzmanı Edward Snowden’ın, ABD’nin Prizma (Prism) adı verdiği bir sistemle dünya üzerindeki tüm telefon ve elektronik bilgileri takibe aldığını açıklamasıyla patlayan skandal giderek yayılıyor. Skandalda adı geçen şirketlerden Facebook ve Microsoft ilk kez Amerikan federal kurumlarının veri talepleriyle ilgili sayısal bilgileri açıkladı.
6 AYDA 10 BİN VERİ İSTENDİ
Hürriyet'te yer alan habere göre, Facebook, geçen yılın son 6 ayında 19 bin kullanıcıyla ilgili en az 10 bin, Microsoft ise 32 bin hesapla ilgili 7 bin başvuru aldıklarını itiraf etti. Facebook ve Microsoft’tan yapılan yazılı açıklamalar, ABD hükümetiyle yapılan pazarlıklar sonucunda gerçekleşti. ABD Adalet Bakanlığı ve FBI, Dış İstihbarat Takip Yasası çerçevesinde, başvurularla ilgili sadece genel sayısal bilgilerin verilmesine izin verdi.
DETAYLI AÇIKLAMA YASAK
Detaylı açıklama yapmalarına ise ulusal güvenlik gerekçeleriyle engel olmaya devam etti. Facebook adına yazılı açıklama yapan şirketin Hukuk Başmüşaviri Ted Ullyyot, “Bu bile şeffaflaşma adına önemli bir adım” diyerek, aralarında istihbarat kurumlarının da bulunduğu federal kurumlardan yapılan kullanıcılarla ilgili veri taleplerin sayısını “9-10 bin” diye verdi. Ted Ullyot, bilgileri istenen kullanıcı sayısını ise, “18-19 bin” diye açıkladı. Microsoft şirketi de aynı şekilde, genel sayısal bilgiler verdi.
ABD HEPİMİZİ GÖZETLİYOR
ABD’nin 2007’de başlattığı PRISM (Prizma) kod adlı gizli takip programını, sızdırdığı gizli belgelerle Hong Kong’da açığa çıkaran eski ajan Edward Snowden, program çerçevesinde dünya üzerindeki tüm telefon konuşmaları ile elektronik posta haberleşmesinin takip edildiğini ortaya çıkarmıştı. Amerikan medyası ise, ABD’nin Facebook, Google+' class='textetiket' title='Google haberleri'>Google, Microsoft, Yahoo, PalTalk, AOL, Skype, Youtube ve Apple’ın tüm verilerine erişim yolu olduğunu ileri sürmüştü. 9 teknoloji şirketi, ABD istihbaratının şirket sunucularına ‘arka kapıları’ olduğunu kabul etmiyor.